Lemak Visceral Turun Dari 12 ke 4 (dalam 2 minggu)

Nur Sumiyah adalah antara peserta Fit & Cun yang berpuas hati. Jom kita tengok testimonial nya.

Hasil 2 minggu selepas buat health check, Fit & Cun Detox Program & eat clean.

Sebelum (06.05.2017):
Berat – 57.9kg
Body Fat % – 39.1
Visceral Fat – 12

Kalau ikutkan BMI, berat tu dah nak menghampiri Obese. And ofcourse secara logiknya kandungan lemak berkepul-kepul banyak dalam body. Dan antara tempat yang dia berkumpul adalah dikawasan organ, which is kita panggil Visceral Fat – yang mana level paling optimum adalah 1-9.

👉 mine was really baaaad 😢

So, selepas pula (21.05.2016):
Berat – 56.6kg
Body Fat % – 32.6
Visceral Fat – 4.5

Well, berat memang turun siket je 😢 Tapi, untuk permulaan ni fokus utama adalah lemak jahat dalam badan. Alhamdulillah Fat % dapat turun dengan ketara, dan ofcourse perkara yang menggembirakan adalah Visceral Fat 4.5.

👉 syukurrrr 😁

Kejap lagi nak puasa. Pelung yang bagus untuk perbaiki kesihatan. Sebab, puasa adalah cara Detoks secara semulajadi.

Perut anda dah ready? Hee 😁

**********
UPDATED
**********

Macam mana nak turunkan nombor-nombor tak baik ni dalam masa 2 minggu?

Ok, kat sini ada tipsnya.

1. Reset minda
– Seminggu sebelum saya decide nak ubah diri ni, saya selalu nasihatkan diri yang Obese ni bukan perkara baik. Lebih banyak kesan buruk dari baiknya terutama kesan dalaman yg kita tak nampak. Jadi, set kan minda kita untuk hidup lebih sihat & gembira.

2. Kumpulan sokongan
– Sekarang ni macam-macam program kesihatan yang dianjurkan baik dari kerajaan, sektor swasta ataupun NGO. Saya pilih kumpulan sokongan yang paling mudah – iaitu menyertai Program Fit & Cun dibawah kelolaan Aishah Amin Program selama 30hari, kami diberikan coaching tentang detoks, pemilihan makanan utk eat clean, senaman dan info2 kesihatan. Ada group support ni la yg buat kita bersemangat & konsisten 💪

3. Potong gula
– Gula baik untuk tenaga. Tapi gula yang berlebihan yg tidak digunakan akan mendorong anda untuk lapar cepat dan membina lemak. Tu yang asyik nak makan saja tu. Lebih baik ambil gula dari bahan semulajadi seperti kurma, madu, tebu & buah-buahan.

4. Elakkan processed/junk food
– Ini memang tak baik. Terlalu banyak bahan pewarna, flavor yg membina toksin dalam badan. Please detoks ok.

5. Disiplin
– Sebenarnya, kalau nak turun berat badan, perkara paling utama adalah makan banyak kali tetapi disiplin. Makan pula mestilah yg berkhasiat. Jangan biarkan perut lapar berbunyi2. Sebab bila perut lapar/kosong kebarangkalian untuk makan lebih dari perlu memang tinggi. Jadi, makan sebelum lapar, berhenti sebelum kenyang.

Saranan Waktu makan:
– 8 pagi sarapan
– 10 pagi snek
– 1 petang lunch
– 4 petang snek
– 7 malam dinner

Ok, semoga bermanfaat & cubalah ya!

menu-detoks

7-Day Detox Challenge Dibuka

Punya ramai dah yang download detox meal plan, hampir 1,000 orang. Tetapi agak mengecewakan kerana tak ramai yang sanggup dan kuat semangat nak bermula. Almaklumlah menu nya agak berbeza daripada menu kebiasaan kita di gerai nasi campur ataupun yang dimasak oleh ibu di rumah.

Memang pun, masa saya buat detoks dulu pun, saya memang ada geng yang detoks bersama. Kongsi menu pilihan mereka, kasi boost semangat.

Untuk itu, minggu lepas, saya launch 7-Day Detox Challenge dan saya buka mengikut batch. Batch 1 dah pun bermula detoks minggu ini.

menu-detoks

Ada yang masih cuba- cuba tak berani nak mula, dan testing keimanan, pun dah boleh lost 700gram.

testimoni-detoks

Saya sedia guide anda untuk 2-minggu melalui whatsapp untuk bantu perubahan awal diri anda.

