Lemak Visceral Turun Dari 12 ke 4 (dalam 2 minggu)

Nur Sumiyah adalah antara peserta Fit & Cun yang berpuas hati. Jom kita tengok testimonial nya.

Hasil 2 minggu selepas buat health check, Fit & Cun Detox Program & eat clean.

Sebelum (06.05.2017):
Berat – 57.9kg
Body Fat % – 39.1
Visceral Fat – 12

Kalau ikutkan BMI, berat tu dah nak menghampiri Obese. And ofcourse secara logiknya kandungan lemak berkepul-kepul banyak dalam body. Dan antara tempat yang dia berkumpul adalah dikawasan organ, which is kita panggil Visceral Fat – yang mana level paling optimum adalah 1-9.

πŸ‘‰ mine was really baaaad 😒

So, selepas pula (21.05.2016):
Berat – 56.6kg
Body Fat % – 32.6
Visceral Fat – 4.5

Well, berat memang turun siket je 😒 Tapi, untuk permulaan ni fokus utama adalah lemak jahat dalam badan. Alhamdulillah Fat % dapat turun dengan ketara, dan ofcourse perkara yang menggembirakan adalah Visceral Fat 4.5.

πŸ‘‰ syukurrrr 😁

Kejap lagi nak puasa. Pelung yang bagus untuk perbaiki kesihatan. Sebab, puasa adalah cara Detoks secara semulajadi.

Perut anda dah ready? Hee 😁

**********
UPDATED
**********

Macam mana nak turunkan nombor-nombor tak baik ni dalam masa 2 minggu?

Ok, kat sini ada tipsnya.

1. Reset minda
– Seminggu sebelum saya decide nak ubah diri ni, saya selalu nasihatkan diri yang Obese ni bukan perkara baik. Lebih banyak kesan buruk dari baiknya terutama kesan dalaman yg kita tak nampak. Jadi, set kan minda kita untuk hidup lebih sihat & gembira.

2. Kumpulan sokongan
– Sekarang ni macam-macam program kesihatan yang dianjurkan baik dari kerajaan, sektor swasta ataupun NGO. Saya pilih kumpulan sokongan yang paling mudah – iaitu menyertai Program Fit & Cun dibawah kelolaan Aishah Amin Program selama 30hari, kami diberikan coaching tentang detoks, pemilihan makanan utk eat clean, senaman dan info2 kesihatan. Ada group support ni la yg buat kita bersemangat & konsisten πŸ’ͺ

3. Potong gula
– Gula baik untuk tenaga. Tapi gula yang berlebihan yg tidak digunakan akan mendorong anda untuk lapar cepat dan membina lemak. Tu yang asyik nak makan saja tu. Lebih baik ambil gula dari bahan semulajadi seperti kurma, madu, tebu & buah-buahan.

4. Elakkan processed/junk food
– Ini memang tak baik. Terlalu banyak bahan pewarna, flavor yg membina toksin dalam badan. Please detoks ok.

5. Disiplin
– Sebenarnya, kalau nak turun berat badan, perkara paling utama adalah makan banyak kali tetapi disiplin. Makan pula mestilah yg berkhasiat. Jangan biarkan perut lapar berbunyi2. Sebab bila perut lapar/kosong kebarangkalian untuk makan lebih dari perlu memang tinggi. Jadi, makan sebelum lapar, berhenti sebelum kenyang.

Saranan Waktu makan:
– 8 pagi sarapan
– 10 pagi snek
– 1 petang lunch
– 4 petang snek
– 7 malam dinner

Ok, semoga bermanfaat & cubalah ya!

tips-perut-buncit-untuk-ibu-ibu

“Perut Kempis Tercipta di Dapur”

Dalam hidup aku, ada dua jenis kawan.


kawan jenis satu .. bila ajak makan mesti menolak. jenis ni memang pesen tak pernah lapar. kalau dia makan pun dia beli roti- roti krim gardenia. ada yang inti vanilla,coklat, jagung tu .. settle.

