“Perut Kempis Tercipta di Dapur”

tips-perut-buncit-untuk-ibu-ibu

Dalam hidup aku, ada dua jenis kawan.


kawan jenis satu .. bila ajak makan mesti menolak. jenis ni memang pesen tak pernah lapar. kalau dia makan pun dia beli roti- roti krim gardenia. ada yang inti vanilla,coklat, jagung tu .. settle.

kalau pagi pagi tu masuk ofis bancuh nescafe 3 in 1 dah kenyang.
bila aku offer nasi lemak kongsi- kongsi aku punya..memang dia tolak baik- baik.
“takmolah aku dah makan roti “..
(boring pun ada)
ada kalanya tu dalam IG ada gambar meter basikal gym dengan caption ” burnt 187kcal.. feeling good ” hashtag #azamkurus #prayformestruggle sangat doooo nak kurus.
berbeza dengan kawan jenis kedua.
kalau buka Instagram, hashtag #foodporn tu memang dia lah ratu.
makan dengan dia ni best.. suka adventure.Kalau lunch time kita suka serang gerai nasi campur warung kak shimah dekat simpang jalan pergi ofis.aku make sure kita sampai situ pukul 12.30 sebab taknak lauk habis.

pukul 1 bila orang lain datang kami dua dah settle makan.

kawan jenis dua ni suka makan tapi body menten aje. kadang tu menyampah jugak. alien ke?

mana pergi makanan dia tu? sampai kadangkala aku fikir dia ni mesti ada cacing berselirat dalam perut. jahat gila.

aku ada tanya ko pergi gym ke? dia cakap “gila ke, mana sempat.. kita balik pejabat pukul berapa?”

kawan jenis dua ni sengih je ..sambil berkata..

“sebenarnya perut kempis tercipta di dapur, bukan di gym. Bila kau makan baru kau kurus…”

fuh apa makna semua ini?

—-

Baru aku sedar kau jadi kurus bila kau makan (dan kau pilih apa kau makan. )

Gym bukan penyelesaian utama masalah ..so sila perhatikan apa yang masuk ke dalam perut!

—-

Aktiviti terbaru Fit & Cun : Sembang Facebook LIVE setiap Jumaat malam. Jika anda ada akaun Facebook, boleh lah request akses ke group Fit & Cun Mommies : https://www.facebook.com/groups/1083040855140000/

Topik minggu ini : “Makan 6 kali sehari Untuk Kurus?”

 

Kita jumpa setiap Jumaat OK???

xoxo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *