Lemak Visceral Turun Dari 12 ke 4 (dalam 2 minggu)

Nur Sumiyah adalah antara peserta Fit & Cun yang berpuas hati. Jom kita tengok testimonial nya.

Hasil 2 minggu selepas buat health check, Fit & Cun Detox Program & eat clean.

Sebelum (06.05.2017):
Berat – 57.9kg
Body Fat % – 39.1
Visceral Fat – 12

Kalau ikutkan BMI, berat tu dah nak menghampiri Obese. And ofcourse secara logiknya kandungan lemak berkepul-kepul banyak dalam body. Dan antara tempat yang dia berkumpul adalah dikawasan organ, which is kita panggil Visceral Fat – yang mana level paling optimum adalah 1-9.

πŸ‘‰ mine was really baaaad 😒

So, selepas pula (21.05.2016):
Berat – 56.6kg
Body Fat % – 32.6
Visceral Fat – 4.5

Well, berat memang turun siket je 😒 Tapi, untuk permulaan ni fokus utama adalah lemak jahat dalam badan. Alhamdulillah Fat % dapat turun dengan ketara, dan ofcourse perkara yang menggembirakan adalah Visceral Fat 4.5.

πŸ‘‰ syukurrrr 😁

Kejap lagi nak puasa. Pelung yang bagus untuk perbaiki kesihatan. Sebab, puasa adalah cara Detoks secara semulajadi.

Perut anda dah ready? Hee 😁

**********
UPDATED
**********

Macam mana nak turunkan nombor-nombor tak baik ni dalam masa 2 minggu?

Ok, kat sini ada tipsnya.

1. Reset minda
– Seminggu sebelum saya decide nak ubah diri ni, saya selalu nasihatkan diri yang Obese ni bukan perkara baik. Lebih banyak kesan buruk dari baiknya terutama kesan dalaman yg kita tak nampak. Jadi, set kan minda kita untuk hidup lebih sihat & gembira.

2. Kumpulan sokongan
– Sekarang ni macam-macam program kesihatan yang dianjurkan baik dari kerajaan, sektor swasta ataupun NGO. Saya pilih kumpulan sokongan yang paling mudah – iaitu menyertai Program Fit & Cun dibawah kelolaan Aishah Amin Program selama 30hari, kami diberikan coaching tentang detoks, pemilihan makanan utk eat clean, senaman dan info2 kesihatan. Ada group support ni la yg buat kita bersemangat & konsisten πŸ’ͺ

3. Potong gula
– Gula baik untuk tenaga. Tapi gula yang berlebihan yg tidak digunakan akan mendorong anda untuk lapar cepat dan membina lemak. Tu yang asyik nak makan saja tu. Lebih baik ambil gula dari bahan semulajadi seperti kurma, madu, tebu & buah-buahan.

4. Elakkan processed/junk food
– Ini memang tak baik. Terlalu banyak bahan pewarna, flavor yg membina toksin dalam badan. Please detoks ok.

5. Disiplin
– Sebenarnya, kalau nak turun berat badan, perkara paling utama adalah makan banyak kali tetapi disiplin. Makan pula mestilah yg berkhasiat. Jangan biarkan perut lapar berbunyi2. Sebab bila perut lapar/kosong kebarangkalian untuk makan lebih dari perlu memang tinggi. Jadi, makan sebelum lapar, berhenti sebelum kenyang.

Saranan Waktu makan:
– 8 pagi sarapan
– 10 pagi snek
– 1 petang lunch
– 4 petang snek
– 7 malam dinner

Ok, semoga bermanfaat & cubalah ya!

kurus-sambil-menyusu

4 Sebab Anda Tak Kurus- Kurus Walaupun Menyusu

Saya selalu fikir, saya la ibu yang malang tu.

Sana sini orang kata menyusu boleh cepat kurus, tapi kenapa baju saya semakin ketat, seluar jeans saya tak pernah boleh kancing? Saya menyusu penuh, mengepam, 2 tahun penuh..semua sekali. Satu kg pun susah nak turun.