kalau pagi pagi tu masuk ofis bancuh nescafe 3 in 1 dah kenyang.
bila aku offer nasi lemak kongsi- kongsi aku punya..memang dia tolak baik- baik.
“takmolah aku dah makan roti “..
(boring pun ada)
ada kalanya tu dalam IG ada gambar meter basikal gym dengan caption ” burnt 187kcal.. feeling good ” hashtag #azamkurus #prayformestruggle sangat doooo nak kurus.
berbeza dengan kawan jenis kedua.
kalau buka Instagram, hashtag #foodporn tu memang dia lah ratu.
makan dengan dia ni best.. suka adventure.Kalau lunch time kita suka serang gerai nasi campur warung kak shimah dekat simpang jalan pergi ofis.aku make sure kita sampai situ pukul 12.30 sebab taknak lauk habis.

pukul 1 bila orang lain datang kami dua dah settle makan.

kawan jenis dua ni suka makan tapi body menten aje. kadang tu menyampah jugak. alien ke?

mana pergi makanan dia tu? sampai kadangkala aku fikir dia ni mesti ada cacing berselirat dalam perut. jahat gila.

aku ada tanya ko pergi gym ke? dia cakap “gila ke, mana sempat.. kita balik pejabat pukul berapa?”

kawan jenis dua ni sengih je ..sambil berkata..

“sebenarnya perut kempis tercipta di dapur, bukan di gym. Bila kau makan baru kau kurus…”

fuh apa makna semua ini?

—-

Baru aku sedar kau jadi kurus bila kau makan (dan kau pilih apa kau makan. )

Gym bukan penyelesaian utama masalah ..so sila perhatikan apa yang masuk ke dalam perut!

—-

Aktiviti terbaru Fit & Cun : Sembang Facebook LIVE setiap Jumaat malam. Jika anda ada akaun Facebook, boleh lah request akses ke group Fit & Cun Mommies : https://www.facebook.com/groups/1083040855140000/

Topik minggu ini : “Makan 6 kali sehari Untuk Kurus?”

 

Kita jumpa setiap Jumaat OK???

xoxo

6 Tanda- tanda Senaman Berkesan

Peserta Fit&Cun New Year tanya saya apa hasil saya bersenam hari hari ni. So Sabtu lepas saya pergi ke HQ Shaklee untuk menimbang dan ukur lemak badan, setelah sebulan setengah lamanya saya bersenam secara harian. Nak tengok kesan dia tak?

Testimoni-kurus
Body fat analisis (sebelum)

Testimoni-kurus
Body fat analisis (semasa)

Sebenarnya saya agak kecewa. Sebab penurunan dia macam 1% je rata- rata. kalau ada pun.  Tapi yang saya gembira ialah saya lihat otot saya dah takde yg terkurang lebih lebih sgt(-2), dan lemak saya takde yg berlebih lebih (+2).
Sekarang masa untuk bergiat merubah bacaan % lemak dan otot tu.

BMR saya pun nampak macam jatuh..alahai sedihnya. Pakar nutrisi kata saya perlukan air yang cukup dan rehat yang cukup supaya metabolism rehat (BMR) boleh meningkat.

Yang saya suka sekali ialah degupan jantung saya yang sebelum ni 60+ degup seminit dah mempunyai bacaan 88 degup seminit. Atlit mempunyai 90+ degupan, so macam ala2 atlit la konon. Rasanya ini kesan positif bersenam setiap hari.

Kadang tu kena juga follow up bacaan ni, nak tahu berkesan ke apa kita buat selama sebulan lebih ni atau kena push lagi kuat ke, jaga makan lebih lagi ke. Bila tengok bacaan follow up baru la kita tahu bab mana nak perbaiki, kan.

