Mana nak cari sayur “kale”?

sayur kale untuk detox
Ini lah rupa Kale

Kalau tengok dekat E-Book detox ni, banyak resipi dia pakai sayur nama Kale. Kat Malaysia ni senang cari ke? Kalau macamni susah lah. Kenapa mereka cadangkan Kale untuk detoks?

Tengok fakta ni

A single cup of raw kale (about 67 grams or 2.4 ounces) contains (1):

  • Vitamin A: 206% of the RDA (from beta-carotene).
  • Vitamin K: 684% of the RDA.
  • Vitamin C: 134% of the RDA.
  • Vitamin B6: 9% of the RDA.
  • Manganese: 26% of the RDA.
  • Calcium: 9% of the RDA.
  • Copper: 10% of the RDA.
  • Potassium: 9% of the RDA.
  • Magnesium: 6% of the RDA.
  • Then it contains 3% or more of the RDA for Vitamin B1 (Thiamin), Vitamin B2 (Riboflavin), Vitamin B3 (Niacin), Iron and Phosphorus.

This is coming with a total of 33 calories, 6 grams of carbs (2 of which are fiber) and 3 grams of protein.

Kale contains very little fat, but a large portion of the fat in it is the omega-3 fatty acid called alpha linolenic acid.
Given the incredibly low calorie content, kale is among the most nutrient dense foods in existence. Eating more kale is a great way to dramatically increase the total nutrient content of your diet

sumber: authoritynutrition.com

Jadi apa ya sayur Malaysia yang hampir dekat dengan sayur nama Kale ni ?

so, ada expat mat salleh tulis ni:

…Anyhow, I have ended up here in Malaysia. And to my great surprise, there is no kale here. As you describe in Paris, here they don’t know what it is, and there is no name for it. I eventually found “Chinese kale,” aka “Chinese broccoli,” which is actually not kale but something called kai lan. It is a relative of the broccoli family, with small flowers that look like miniature unformed broccoli florets. Turns out it is actually a kai lan/broccoli cross that we know in the U.S. as broccolini. It took me a while to actually come to the realization that I wasn’t just missing kale in this store or that store. I finally met someone working in a produce section here that had spent some time in the States. He enlightened me that no store in Malaysia will have it.

kailan untuk kesihatan

Kai Lan a.k.a broccolini!

Dah dapatkan 10 resipi detox smoothie tu? Kalau belum boleh download percuma ..klik je button di bawah ni OK?
ebook percuma detoks

10 day Green Smoothie Cleanse

Saya jumpa satu buku best seller ni. 

Rave reviews uols
Katanya siapa ikut betul- betul, boleh turun at least 7kg
So saya cari lah resepinya dan saya tolong kompilasi kan untuk awak semua.
Boleh download resipi 10 green smoothie detox di bahagian kolum belah kanan ni.
Of course kalau beli buku, ada tatacara yang anda kena ikut untuk berjaya proses detoks smoothie ni.
Saya akan kongsikan juga sikit2 nanti melalui email k!
Antara kesan kesan awal lepas 10 hari detoks ni ialah : (menurut buku ini)
– hilang berat badan (antara 5 ke 8 kg) ikut orang
– Tambahan tenaga
– Kejelasan minda
– Tidur yang baik
– Kurang mengidam bukan bukan/cravings
– Penghadaman lebih baik
– Jarang angin angin
daaa
http://fitcun.com/p/cadangan-set-detoks.html

Gejala atau tanda tanda tahap kolesterol tinggi

Anda selalu Sakit Kepala?

Itu mungkin salah satu tanda anda mempunyai kadar kolesterol yang tinggi. Anda harus berhati hati kerana selalunya ramai yang lalai dan tidak menyedari kadar kolesterol nya yang merbahaya hanya bila keadaan sudah menjadi parah.

Gejala yang mungkin menandakan kadar kolesterol sudah merbahaya:

Stroke atau angin ahmar
Salah satu penyebab stroke adalah kerana tingginya kadar kolesterol dalam darah. KOlesterol boleh terkumpul sedikit demi sedikit pada pembuluh darah sehingga ia menjadi sempit dan tersumbat. Pengaliran darah dan oksigen ke otak akan terputus, maka strok terjadi. Otak yang tidak menerima oksigen dalam sesuatu tempoh akan mati secara perlahan lahan.

Serangan jantung
Boleh membawa maut serta merta. Walaupun begitu ia terjadi secara perlahan lahan dengan pembentukan plak. Pada suatu masa apabila plak terlalu banyak dan menyekat pengaliran oksigen ke jantung, akan berlaku serangan jantung.