Beyonce, penyanyi Holywood tu kata dia jadi cepat kurus dan seksi lepas bersalin sebab dia menyusu baby dia. Selama 10 minggu. *cries bucket*

Lisa Surihani. Saya macam bersyukur sebab ada rupanya orang yang tak boleh kurus balik lepas melahirkan. Dia pun mengaku dan redha dengan tubuhnya yang chubby chubby je, sebab Yusry pun OK je, yang penting anak dulu dapat khasiat susu ibu yang baik…Tapi lepas 2-3 bulan saya tengok, dia dah kembali cun dan langsing — eh apa jadi dengan redha semua haritu. #cheh

Sejak saya menemui kaedah Fit&Cun, saya temui 4 jenis masalah biasa yang dihadapi oleh ibu- ibu menyusu dan baru melahirkan dalam soal nak turunkan berat. Bila kita cuba untuk tackle masalah ini, mereka lebih berjaya nak kurus dengan sihat dan gembira.

Saya percaya waktu menyusu baby adalah waktu paling sesuai nak buang lemak lebihan yang dah berkumpul sekian lama. Kalau kena caranya, anda boleh turunkan berat menjadi ideal dan terus tukarkan habit tu sampai bila- bila.

Sekarang saya dah tahu sebab kenapa semasa dua anak pertama, saya menyusu tapi makin gemuk:

1.TAK MAKAN CUKUP KALORI & TAK CARI KESEIMBANGAN

Badan ibu menyusu dengan orang lain tak sama langsung. Jika dulu masa bujang kita kurangkan kalori je terus slim. Tapi lain cerita sewaktu menyusu baby.

Tubuh menyusu kita amat sukakan “lemak”. Kalau kita makan kalori terlalu rendah, badan kita akan serta merta “standby mode” dengan lemak sedia ada. Ia takkan bakar lemak tu, just in case ia perlukan.

Jadi kunci nak makan sewaktu breastfeeding ialah biar badan dalam keadaan tenang, relaks. Makan setiap 3 jam, jangan biar lebih 4 jam tanpa makanan. Kira kalori makanan betul- betul sebab anda tak mahu terkurang sangat atau terlebih. Jika ada satu regime menu yang anda dah selesa, stick kepada rejim tersebut.

Katakan anda perlukan 2,000 kcal sehari , pastikan anda tidak jatuh kurang 1,800 kcal.

Hmmm..tricky kan?

2. TERLALU STRICT DIET

Ini masalah yang meyebabkan ramai kecundang di tengah jalan. Siapa je yang boleh survive diet makan epal hijau, sayur hijau mentah dan ikan bakar di setiap hidangan?

Ibu menyusu adalah seorang yang beremosi bila bab makan. Saya pernah menangis bila anak- anak saya meragam dan saya sangat lapar, sedangkan makanan dah masak tinggal nak makan.

Saya juga pernah pesan 2 hidangan sekaligus semasa makan tengahari.

Jadi basic pemakanan diet ibu menyusu haruslah SEDAP, BERKHASIAT dan RENDAH KALORI. Tricknya ialah selepas anda selesai makan, anda tak perlukan snek2 seperti coklat, kerepek, aiskrim dan sebagainya.
Ni contoh menu yang saya cadangkan dalam Fit& Cun:

Pagi : Overnight oats dengan kismis dan susu segar, kopi O
Snek 10am : Roti bijirin penuh sekeping – sapu butter low fat
Makan Tengahari : Nasi segenggam, daging bakar air asam, separuh pinggan sayur bayam celur
Snek 4pm : Protein 2 sudu + pisang + susu + oats +aisΒ  = smoothie
Malam : Nasi segenggam + kerabu mangga + timun + tomato + ayam panggang 1/4

Amacam? sedap tak? yang penting kena tahu kalori, takleh lebih takleh kurang sangat, dan TINGGI NILAI NUTRISI di setiap hidangan. Makan nugget? Hot dog? sos, kuah terlebih? itu PANGKAH.

Jangan letak dalam minda yang makanan itu makanan ini semua jahat. Cari keseimbangan antara makanan yang sebenar dan kenikmatan hidup. Anda takkan teringin nak cheating selalu.

