kurus-sambil-menyusu

4 Sebab Anda Tak Kurus- Kurus Walaupun Menyusu

Saya selalu fikir, saya la ibu yang malang tu.

Sana sini orang kata menyusu boleh cepat kurus, tapi kenapa baju saya semakin ketat, seluar jeans saya tak pernah boleh kancing? Saya menyusu penuh, mengepam, 2 tahun penuh..semua sekali. Satu kg pun susah nak turun.

Beyonce, penyanyi Holywood tu kata dia jadi cepat kurus dan seksi lepas bersalin sebab dia menyusu baby dia. Selama 10 minggu. *cries bucket*

Lisa Surihani. Saya macam bersyukur sebab ada rupanya orang yang tak boleh kurus balik lepas melahirkan. Dia pun mengaku dan redha dengan tubuhnya yang chubby chubby je, sebab Yusry pun OK je, yang penting anak dulu dapat khasiat susu ibu yang baik…Tapi lepas 2-3 bulan saya tengok, dia dah kembali cun dan langsing — eh apa jadi dengan redha semua haritu. #cheh

Sejak saya menemui kaedah Fit&Cun, saya temui 4 jenis masalah biasa yang dihadapi oleh ibu- ibu menyusu dan baru melahirkan dalam soal nak turunkan berat. Bila kita cuba untuk tackle masalah ini, mereka lebih berjaya nak kurus dengan sihat dan gembira.

Saya percaya waktu menyusu baby adalah waktu paling sesuai nak buang lemak lebihan yang dah berkumpul sekian lama. Kalau kena caranya, anda boleh turunkan berat menjadi ideal dan terus tukarkan habit tu sampai bila- bila.

Sekarang saya dah tahu sebab kenapa semasa dua anak pertama, saya menyusu tapi makin gemuk:

1.TAK MAKAN CUKUP KALORI & TAK CARI KESEIMBANGAN

Badan ibu menyusu dengan orang lain tak sama langsung. Jika dulu masa bujang kita kurangkan kalori je terus slim. Tapi lain cerita sewaktu menyusu baby.

Tubuh menyusu kita amat sukakan “lemak”. Kalau kita makan kalori terlalu rendah, badan kita akan serta merta “standby mode” dengan lemak sedia ada. Ia takkan bakar lemak tu, just in case ia perlukan.

Jadi kunci nak makan sewaktu breastfeeding ialah biar badan dalam keadaan tenang, relaks. Makan setiap 3 jam, jangan biar lebih 4 jam tanpa makanan. Kira kalori makanan betul- betul sebab anda tak mahu terkurang sangat atau terlebih. Jika ada satu regime menu yang anda dah selesa, stick kepada rejim tersebut.

Katakan anda perlukan 2,000 kcal sehari , pastikan anda tidak jatuh kurang 1,800 kcal.

Hmmm..tricky kan?

2. TERLALU STRICT DIET

Ini masalah yang meyebabkan ramai kecundang di tengah jalan. Siapa je yang boleh survive diet makan epal hijau, sayur hijau mentah dan ikan bakar di setiap hidangan?

Ibu menyusu adalah seorang yang beremosi bila bab makan. Saya pernah menangis bila anak- anak saya meragam dan saya sangat lapar, sedangkan makanan dah masak tinggal nak makan.

Saya juga pernah pesan 2 hidangan sekaligus semasa makan tengahari.

Jadi basic pemakanan diet ibu menyusu haruslah SEDAP, BERKHASIAT dan RENDAH KALORI. Tricknya ialah selepas anda selesai makan, anda tak perlukan snek2 seperti coklat, kerepek, aiskrim dan sebagainya.
Ni contoh menu yang saya cadangkan dalam Fit& Cun:

Pagi : Overnight oats dengan kismis dan susu segar, kopi O
Snek 10am : Roti bijirin penuh sekeping – sapu butter low fat
Makan Tengahari : Nasi segenggam, daging bakar air asam, separuh pinggan sayur bayam celur
Snek 4pm : Protein 2 sudu + pisang + susu + oats +aisĀ  = smoothie
Malam : Nasi segenggam + kerabu mangga + timun + tomato + ayam panggang 1/4

Amacam? sedap tak? yang penting kena tahu kalori, takleh lebih takleh kurang sangat, dan TINGGI NILAI NUTRISI di setiap hidangan. Makan nugget? Hot dog? sos, kuah terlebih? itu PANGKAH.

Jangan letak dalam minda yang makanan itu makanan ini semua jahat. Cari keseimbangan antara makanan yang sebenar dan kenikmatan hidup. Anda takkan teringin nak cheating selalu.

3. SANGKA KENA BERSENAM BERJAM-JAM

Sangkaan begini yang akan buat anda takkan bersenam FOREVER. Semua orang tahu seorang ibu dengan baby kecil mana ada masa lapang. Nak mandi pun tak sempat, inikan pula nak suruh bersenam. Sebab ramai guru fitness kata kena bersenam satu jam sekurang- kurangnya 5 kali seminggu. Mana nak cilok masa dik, nak dapat 10 minit tanpa tangisan anak pun dah kira bersyukur, betul tak?

Cuba ibu yang bekerja pejabat 9-5, ada baby dan ada anak- anak lain yang lebih tua. SORRY memang tak ada masa. Lebih baik saya teruskan je menjadi tembam dan tak sihat. tett..

Untuk klien fit&cun, saya berikan senaman 20 minit MAKSIMUM, tetapi ia adalah INTENSE. Sebab saya juga tak boleh lebih dari 20 minit. Saya pastikan 20minit sahaja tapi berkesan macam mereka berlari kickboxing selama sejam. Penting untuk ibu- ibu ni kembali mendapat bentuk badan anak dara kembali, itu sebab workout yang disediakan fokus ke arah tersebut.

Lepas tu mindset bersenam pun, jangan lah sebab nak cepat- cepat kurus. Memang ada yang lose seinci terus dekat pinggang, tapi kita paham tak semua menikmati kesan yang sama.

Nikmati side effect bersenam pada minggu pertama seperti tenaga tambahan, hormon endorfin yang terhasil buat kita gembira dan rasa sangat puas hati. Timbangan akan follow je lepas tu..

4. Mindset yang fokus nak kurus SAHAJA

Mindset lah cabaran utama dalam program nak kurangkan berat untuk ibu menyusu. Sebab kita extra lapar, kurang masa, kadangkala kurang sokongan keluarga, sangat sibuk dan selalu stress.Yang utama sekali haruslah sayangi diri sendiri, kita lakukan semua ini bukan semata mata untuk kurus sahaja. Kita juga menghasilkan susu yang sangat penting untuk si manja.

Kita juga tak mahulah penyakit kronik singgah di kala anak masih kecil..macam darah tinggi, kencing manis..jadi lakukan semua ini untuk perkara yang lebih besar dari sekadar jadi kurus.

Adakalanya kita akan ke laut..terhenti program senaman, terbabas jaga makan. Tapi jika kita pasakkan mindset yang betul, InshaAllah kita takkan kembali kepada tabiat lama yang membuatkan kita gemuk, kurang tenaga dan stress.

Perbetulkan mindset dulu, the rest will follow…

Jika anda berminat untuk mengetahui apa yang program Fit&Cun 30 hari tawarkan boleh klik link ini.

6 Tanda- tanda Senaman Berkesan

Peserta Fit&Cun New Year tanya saya apa hasil saya bersenam hari hari ni. So Sabtu lepas saya pergi ke HQ Shaklee untuk menimbang dan ukur lemak badan, setelah sebulan setengah lamanya saya bersenam secara harian. Nak tengok kesan dia tak?

