7 Day Detox (Day 2 & 3) – Lost 2.5kg!!


Day 2 – ITS ALL ABOUT SOUP

Harini best sebab boleh makan soup. Nak banding meratah green salad only semalam!
Tapi sebab saya menyusu saya tetap selitkan sikit protein kat dalam soup. saya carik carikkan ayam dada yg di grill, nikmatnya dapat DAGINGGGG..

Tengok menu ni

detoks
Ada bayam, kobis, carrot, daun kucai, tomato

Makan pagi dan ambil semua supplement detox ini

Review:
Harini saya mula rasa penat. Saya diserang mengantuk yang sangat dashat. Saya boleh terlelap ketika mengajar anak sulung saya membaca. Nampaknya detoks mula berlaku. Saya rasa perkara ni sama macam masa hari hari pertama Ramadhan.
Malam pun takleh stay up bekerja, tidur awal, rasa penat sangat.

Pembuangan : 2 kali sahaja hari ini. Not bad eh. Tapi yang keluar nya ialah sayuran sayuran dari Day 1.

Day 3 – IS ALL ABOUT COLORS

Harini kami boleh makan macam macam…
jenis sayur -_- hehe

Harini saya rebus carot (oren), gril terung(ungu ), stim bayam (hijau), raw tomato, raw kacang panjang, daun selum

Kemudian, sebab saya menyusu – saya rebus telur sebiji untuk makan dengan sayuran.  Malam pula sy grill daging sikit. MasyaAllah at day 3 bila dapat daging…hahha rasa mcm dpt kek.

Ni gambar menu

Broccoli, carrot, tomato, salad, tabur blackpepper oliveoil dan garam sikit

Tengahari – tambah hard boiled eggs (hanya utk ibu bf ye), dan small fragrant pear

Malam ada tambahan terung, kacang panjang, daun selum, dan almost cooked boiled egg dan grilled meat

Review:
Harini saya rasa sangat lapar. Tapi saya makan pisang dan ambil protein shake dia jadi OK, kejap. Tapi bertabah lah.

Malam sangat penat dan tak boleh buka mata dah lepas jam 10. Lepas tu ada kahak mula develop.

TIMBANG!
Saya sebenarnya nak detoks untuk sihat (dan cantik ehem), kalau dapat turun berat tu kira bonus la..so tak fokus sgt bab nak hilang berat badan.

So memang taknak timbang tapi…hmmm bila nampak timbang dalam bilik rasa geram. jomlah apa salahnya tengok hasil 3 hari.

MAKKK..2.5kg dah hilang. sekarang 62.5 kg dah.

Pembuangan : tiada langsung pembuangan, agak pelik, tapi its OK

Ini yang buat saya bersemangat waja lagi nak teruskan 7 hari detoks. Apa pun jangan lupa follow perjalanan saya ke arah healthy and beautiful skin and body OK?

Kalau nak follow, marilah, saya akan post meal plan ni dekat belah kanan esok. Tinggalkan email dan saya akan terus bagi ASAP

7 Day Detox [ Day 1 – All About Fibre ]

Hai..

Saya mulakan satu meal plan ni. Ia adalah cleanse body program selama 7 hari. Kena ikut meal plan beserta supplement detox. Jadi saya akan review setiap hari ya, stay tuned!!

Saya timbang untuk hari pertama, nak tengok berapa kg boleh hilang sepanjang 7 hari. BERAT PERMULAAN IALAH 65KG.

Saya tak ada masa sangat nak bersenam sebab di rumah ni nak layan 3 orang anak (1 toddler aktif dan 1 baby newborn). Jadi mereka sajalah senaman saya.

Sejak habis pantang berat memang duduk situ je tak turun turun. Ye lah makan nasi bagai juara, gula semua. Jadi saya ambil keputusan mungkin tiba masanya saya perlu bersihkan segala toksin yang menyebabkan saya crave nasi, gula dan lain lain untuk turunkan berat.

Jom layan gambar menu hari pertama:

saya kena keluar jadi bawa bekal

ni dinner

Oh ya untuk breastfeeding mommies, nutritionist kami cadangkan untuk tambah 2-3 serving protein. Jadi saya cuma ambil protein shake tambahan. Dan carik carik dada ayam dalam salad. Memang jadi bf mommy rasa lapar dia lagi kuat tau, ye lah nak produce susu kan.

OK Review DAY 1
Pagi sampai tengahari takde masalah sangat, tapi masuk petang, saya mula rasa resah dan lapar. Mungkin sebab saya punya waktu makan tak tetap.  Kalau ikut betul waktu tu memang inshaAllah takde rasa lapar sangat.

Malam pula angin mula keluar. hikss.. tapi tidur sedap alhamdulillah.
Bagi saya makan salad je seharian not too bad lah..

Kita tengok besok pula – hari sup sayur πŸ˜‰

Jangan Risau, Ia Cuma 6 Simptom Biasa Detoks

Anda mungkin terpaksa mengharungi tempoh yang agak kurang selesa sepanjang tempoh detoks. Saya nak berkongsi 6 simptom biasa semasa proses detoks berjalan.

  • Pening, sakit sakit dan mual.