3. SANGKA KENA BERSENAM BERJAM-JAM

Sangkaan begini yang akan buat anda takkan bersenam FOREVER. Semua orang tahu seorang ibu dengan baby kecil mana ada masa lapang. Nak mandi pun tak sempat, inikan pula nak suruh bersenam. Sebab ramai guru fitness kata kena bersenam satu jam sekurang- kurangnya 5 kali seminggu. Mana nak cilok masa dik, nak dapat 10 minit tanpa tangisan anak pun dah kira bersyukur, betul tak?

Cuba ibu yang bekerja pejabat 9-5, ada baby dan ada anak- anak lain yang lebih tua. SORRY memang tak ada masa. Lebih baik saya teruskan je menjadi tembam dan tak sihat. tett..

Untuk klien fit&cun, saya berikan senaman 20 minit MAKSIMUM, tetapi ia adalah INTENSE. Sebab saya juga tak boleh lebih dari 20 minit. Saya pastikan 20minit sahaja tapi berkesan macam mereka berlari kickboxing selama sejam. Penting untuk ibu- ibu ni kembali mendapat bentuk badan anak dara kembali, itu sebab workout yang disediakan fokus ke arah tersebut.

Lepas tu mindset bersenam pun, jangan lah sebab nak cepat- cepat kurus. Memang ada yang lose seinci terus dekat pinggang, tapi kita paham tak semua menikmati kesan yang sama.

Nikmati side effect bersenam pada minggu pertama seperti tenaga tambahan, hormon endorfin yang terhasil buat kita gembira dan rasa sangat puas hati. Timbangan akan follow je lepas tu..

4. Mindset yang fokus nak kurus SAHAJA

Mindset lah cabaran utama dalam program nak kurangkan berat untuk ibu menyusu. Sebab kita extra lapar, kurang masa, kadangkala kurang sokongan keluarga, sangat sibuk dan selalu stress.Yang utama sekali haruslah sayangi diri sendiri, kita lakukan semua ini bukan semata mata untuk kurus sahaja. Kita juga menghasilkan susu yang sangat penting untuk si manja.

Kita juga tak mahulah penyakit kronik singgah di kala anak masih kecil..macam darah tinggi, kencing manis..jadi lakukan semua ini untuk perkara yang lebih besar dari sekadar jadi kurus.

Adakalanya kita akan ke laut..terhenti program senaman, terbabas jaga makan. Tapi jika kita pasakkan mindset yang betul, InshaAllah kita takkan kembali kepada tabiat lama yang membuatkan kita gemuk, kurang tenaga dan stress.

Perbetulkan mindset dulu, the rest will follow…

Jika anda berminat untuk mengetahui apa yang program Fit&Cun 30 hari tawarkan boleh klik link ini.

6 Tanda- tanda Senaman Berkesan

Peserta Fit&Cun New Year tanya saya apa hasil saya bersenam hari hari ni. So Sabtu lepas saya pergi ke HQ Shaklee untuk menimbang dan ukur lemak badan, setelah sebulan setengah lamanya saya bersenam secara harian. Nak tengok kesan dia tak?

Testimoni-kurus
Body fat analisis (sebelum)

Testimoni-kurus
Body fat analisis (semasa)

Sebenarnya saya agak kecewa. Sebab penurunan dia macam 1% je rata- rata. kalau ada pun.  Tapi yang saya gembira ialah saya lihat otot saya dah takde yg terkurang lebih lebih sgt(-2), dan lemak saya takde yg berlebih lebih (+2).
Sekarang masa untuk bergiat merubah bacaan % lemak dan otot tu.

BMR saya pun nampak macam jatuh..alahai sedihnya. Pakar nutrisi kata saya perlukan air yang cukup dan rehat yang cukup supaya metabolism rehat (BMR) boleh meningkat.

Yang saya suka sekali ialah degupan jantung saya yang sebelum ni 60+ degup seminit dah mempunyai bacaan 88 degup seminit. Atlit mempunyai 90+ degupan, so macam ala2 atlit la konon. Rasanya ini kesan positif bersenam setiap hari.

Kadang tu kena juga follow up bacaan ni, nak tahu berkesan ke apa kita buat selama sebulan lebih ni atau kena push lagi kuat ke, jaga makan lebih lagi ke. Bila tengok bacaan follow up baru la kita tahu bab mana nak perbaiki, kan.