Saya tengok ramai yang tak berapa kisah akan sayur sayuran selama ini, terpaksa mencari sayur kegemaran baru mereka sebab selama ni “makan sayur cincai saja”..Now kena cari yang kena dengan selera dan tekak masing- masing. Haaa baru tahu kan. Actually saya pun sama..selama ni, sayur takde pun tak apa. Tetapi fikir beb, tanpa sayur, tiadalah fiber, dan antara penyebab penyakit mcm diabetes, kanser memang sebab tiada fiber dalam makanan.

So nak belajar makan sayur pun kena coaching haha..tapi sangat best sebab ada kawan- kawan yang melalui proses yang sama utk kasi galakan dan semangat.

Jika berminat, boleh download dulu menu detoks ini, dan tengok jika sesuai, kemudian hubungi saya di 012-2727995, untuk sertai batch seterusnya 7- Day Detox Challenge Fit&Cun. Setiap batch terhad kepada 20 orang sahaja.

5 Restoran Yang Anda Pilih Untuk “Berdiet” Sebenarnya…………

Hai semua,

Fuh saya baru saja balik dari bershopping di AEON Mall. Penat woo..

Shopping dekat AEON ni best sebab dia jual ikan salmon yang fresh dan fillet cut. Cuma kena bajet bajet la nak beli..Saya suka ikan Salmon ni sebab saya bole ratah dia lepas grill, dengan anak- anak pun suka. Lepas tu kalau kena dengan salad, gril bersama lobak merah, sedap sangat la..

BTW masa dekat AEON tadi saya dok pilih tempat nak makan yang sesuai dengan kondisi saya nak turunkan berat. Biasanya kalau pergi makan di luar, saya pilih makan nasi campur saja. Sebab portion nasi, protein dan sayur tu saya boleh tentukan, termasuk la jenis2 nya..ikan bakar ke, goreng ke..semua terletak di tangan kita.

So masa lalu lalang dekat Restoran tu, saya tengok beberapa tempat makan yang saya selalu pilih semasa saya berdiet yg lepas- lepas, semasa takde ilmu sangat pasal makanan. Kadang tu restoran ni memang iklan kan sebagai “healthy option”. Memang tak dinafikan betul, cuma sebagai pelanggan yang ada objektif mcm kita ni, wajib la paham macamana nak makan di restoran macam ini.

  1. Restoran SUBWAY
    subway-makanan-sihat
    Memang antara restoran “fast food” yang memberi pilihan sihat. Ada banyak tapi nya ya. Roti pilihan paling sihat pun ialah Honey Oat atau wheatmeal. Dan makan yang jenis FOOTLONG adalah portion besar gila yang tidak akan beri calorie defisit. Maka tidak akan membantu menurunkan berat.Korang tau Marinara Meatballs Sub tu ialah 511 kalori iaitu lebih dari jumlah kalori Big Mac..haha..ni saya tengok Youtube..jangan kecam ahkak..

    Semua bentuk pakej nya yang bersama cheese pun ada kalori yang tinggi. Dan daging terproses yang tinggi sodium juga digunakan (salami, crab stick). Pilih yang menggunakan daging segar lean seperti ayam atau daging panggang..itu sangat baik.

    Sayur saladnya adalah paling terbaik dan anda patut pilih SEMUA. Sos cili, mayonis, mustard tu pula jangan berlebih lebih.

    Lepas tu berpuas hatilah dengan air mineral sahaja. Tak payah ambik set, sebab set tu dapat air berkarbonat dengan gula yang tinggi, bersama potato chip (snek tinggi garam dan kalori ) atau soft cookies yang sedap gila dan takkan buat kau kurus forever.

  2. Restoran Steam Boat contoh : SEOUL GARDENseoul-garden
    Selalu kawan- kawan ajak makan steam boat untuk kasi ruang mereka yang berdiet tegar boleh join sama- sama. Memang boleh nak diet kat situ sebab kebanyakan daging + sayur dia mentah dan segar. Lepas tu cara nak masak pun merebus atau memanggang sahaja. Kedengaran seperti pilihan yang sangat sihat dan mendietkan.

    Ada suatu yang agak tricky bila restoran steam boat ni biasanya jual pakej buffet (semua anda boleh makan). Semua anda boleh makan dari sayur- sayuran segar, mi goreng, nasi goreng sehinggalah desert nya yang melimpah ruah, minuman minuman manis, semuanya termasuk. Kalau anda tak makan semua buat apa nak bayar RM45 sekali masuk.

    Memang punah la target #sukusukuseparuh pinggan jika anda dah melangkah masuk ke dalam restoran Seoul Garden. Orang pun taknak belanja lagi dah kalau anda makan seciput macamtu… HAHA

  3. Rojakrojak-subangFavorite saya dekat Shah Alam ni ialah Rojak Karim (truk di celah jalan bertentangan Plaza Shah Alam), atau Rojak Subang SS15. Setiap suapan rojak nya adalah SORGA.