Testimoni-kurus
Body fat analisis (sebelum)

Testimoni-kurus
Body fat analisis (semasa)

Sebenarnya saya agak kecewa. Sebab penurunan dia macam 1% je rata- rata. kalau ada pun.  Tapi yang saya gembira ialah saya lihat otot saya dah takde yg terkurang lebih lebih sgt(-2), dan lemak saya takde yg berlebih lebih (+2).
Sekarang masa untuk bergiat merubah bacaan % lemak dan otot tu.

BMR saya pun nampak macam jatuh..alahai sedihnya. Pakar nutrisi kata saya perlukan air yang cukup dan rehat yang cukup supaya metabolism rehat (BMR) boleh meningkat.

Yang saya suka sekali ialah degupan jantung saya yang sebelum ni 60+ degup seminit dah mempunyai bacaan 88 degup seminit. Atlit mempunyai 90+ degupan, so macam ala2 atlit la konon. Rasanya ini kesan positif bersenam setiap hari.

Kadang tu kena juga follow up bacaan ni, nak tahu berkesan ke apa kita buat selama sebulan lebih ni atau kena push lagi kuat ke, jaga makan lebih lagi ke. Bila tengok bacaan follow up baru la kita tahu bab mana nak perbaiki, kan.

So kat bawah ni saya nak cerita apakah Tanda Senaman tu Berkesan Untuk Kecergasan/ Turunkan Berat Badan, kalau anda tak dapat 6 point ni maksudnya workout anda tak efektif dan harus tingkatkan intensiti nya OK:

  1. Awak tak boleh nak berbual, tak cukup nafasKalau nak tau senaman tu jenis yang akan mengubah tubuh atau berat, cuba masa tengah tengah bersenam berborak dengan orang sebelah. Kalau awak tercungap cungap tak boleh nak berkata- kata, atau jawab sepatah je boleh, itu maksudnya dah betul la tu.Cara yang lebih saintifik, kenalpasti Rate of Perceived Exertion (RPE). Guna skala 1 hingga 10 – 1 maksudnya berehat, 10 bekerja keras. Anda haruslah cuba berada di skala 6-7. Maksudnya anda bekerja lebih dari separuh nyawa. Dan bila macamtu awak tak cukup nafas maka susah nak berborak borak ..
  2. Rasa macam separuh mati masa pusingan terakhirNi siapa yang biasa buat Jillian Michaels macam saya. Anda akan buat circuit kan?..So kalau korang dah mula slow down masa last last tu, dan rasa macam takleh nak habis dah ni. Itu menandakan otot mula penat, dan ini adalah kejayaan yang superbbbb..Selalunya kita akan push gak yang paling last untuk kasi aummmm bila habis. Itu yang akan buat kita feeling puas. Betul tak?
  3. Tahu nombor yang anda nak skorContoh: Anda selalu lari 3km dalam 40minit. Next round anda harus cuba lari 3km dalam 30minit. Atau degupan jantung masa lari threadmill. Guna formula ni

    206.9 – (0.67 x umur)

    Akan dapat maksimum degupan jantung. Workout untuk sampai ke 80-90% rate ini.

  4. Mental rasa teruja walau badan penatSepatutnya selepas awak push kuat- kuat untuk workout, awak takkan rasa lunyai macam sayur. Patutnya masih ada tenaga at least untuk mental teruja nak buat lagi dan lagi besok. Kadang tu badan penat tapi mental rasa seronok gila.
  5. Otot bengkakLepas sesi senaman yang tegang, otot akan dibekalkan dengan aliran darah tambahan untuk bawak masuk oksigen dan nutrien, dan buang toksin, menyebabkan ia rasa bengkak sikit. Tapi sekejap je benda ni. Kalau korang rasa otot tu besar dan bengkak maksudnya betul la senaman tadi sangat efektif.
  6. Tido nyenyak macam babySatunya sebab letih la kan. Tapi semasa bersenam, badan kita akan lepaskan hormon yang berinteraksi dengan neurotransmitter otak yang menyokong tidur yang nyenyak. Selalunya kalau workout kita best dan intense, tidur malam kita lebih deep berkualiti dan tak terganggu.