So kat bawah ni saya nak cerita apakah Tanda Senaman tu Berkesan Untuk Kecergasan/ Turunkan Berat Badan, kalau anda tak dapat 6 point ni maksudnya workout anda tak efektif dan harus tingkatkan intensiti nya OK:

  1. Awak tak boleh nak berbual, tak cukup nafasKalau nak tau senaman tu jenis yang akan mengubah tubuh atau berat, cuba masa tengah tengah bersenam berborak dengan orang sebelah. Kalau awak tercungap cungap tak boleh nak berkata- kata, atau jawab sepatah je boleh, itu maksudnya dah betul la tu.Cara yang lebih saintifik, kenalpasti Rate of Perceived Exertion (RPE). Guna skala 1 hingga 10 – 1 maksudnya berehat, 10 bekerja keras. Anda haruslah cuba berada di skala 6-7. Maksudnya anda bekerja lebih dari separuh nyawa. Dan bila macamtu awak tak cukup nafas maka susah nak berborak borak ..
  2. Rasa macam separuh mati masa pusingan terakhirNi siapa yang biasa buat Jillian Michaels macam saya. Anda akan buat circuit kan?..So kalau korang dah mula slow down masa last last tu, dan rasa macam takleh nak habis dah ni. Itu menandakan otot mula penat, dan ini adalah kejayaan yang superbbbb..Selalunya kita akan push gak yang paling last untuk kasi aummmm bila habis. Itu yang akan buat kita feeling puas. Betul tak?
  3. Tahu nombor yang anda nak skorContoh: Anda selalu lari 3km dalam 40minit. Next round anda harus cuba lari 3km dalam 30minit. Atau degupan jantung masa lari threadmill. Guna formula ni

    206.9 – (0.67 x umur)

    Akan dapat maksimum degupan jantung. Workout untuk sampai ke 80-90% rate ini.

  4. Mental rasa teruja walau badan penatSepatutnya selepas awak push kuat- kuat untuk workout, awak takkan rasa lunyai macam sayur. Patutnya masih ada tenaga at least untuk mental teruja nak buat lagi dan lagi besok. Kadang tu badan penat tapi mental rasa seronok gila.
  5. Otot bengkakLepas sesi senaman yang tegang, otot akan dibekalkan dengan aliran darah tambahan untuk bawak masuk oksigen dan nutrien, dan buang toksin, menyebabkan ia rasa bengkak sikit. Tapi sekejap je benda ni. Kalau korang rasa otot tu besar dan bengkak maksudnya betul la senaman tadi sangat efektif.
  6. Tido nyenyak macam babySatunya sebab letih la kan. Tapi semasa bersenam, badan kita akan lepaskan hormon yang berinteraksi dengan neurotransmitter otak yang menyokong tidur yang nyenyak. Selalunya kalau workout kita best dan intense, tidur malam kita lebih deep berkualiti dan tak terganggu.

Tu 6 tanda workout harian korang akan memberi kesan kepada berat badan dan tahap kecergasan. If you are doing it good, teruskan, dan kalau masih kurang, cuba tingkatkan intensity secara perlahan lahan. Tubuh anda akan berterimakasih kepada anda.

img_5405-1.jpg

 

6 Tips Untuk Mommies Yang Malas Bersenam

tips-bersenam-untuk-kurusSaya memang malas bersenam sebenarnya.

Maka kalau saya bersenam tu maksudnya awak tau ler saya push my limits.

Saya paling tak gemar berpeluh peluh, baju basah dan kena pergi mandi lepas tu.

Masa raya haji bulan September, saya suruh husband photoshoot saya dari arah belakang (duduk sambil pegang baby) tepi sawah padi. Konon nak efek pro la gambarnya.

Bila tengok gambar, kus semangat..saya terjerit kecil sebab saya nampak benjolan lemak yang agak hodoh di atas pinggul.

Why no one ever tell me this? Have this fat been here forever?

SAMPAI HATI!! *cry buckets*

Jadi saya mengambil keputusan bahawa lelemak degil di bahagian perut pinggang pinggul harus berambus dari hidup ini.