Kolesterol jahat atau LDL yang tinggi dalam darah akan menyebabkan strok atau pun serangan jantung. LDL yang tidak normal ialah melebihi 130mg/dl manakala kolesterol tinggi adalah bacaan 200mg.dl atau lebih.

Bagaimana nak ketahui kadar kolesterol anda sudah tinggi?

  1. Rasa sakit di tengkuk, rahang mulut, atas perut atau belakang, ini kerana bekalan darah dan oksigen tersekat kerana plak plak yang terhasil dalam pembuluh darah.
  2. Selalu sakit kepala, kerana peningkatan tahap kolesterol menyebabkan arteriosklerosis ( pembuluh darah menjadi keras). Aliran darah yang mengalir ke otak akan terganggu.
  3. Cepat mengantuk, kerana kolesterol menyempitkan pembuluh darah dan kadangkala menyumbat  pembuluh darah, aliran darah yang membawa oksigen ke otak terganggu sehingga menyebabkan cepat mengantuk. Jika anda sering merasa lemah, letih dan lesu, mungkin anda patut berjumpa doktor untuk memeriksa kadar kolesterol anda.
  4. Mudah penat, orang yang mempunyai kadar kolesterol tinggi sistem tubuhnya terganggu sehingga menyebabkan mudah penat. Adakah anda sering bangun tidur dan masih terasa letih sepanjang hari? Jika anda berusia 30 tahun ke atas dan sering mengalami gejala ini segera periksa kadar kesihatan anda dengan terperinci.
  5. Kekejangan, ini terjadi kerana aliran darah tidak lancar.

 Nutrisi yang baik untuk mencegah kolesterol

Selain pemeriksaan kesihatan berkala, elok juga jika diamalkan pemakanan yang membasmi kolesterol.

1. Asid lemak Omega-3
Biasanya terdapat dalam minyak ikan. Berfungsi untuk menggalakkan HDL (Kolesterol baik). HDL sangat penting untuk mengelakkan arteriosklerosis yang selalu menyebabkan strok.

2. Sterol  & stenol tumbuhan
Berupaya mencegah plak dari melekat di arteri pembuluh darah dan mengakibatkan kolesterol. Banyakkan mengambil sterol tumbuhan untuk bebas kolesterol.

Kenali 5 Punca Anda Sering Diserang Migrain

Anda sering migrain?

Kenalpasti 5 punca migrain yang mungkin anda juga alami:

  1. Migrain sebelum period, disebabkan oleh penurunan kadar estrogen.
  2. Berlapar lebih dari 3 jam, menyebabkan kadar gula dalam darah tidak stabil.
  3. Minuman bercaffein, samada terlalu banyak atau anda berhenti minum secara tiba- tiba.
  4. Tidak cukup tidur, tidur terlalu lama atau tidur yang sering terganggu.
  5. Kurang nutrisi asas seperti 8 jenis Vitamin B dan magnesium.

 

shaklee, migrain,
mandi jika migrain


Ramai orang yang menderita sakit migrain tetapi ramai tidak tahu punca asas penyakit ini adalah nutrisi. Ada beberapa kajian saintifik yang menyelidik bagaimana peranan nutrisi dalam penyakit migrain.

1. Multivitamin
Multivitamin berkualiti tinggi sangat penting. Ramai wanita yang boleh pulih dari migrain dengan hanya mengambil multivitamin setelah beberapa hari sahaja.

2. Vitamin B
Ada kajian yang menyatakan dengan mengambil Vitamin B pada dos tinggi sangat membantu untuk migrain. Walaupun ada vitamin B di dalam multivitamin, pesakit migrain memerlukan Vitamin B pada dos yang jauh lebih tinggi. Pilih jenama yang menawarkan kesemua 8 jenis Vitamin B. Periksa Vitamin B anda kerana selalunya Biotin tidak disertakan (kerana ia agak mahal).

3. Magnesium
Sangat membantu untuk migrain. Ia dikenalpasti membantu kerana ia boleh memberi kelegaan kepada otot dan saraf.

4. GLA Complex
Jika sesetengah anda sering diserang migrain semasa waktu haid, pil perancang kehamilan selalunya akan menyebabkan migrain bertambah buruk. GLA (Asid Gamma Linolenic) boleh membantu mengurangkan simptom yang terkait dengan kitaran haid seperti PMS, migrain, cramps dan sakit di bahagian payu dara.

Anda juga dinasihatkan mengendalikan stress dengan bijak kerana stress berkait rapat dengan migrain.