Tu 6 tanda workout harian korang akan memberi kesan kepada berat badan dan tahap kecergasan. If you are doing it good, teruskan, dan kalau masih kurang, cuba tingkatkan intensity secara perlahan lahan. Tubuh anda akan berterimakasih kepada anda.

img_5405-1.jpg

 

Punca Perut Buncit Macam Mengandung 4 Bulan

Selalunya lepas bersalin, badan kita akan ambil masa nak kembali ke asal. Jadi sepanjang masa berpantang tu kita memang nampak hamil. Except for a few aliens i know šŸ˜‰

Tapi apa jadi bila kita sentiasa nampak seperti mengandung 4 bulan. Oh itu dah macam suami kita!

Saya pernah je alami insiden memalukan, bila orang tanya,

bila due date awak?

atau

tahniah, xxx nak dapat adik nampaknya.

Padahal hmmm kosong je pun. Sabar je lah.

Tapi secara serius, kita mungkin mengalami suatu fenomena yang dianggil Diastasis Recti. Perut ni nampak ke depan sebab bahagian abdomen/perut kiri dan kanan telah menjarak antara satu sama lain. So bila otot perut ni dah meregang, ada cuma lapisan tisu yang nipis yang boleh “pegang” uterus, dubur dan lantai pelvis.

perut-buncit-macam-mengandung
macam yang belah kanan tu

Sebenarnya ia sangat biasa sebab 2 dari 3 wanita mengandung akan mengalami Diastasis Recti.

Masalah ini bukan menyebabkan buncit sahaja tau.

66% daripada wanita yang mengalami Diastasis Recti juga mengalami masalah lantai pelvik yang lemah, dan menyebabkan:

  • Buang air besar tak lawas
  • Lemah daya kawalan kencing
  • Sakit belakang tanpa sebab
  • Sakit semasa bersama dengan suami.

Macamana nak tahu kita ada masalah Diastasis Recti?

Selalunya masalah ni akan tampak seperti anda mengandung beberapa bulan. Kemudian nampak macam buncit yang menggelebeh di bahagian tengah perut, lebih lebih lagi bila berdiri. Selalunya ia juga menyebabkan bahagian tengah badan tak berapa kuat dan stabil.

Macamana nak uji Diastasis Recti?

Baring di atas lantai yang rata dengan membengkokkan lutut. Tapak kaki di lantai. Letakkan tapak tangan betul2 di bahagian atas pusat. Angkat sikit kepala dan leher dari lantai dan tekan sikit tapak tangan pada perut. Jangan angkat bahu.

Kalau rasa ada jarak di antara kiri dan kanan perut dalam jarak 1-2 jari, itulah Diastasis.

Kalau pakai korset boleh baik tak?

Pakai korsetĀ  boleh jadikannya nampak elok buat sementara waktu. Tetapi selepas pemakai membuka korset, keadaan akan kembali ke asal.

Bagaimana nak pulih dari Diastasis Recti?

  • Fokus kepada postur yang baik
    Postur yang baik akan membantu menguatkan bahagian belakang dan otot teras. Postur yang elok juga bantu anda nampak lebih kurus tau.
  • Bila mula nak bersenam, ingatlah bahawa bukan senaman perut tu yang penting. Sebenarnya kehilangan keseluruhan berat badan dan juga lemak yang membantu perut kempis kembali ke asal.
  • Bila bersenam, uji dahulu jika ia membantu atau membuatkan keadaan jadi lebih teruk.
    Ini beberapa senaman teras yang anda boleh lakukan.
    senaman-perut-buncit
  • Masa bersenam, elok pakai belt, supaya semua berada di tempat yang betul. Kalau tiada belt, latih pernafasan dengan cara yang betul sewaktu bersenam.