Jika anda peminum kopi, anda mungkin terpaksa menghadapi sakit kepala untuk beberapa hari pertama. Bergantung kepada berapa banyak toksin yang berkumpul di dalam badan. Mungkin juga sakit sakit badan, sendi atau mual mual. Jika sakit kepala bertambah buruk, boleh lah ambil panadol jika anda mahu.

  • Cravings atau kemaruk

Bila tubuh mendetoksifikasi, tubuh kita akan meronta ronta meminta makanan yang kita biasa seperti daging, susu, gula dan kafein. Cravings biasanya akan berlarutan beberapa jam atau beberapa hari, tetapi ia akan mula berkurangan seiring pengurangan toksin dalam tubuh.

  • Keletihan

Beri peluang diri anda untuk berehat sepanjang temph detoks. Membuang toksin dari tubuh bukan mudah, dan ini memerlukan kerja keras tubuh, ia akan menyebabkan anda letih dan penat. Relax dan rehat ya.

  • Sakit Otot

Anda mungkin akan merasa sakit sakit badan, seperti nak demam/selesema. Mungkin juga anda akan berkahak, dan berhingus sikit.

  • Ruam/ jerawat di kulit

Ruam di kulit, atau jerawat, adalah tanda tanda tubuh sedang mengeluarkan toksin melalui kulit. Kulit kan organ yang terbesar, dan ia adalah organ detoks paling besar. Jika anda ambil produk membersih usus seperti Herblax, anda boleh mengurangkan ruam atau breakouts.

  • Kerengsaan

Bila kita tak dapat ambil makanan kegemaran dalam tempoh ini, kita akan rasa merengsa, resah dan bosan, jadi kita akan jadi moody dan senang marah. Seeloknya anda tidak pergi ke majlis sosial seperti kenduri dan sebagainya. 

 
http://fitcun.com/p/cadangan-set-detoks.html
 

Mana nak cari sayur “kale”?

sayur kale untuk detox
Ini lah rupa Kale

Kalau tengok dekat E-Book detox ni, banyak resipi dia pakai sayur nama Kale. Kat Malaysia ni senang cari ke? Kalau macamni susah lah. Kenapa mereka cadangkan Kale untuk detoks?

Tengok fakta ni

A single cup of raw kale (about 67 grams or 2.4 ounces) contains (1):

  • Vitamin A: 206% of the RDA (from beta-carotene).
  • Vitamin K: 684% of the RDA.
  • Vitamin C: 134% of the RDA.
  • Vitamin B6: 9% of the RDA.
  • Manganese: 26% of the RDA.
  • Calcium: 9% of the RDA.
  • Copper: 10% of the RDA.
  • Potassium: 9% of the RDA.
  • Magnesium: 6% of the RDA.
  • Then it contains 3% or more of the RDA for Vitamin B1 (Thiamin), Vitamin B2 (Riboflavin), Vitamin B3 (Niacin), Iron and Phosphorus.

This is coming with a total of 33 calories, 6 grams of carbs (2 of which are fiber) and 3 grams of protein.

Kale contains very little fat, but a large portion of the fat in it is the omega-3 fatty acid called alpha linolenic acid.
Given the incredibly low calorie content, kale is among the most nutrient dense foods in existence. Eating more kale is a great way to dramatically increase the total nutrient content of your diet

sumber: authoritynutrition.com

Jadi apa ya sayur Malaysia yang hampir dekat dengan sayur nama Kale ni ?

so, ada expat mat salleh tulis ni:

…Anyhow, I have ended up here in Malaysia. And to my great surprise, there is no kale here. As you describe in Paris, here they don’t know what it is, and there is no name for it. I eventually found “Chinese kale,” aka “Chinese broccoli,” which is actually not kale but something called kai lan. It is a relative of the broccoli family, with small flowers that look like miniature unformed broccoli florets. Turns out it is actually a kai lan/broccoli cross that we know in the U.S. as broccolini. It took me a while to actually come to the realization that I wasn’t just missing kale in this store or that store. I finally met someone working in a produce section here that had spent some time in the States. He enlightened me that no store in Malaysia will have it.

kailan untuk kesihatan

Kai Lan a.k.a broccolini!

Dah dapatkan 10 resipi detox smoothie tu? Kalau belum boleh download percuma ..klik je button di bawah ni OK?
ebook percuma detoks

10 day Green Smoothie Cleanse

Saya jumpa satu buku best seller ni. 

Rave reviews uols
Katanya siapa ikut betul- betul, boleh turun at least 7kg
So saya cari lah resepinya dan saya tolong kompilasi kan untuk awak semua.
Boleh download resipi 10 green smoothie detox di bahagian kolum belah kanan ni.
Of course kalau beli buku, ada tatacara yang anda kena ikut untuk berjaya proses detoks smoothie ni.
Saya akan kongsikan juga sikit2 nanti melalui email k!
Antara kesan kesan awal lepas 10 hari detoks ni ialah : (menurut buku ini)
– hilang berat badan (antara 5 ke 8 kg) ikut orang
– Tambahan tenaga
– Kejelasan minda
– Tidur yang baik
– Kurang mengidam bukan bukan/cravings
– Penghadaman lebih baik
– Jarang angin angin
daaa
http://fitcun.com/p/cadangan-set-detoks.html