Caranya : Detoks semula, eat clean dan benda yang saya paling benci — WORKOUT.

Maka sejak 21 September saya telah mula menjalankan senaman harian. Saya bermula 20minit sehari, sekarang sudah 30minit.

So dah lebih 30 hari nampaknya usaha saya ini.

Dan of course la nampak perubahan dari segi lemak perut pinggul pinggang (tu sy cerita next entri).

Tapi macamana saya dapatkan semangat nak buat workout harian? Sebab saya kan pemalas.

  1. Motivasi pertama tentulah gambar di kampung masa raya haji. Mana ye gambar tu? satu hari nanti bila saya dah kuat minda sikit boleh lah saya post sini HAHA..Pembakar semangat. Tanpa wake up call macamtu pasti saya akan selesa je dengan keadaan rasa dah kurus (masa tu baru loss 8kg tau). So feeling champion tu memang makan diri. So point kat sini ialah jangan rasa selesa.
  2. Pakai slogan Nike “Just Do It”. Memang ada harinya rasa nak bermalas menonton TV tu melebihi segalanya. Tetapi saya ambil kasut, dan bersiap untuk workout tanpa perasaan. Mula warm up tanpa perasaan. Perasaan akan mula tiba bila jantung berdegup kencang.
  3. Ya, saya bersiap untuk workout. Walau senaman dalam rumah. Maksudnya pakai kasut yang bagus, pakaian menyerap peluh, seluar yg bagus. Barulah feel workout datang. Memang tak pernah la berbaju kelawar sepanjang bersenam. Walau boleh saja, bukan ada sesiapa nampak pun. HAHA. Btw, nak bersenam kasut wajib pakai ya, dan wanita sekalian wajib kenakan sports bra. Sekian.
  4. Senaman yang berbaloi dalam masa yang singkat. Dah berpuluh2 senaman Youtube yang saya cuba. I will always go back to Jillian Michaels 30-day Shred (Level 2 & 3) untuk extra push extra kesakitan,maka extra perpeluhan. (Of cos extra feeling kurus selepas itu). Kalau saya rasa pemalas dah berhari2 tak ada kesakitan saya akan buka video tu. 20 minit yang menggelupur. The best!
  5. Pelbagaikan bentuk senaman. Sebab nak berkesan pun membentuk badan harus lah mix kan cardio dan toning exercise. Ada harinya saya workout di rumah. Hujung minggu saya buat larian di tasik (dalam 3km), atau 10 pusingan blok kondo saya. Atau jua threadmill di gym kondo saya. Adakalanya tak sempat, saya pilih saja beberapa pusingan workout yang dicari dari Pinterest. Ada banyak sangat lah. Memang tiada alasan.
    Kalau dah tak sempat sangat, boleh cuba plank challenge. Yang ni tak yah bersiap sangat pun ok. Just time kan plank, setiap hari. Buat sampai kuat kau plank selama 4-minit. Nak tau tak benda ni nampak cam senang tapi boleh menangis, sekali dgn lelemak perut tu menangis. Baca artikel ni.
  6. Bagitau seluruh dunia anda sedang workout untuk turunkan berat badan. Senang je bagitau seluruh dunia. FACEBOOK!! haha.. dengan cara itu, anda takkan sanggup nak cheating tuang workout sebab semua orang tau projek anda. Kalau terserempak tengah makan nasi beriyani pun kantoi kan. Lagi2 kalau terserempak dengan FB fren sedangkan anda masih bam bam seperti dulu. (cakap diri sendiri ni)..

Nak tukar2 tips sambil enjoy turunkan berat badan? Takut hilang motivasi dan 2017 anda masih seperti sekarang. Mahu ubah saiz pakaian dan ubah taraf kesihatan dan penampilan??

Saya buka 20 pendaftaran Fit&Cun Mommies Edisi Tahun Baru 2017. Kesemua Mommies akan dikumpulkan dalam satu telegram channel. Dan proses Detoks bermula pada 14 November ini.

Make sure korang tak terlepas la OK?! Kita semua harus menjadi mommies yang HOTNESS tahun depan. Join Coach korang yang separa hawt nihhhh…