Jadi cadangan saya untuk migrain:

1. Vita-lea Iron Formula  (RM88.75 / 120 tablet)
2. B Complex ( RM 53.75 / 120 tablet)
3. Ostematrix (RM61 / 120 tablet)
4. GLA Complex (RM91.25 / 60 kapsul)
** Jadi ahli untuk menikmati lebih banyak penjimatan

Jika anda berminat untuk terus mendapatkan supplement di atas boleh klik kepada BUTTON di bawah ini dan pilih vitamin vitamin tersebut pada list tersebut. Pastikan anda sediakan credit card/debit card supaya mudah proses pembelian nanti ya!

Untuk Pertanyaan dan Order, hubungi
SMS/Whatsapp/Telegram +6012-2727-995 (Aishah)

Rahsia Turunkan Berat Badan Anak

bento, sekolah, persekolahan 2016, anak bijak, makanan anak

Ramai ibu bapa mula mengakui bahawa makanan makanan yang terjual di kantin sekolah kebanyakannya tidak berkhasiat. Penjualan snek snek kurang khasiat, nugget (daging terproses tinggi) membimbangkan ibu bapa. Lebih lebih lagi kanak kanak sekarang kurang aktiviti yang fizikal dan lebih suka bermain games di rumah. Ini menyebabkan kadar anak- anak sekolah obese makin meningkat.

Salah satu solusi terkini yang popular di kalangan ibu ibu ialah menyediakan bekalan yang dipanggil Bento. Salah satu objektif nya ialah untuk memastikan anak tidak kelaparan dan mendapat nutrisi sepenuhnya selain menjimatkan kos. Tetapi jika ibu ibu memilih untuk membekalkan anak dengan fast food yang masih boleh didapati di sekolah, ia mungkin tidak dapat menyelesaikan masalah juga.

Masalah utama anak anak zaman sekarang dengan lambakan jajan, pemanis mulut dan air bergula menyebabkan sukar ibu bapa nak mengawal berat badan mereka. Anak anak sukakan jajan dan pemanis mulut kerana nutrisi yang kurang seimbang pada makanan utama mereka.

Berdiet bukanlah penyelesaian untuk anak anak yang obese. Saya nak cadangkan beberapa langkah untuk menangani masalah anak obese:

1. Start small
Tak perlu tukar menu terus secara drastik. Buat perubahan sedikit demi sedikit kepada menu makanan anak anak yang obese seperti:

  • Tukarkan minuman bergula kepada jus buah buahan atau susu segar atau air masak sahaja
  • Makan sarapan yang lebih sihat. seperti whole grains dan protein yang lebih banyak
  • Tukar bijirin terproses kepada whole grain contohnya roti bijirin penuh berbanding roti putih.
  • Kurangkan makan di luar
  • Banyakkan makan buah dan sayuran
  • Kawal portion makanan

2. Galakkan tabiat pemakanan yang sihat
Jikalau anak suka mengunyah makanan sambil menonton TV, ajar mereka makan pada waktu yang sepatutnya bersama ahli keluarga

3. Bergerak aktif
Ajak anak anak untuk bersukan atau berakiviti di luar rumah setiap hari sekurang kurangnya selama setengah jam.

4. Pastikan mereka mendapat nutrisi yang cukup daripada menu makanan utama.
Boleh berikan multivitamin yang dapat memenuhi keperluan tumbesaran mereka tanpa menambah berat mereka. Saya cadangkan Shaklee Vitalea for Children.

Memang ada banyak jenis multivitamin di luar sana untuk anak anak, tetapi Vitalea Shaklee berbeza kerana:

  • Membekalkan 18 jenis vitamin dan mineral khusus untuk tumbesaran anak anak, contohnya ia mengandungi kelapan lapan jenis Vitamin B dan juga kalsium dan magnesium untuk tulang yang sihat. Jarang ada multivitamin yang dapat menyediakan seperti ini.
  • Kandungan stevia dan xylitol yang memberikan rasa manis semulajadi tanpa menggalakkan kaviti gigi.
  • Tiada bahan pengawet, perasa atau pewarna tiruan
  • Bebas gluten
  • Perisa anggur yang sedap, mudah dikunyah.

Jika anda berminat untuk memberikan multivitamin yang bagus untuk anak ini,
Harga Retail Sebotol : RM111 (60 biji)

Jika anda berminat untuk terus mendapatkannya boleh klik kepada BUTTON di bawah ini dan pilih Vitalea for Children pada list tersebut. Pastikan anda sediakan credit card/debit card supaya mudah proses pembelian nanti ya!

Untuk Pertanyaan dan Order, hubungi
SMS/Whatsapp/Telegram +6012-2727-995 (Aishah)

1 6 7 8