So kat bawah ni saya nak cerita apakah Tanda Senaman tu Berkesan Untuk Kecergasan/ Turunkan Berat Badan, kalau anda tak dapat 6 point ni maksudnya workout anda tak efektif dan harus tingkatkan intensiti nya OK:

  1. Awak tak boleh nak berbual, tak cukup nafasKalau nak tau senaman tu jenis yang akan mengubah tubuh atau berat, cuba masa tengah tengah bersenam berborak dengan orang sebelah. Kalau awak tercungap cungap tak boleh nak berkata- kata, atau jawab sepatah je boleh, itu maksudnya dah betul la tu.Cara yang lebih saintifik, kenalpasti Rate of Perceived Exertion (RPE). Guna skala 1 hingga 10 – 1 maksudnya berehat, 10 bekerja keras. Anda haruslah cuba berada di skala 6-7. Maksudnya anda bekerja lebih dari separuh nyawa. Dan bila macamtu awak tak cukup nafas maka susah nak berborak borak ..
  2. Rasa macam separuh mati masa pusingan terakhirNi siapa yang biasa buat Jillian Michaels macam saya. Anda akan buat circuit kan?..So kalau korang dah mula slow down masa last last tu, dan rasa macam takleh nak habis dah ni. Itu menandakan otot mula penat, dan ini adalah kejayaan yang superbbbb..Selalunya kita akan push gak yang paling last untuk kasi aummmm bila habis. Itu yang akan buat kita feeling puas. Betul tak?
  3. Tahu nombor yang anda nak skorContoh: Anda selalu lari 3km dalam 40minit. Next round anda harus cuba lari 3km dalam 30minit. Atau degupan jantung masa lari threadmill. Guna formula ni

    206.9 – (0.67 x umur)

    Akan dapat maksimum degupan jantung. Workout untuk sampai ke 80-90% rate ini.

  4. Mental rasa teruja walau badan penatSepatutnya selepas awak push kuat- kuat untuk workout, awak takkan rasa lunyai macam sayur. Patutnya masih ada tenaga at least untuk mental teruja nak buat lagi dan lagi besok. Kadang tu badan penat tapi mental rasa seronok gila.
  5. Otot bengkakLepas sesi senaman yang tegang, otot akan dibekalkan dengan aliran darah tambahan untuk bawak masuk oksigen dan nutrien, dan buang toksin, menyebabkan ia rasa bengkak sikit. Tapi sekejap je benda ni. Kalau korang rasa otot tu besar dan bengkak maksudnya betul la senaman tadi sangat efektif.
  6. Tido nyenyak macam babySatunya sebab letih la kan. Tapi semasa bersenam, badan kita akan lepaskan hormon yang berinteraksi dengan neurotransmitter otak yang menyokong tidur yang nyenyak. Selalunya kalau workout kita best dan intense, tidur malam kita lebih deep berkualiti dan tak terganggu.

Tu 6 tanda workout harian korang akan memberi kesan kepada berat badan dan tahap kecergasan. If you are doing it good, teruskan, dan kalau masih kurang, cuba tingkatkan intensity secara perlahan lahan. Tubuh anda akan berterimakasih kepada anda.

img_5405-1.jpg

 

6 Tips Untuk Mommies Yang Malas Bersenam

tips-bersenam-untuk-kurusSaya memang malas bersenam sebenarnya.

Maka kalau saya bersenam tu maksudnya awak tau ler saya push my limits.

Saya paling tak gemar berpeluh peluh, baju basah dan kena pergi mandi lepas tu.

Masa raya haji bulan September, saya suruh husband photoshoot saya dari arah belakang (duduk sambil pegang baby) tepi sawah padi. Konon nak efek pro la gambarnya.

Bila tengok gambar, kus semangat..saya terjerit kecil sebab saya nampak benjolan lemak yang agak hodoh di atas pinggul.

Why no one ever tell me this? Have this fat been here forever?

SAMPAI HATI!! *cry buckets*

Jadi saya mengambil keputusan bahawa lelemak degil di bahagian perut pinggang pinggul harus berambus dari hidup ini.

Caranya : Detoks semula, eat clean dan benda yang saya paling benci — WORKOUT.