    Kalau anda buka pek rojak ni anda akan dapati — SALAD– timun, lengkuas, telur rebus. Pilihan yang segar dah sihat..

    Tetapi,,Yang sihat terhenti di situ…Bersama itu, ada juga keropok keropok garing, kuih vadey yg ditambah kelapa goreng, cucur, dihidang bersama kuah kacang yang lazat.

    Paling j***ke sekali dia jual pakej rojak tersebut dengan cendol. Yang diletak ais parut. Kadang- kadang tak sedar mulut TERRR order CENDOL DURIAN.

    Sadaqallahul azim…

    BTW, nasihat saya, kalau anda rasa pilihan order rojak untuk makan malam adalah bijak, sila kembali ke daratan dengan berkongsi hidangan tersebut dengan suami dan anak- anak. Makan 3-4 suap cukuplah..hehehe..

  4. YONG TAU FOO
    menu-sihatIni pun pilihan makanan saya bila feeling diet tau. Sebab apa? Sebab ia tofu la, direbus atau dihidang bersama sup sahaja. So nampak sihat, betul tak.

    Akan tetapi ketahuilah bahawasanya kebanyakan item pilihan adalah jenis terproses. Jauhi..segala macam fishball, hot dog, fish cake, crab sticks. Yang OK adalah tauhu, sayuran (bendi, kangkung, cili, peria), fucuk tu ok la ..kurangkan pengambilan kuetiau ya

    Dan sosnya saya taknak komen. Memang lazat bila campur kan yang original dengan yang pedas, ditabur bijan..Yang ini harus perhati lebih.

  5. Popiah SS ALImenu-sihat
    Popiah adalah antara kuih yang sangat baik untuk diet. Dan ia mengenyangkan jugak. Tetapi elakkan yang bergoreng ya.

    Popiah basah tu memang meletop..cumanya ada beberapa hal. Isi nya digoreng sebelum dibalut, dan kemudian di topkan dengan sambal tumis yang lezatt..

Bukannya tak boleh makan semua di atas ni. Hatta kalau nak makan KFC atau Pizza pun boleh, tapi benda paling penting kena faham adalah calorie defisit untuk kurangkan berat. Kalau nak kira nilai nutrisi makanan di atas dah OK sebab banyak sayuran, cumanya kena tahu mana yang patut dilebihkan dan mana yang patut dikurangkan.

Harus faham bagaimana nak pilih makanan, bila nak berusaha turunkan berat. Jika anda tak berapa mahir, boleh je belajar. Dan terus praktikkan, sebab bila dah tau, dan dah praktik, dah bijak memilih..pergilah makan di mana pun, anda masih boleh mencapai objektif dan tidak terus ke laut.

Selamat mencuba OK!

img_5405-1.jpg

 

6 Tanda- tanda Senaman Berkesan

Peserta Fit&Cun New Year tanya saya apa hasil saya bersenam hari hari ni. So Sabtu lepas saya pergi ke HQ Shaklee untuk menimbang dan ukur lemak badan, setelah sebulan setengah lamanya saya bersenam secara harian. Nak tengok kesan dia tak?

Testimoni-kurus
Body fat analisis (sebelum)

Testimoni-kurus
Body fat analisis (semasa)

Sebenarnya saya agak kecewa. Sebab penurunan dia macam 1% je rata- rata. kalau ada pun.  Tapi yang saya gembira ialah saya lihat otot saya dah takde yg terkurang lebih lebih sgt(-2), dan lemak saya takde yg berlebih lebih (+2).
Sekarang masa untuk bergiat merubah bacaan % lemak dan otot tu.

BMR saya pun nampak macam jatuh..alahai sedihnya. Pakar nutrisi kata saya perlukan air yang cukup dan rehat yang cukup supaya metabolism rehat (BMR) boleh meningkat.

Yang saya suka sekali ialah degupan jantung saya yang sebelum ni 60+ degup seminit dah mempunyai bacaan 88 degup seminit. Atlit mempunyai 90+ degupan, so macam ala2 atlit la konon. Rasanya ini kesan positif bersenam setiap hari.

Kadang tu kena juga follow up bacaan ni, nak tahu berkesan ke apa kita buat selama sebulan lebih ni atau kena push lagi kuat ke, jaga makan lebih lagi ke. Bila tengok bacaan follow up baru la kita tahu bab mana nak perbaiki, kan.

So kat bawah ni saya nak cerita apakah Tanda Senaman tu Berkesan Untuk Kecergasan/ Turunkan Berat Badan, kalau anda tak dapat 6 point ni maksudnya workout anda tak efektif dan harus tingkatkan intensiti nya OK:

  1. Awak tak boleh nak berbual, tak cukup nafasKalau nak tau senaman tu jenis yang akan mengubah tubuh atau berat, cuba masa tengah tengah bersenam berborak dengan orang sebelah. Kalau awak tercungap cungap tak boleh nak berkata- kata, atau jawab sepatah je boleh, itu maksudnya dah betul la tu.Cara yang lebih saintifik, kenalpasti Rate of Perceived Exertion (RPE). Guna skala 1 hingga 10 – 1 maksudnya berehat, 10 bekerja keras. Anda haruslah cuba berada di skala 6-7. Maksudnya anda bekerja lebih dari separuh nyawa. Dan bila macamtu awak tak cukup nafas maka susah nak berborak borak ..
  2. Rasa macam separuh mati masa pusingan terakhirNi siapa yang biasa buat Jillian Michaels macam saya. Anda akan buat circuit kan?..So kalau korang dah mula slow down masa last last tu, dan rasa macam takleh nak habis dah ni. Itu menandakan otot mula penat, dan ini adalah kejayaan yang superbbbb..Selalunya kita akan push gak yang paling last untuk kasi aummmm bila habis. Itu yang akan buat kita feeling puas. Betul tak?
  3. Tahu nombor yang anda nak skorContoh: Anda selalu lari 3km dalam 40minit. Next round anda harus cuba lari 3km dalam 30minit. Atau degupan jantung masa lari threadmill. Guna formula ni

    206.9 – (0.67 x umur)

    Akan dapat maksimum degupan jantung. Workout untuk sampai ke 80-90% rate ini.

  4. Mental rasa teruja walau badan penatSepatutnya selepas awak push kuat- kuat untuk workout, awak takkan rasa lunyai macam sayur. Patutnya masih ada tenaga at least untuk mental teruja nak buat lagi dan lagi besok. Kadang tu badan penat tapi mental rasa seronok gila.
  5. Otot bengkakLepas sesi senaman yang tegang, otot akan dibekalkan dengan aliran darah tambahan untuk bawak masuk oksigen dan nutrien, dan buang toksin, menyebabkan ia rasa bengkak sikit. Tapi sekejap je benda ni. Kalau korang rasa otot tu besar dan bengkak maksudnya betul la senaman tadi sangat efektif.
  6. Tido nyenyak macam babySatunya sebab letih la kan. Tapi semasa bersenam, badan kita akan lepaskan hormon yang berinteraksi dengan neurotransmitter otak yang menyokong tidur yang nyenyak. Selalunya kalau workout kita best dan intense, tidur malam kita lebih deep berkualiti dan tak terganggu.

Tu 6 tanda workout harian korang akan memberi kesan kepada berat badan dan tahap kecergasan. If you are doing it good, teruskan, dan kalau masih kurang, cuba tingkatkan intensity secara perlahan lahan. Tubuh anda akan berterimakasih kepada anda.

img_5405-1.jpg

 

Hilang 3KG selepas seminggu Fit&Cun

testimoni-kurus
Dr. Suhana

Harini saya nak kongsi kisah seorang ibu muda beranak dua. Beliau bertugas sebagai seorang doktor perubatan dan kerjaya nya membuatkan beliau sangat sibuk. Adakalanya terpaksa on call lebih 24 jam.

Kerjayanya yang sibuk menyebabkan dirinya susah hendak makan dengan betul serta bersenam. Badan mula terasa berat dan asyik letih. Bila makan dan tidur tak menentu, badan mudah nak naik. Sampai sukar nak kawal.

Dr. Suhana ambil keputusan yang perkara ini tak patut berlarutan dan terus menyertai program Fit&Cun.

Selepas 2 minggu saya bertemu beliau dan menyedari perubahan yang sangat menyerlah.

Kulit nya cerah glowing dan kemerah merahan. Tak sangka pula kesannya secepat itu.

Jadi saya tanya dia bagaimana program Fit&Cun bantu beliau lebih slim dan cergas.

” Saya tak sangka sangat Program Fit&Cun sangat mudah di follow, cuma ikut sahaja pelan yang diberikan tak perlu susah susah nak rancang apa yang perlu dilakukan. Almaklum saya memang takde masa nk fikir nak prepare apa, makan apa pukul berapa.. so saya suka sangat!

Selain hilang 3kg setakat ini, badan saya terasa makin ringan dan stamina makin bertambah.. so saya rasa puas hati lah..

Saya juga dah berjaya menamatkan acara larian 5km so saya berazam untuk lebih aktif untuk menjaga kesihatan.

Program Fit & Cun bantu saya mulakan program kecergasan dan kesihatan diri selama 30-hari dengan tips tips yang sangat mudah nak ikut. Tak perlu fikir banyak- banyak. Follow je apa yang telah disediakan dari segi pelan menu, fitness dan sebagainya.

Lepas habis program ni kita teruskan je, sebab dah biasa.”

Thank you Doc for your feedback 🙂