Maka sejak 21 September saya telah mula menjalankan senaman harian. Saya bermula 20minit sehari, sekarang sudah 30minit.

So dah lebih 30 hari nampaknya usaha saya ini.

Dan of course la nampak perubahan dari segi lemak perut pinggul pinggang (tu sy cerita next entri).

Tapi macamana saya dapatkan semangat nak buat workout harian? Sebab saya kan pemalas.

  1. Motivasi pertama tentulah gambar di kampung masa raya haji. Mana ye gambar tu? satu hari nanti bila saya dah kuat minda sikit boleh lah saya post sini HAHA..Pembakar semangat. Tanpa wake up call macamtu pasti saya akan selesa je dengan keadaan rasa dah kurus (masa tu baru loss 8kg tau). So feeling champion tu memang makan diri. So point kat sini ialah jangan rasa selesa.
  2. Pakai slogan Nike “Just Do It”. Memang ada harinya rasa nak bermalas menonton TV tu melebihi segalanya. Tetapi saya ambil kasut, dan bersiap untuk workout tanpa perasaan. Mula warm up tanpa perasaan. Perasaan akan mula tiba bila jantung berdegup kencang.
  3. Ya, saya bersiap untuk workout. Walau senaman dalam rumah. Maksudnya pakai kasut yang bagus, pakaian menyerap peluh, seluar yg bagus. Barulah feel workout datang. Memang tak pernah la berbaju kelawar sepanjang bersenam. Walau boleh saja, bukan ada sesiapa nampak pun. HAHA. Btw, nak bersenam kasut wajib pakai ya, dan wanita sekalian wajib kenakan sports bra. Sekian.
  4. Senaman yang berbaloi dalam masa yang singkat. Dah berpuluh2 senaman Youtube yang saya cuba. I will always go back to Jillian Michaels 30-day Shred (Level 2 & 3) untuk extra push extra kesakitan,maka extra perpeluhan. (Of cos extra feeling kurus selepas itu). Kalau saya rasa pemalas dah berhari2 tak ada kesakitan saya akan buka video tu. 20 minit yang menggelupur. The best!
  5. Pelbagaikan bentuk senaman. Sebab nak berkesan pun membentuk badan harus lah mix kan cardio dan toning exercise. Ada harinya saya workout di rumah. Hujung minggu saya buat larian di tasik (dalam 3km), atau 10 pusingan blok kondo saya. Atau jua threadmill di gym kondo saya. Adakalanya tak sempat, saya pilih saja beberapa pusingan workout yang dicari dari Pinterest. Ada banyak sangat lah. Memang tiada alasan.
    Kalau dah tak sempat sangat, boleh cuba plank challenge. Yang ni tak yah bersiap sangat pun ok. Just time kan plank, setiap hari. Buat sampai kuat kau plank selama 4-minit. Nak tau tak benda ni nampak cam senang tapi boleh menangis, sekali dgn lelemak perut tu menangis. Baca artikel ni.
  6. Bagitau seluruh dunia anda sedang workout untuk turunkan berat badan. Senang je bagitau seluruh dunia. FACEBOOK!! haha.. dengan cara itu, anda takkan sanggup nak cheating tuang workout sebab semua orang tau projek anda. Kalau terserempak tengah makan nasi beriyani pun kantoi kan. Lagi2 kalau terserempak dengan FB fren sedangkan anda masih bam bam seperti dulu. (cakap diri sendiri ni)..

Nak tukar2 tips sambil enjoy turunkan berat badan? Takut hilang motivasi dan 2017 anda masih seperti sekarang. Mahu ubah saiz pakaian dan ubah taraf kesihatan dan penampilan??

Saya buka 20 pendaftaran Fit&Cun Mommies Edisi Tahun Baru 2017. Kesemua Mommies akan dikumpulkan dalam satu telegram channel. Dan proses Detoks bermula pada 14 November ini.

Make sure korang tak terlepas la OK?! Kita semua harus menjadi mommies yang HOTNESS tahun depan. Join Coach korang yang separa hawt nihhhh…