“Perut Kempis Tercipta di Dapur”

Dalam hidup aku, ada dua jenis kawan.


kawan jenis satu .. bila ajak makan mesti menolak. jenis ni memang pesen tak pernah lapar. kalau dia makan pun dia beli roti- roti krim gardenia. ada yang inti vanilla,coklat, jagung tu .. settle.

kalau pagi pagi tu masuk ofis bancuh nescafe 3 in 1 dah kenyang.
bila aku offer nasi lemak kongsi- kongsi aku punya..memang dia tolak baik- baik.
“takmolah aku dah makan roti “..
(boring pun ada)
ada kalanya tu dalam IG ada gambar meter basikal gym dengan caption ” burnt 187kcal.. feeling good ” hashtag #azamkurus #prayformestruggle sangat doooo nak kurus.
berbeza dengan kawan jenis kedua.
kalau buka Instagram, hashtag #foodporn tu memang dia lah ratu.
makan dengan dia ni best.. suka adventure.Kalau lunch time kita suka serang gerai nasi campur warung kak shimah dekat simpang jalan pergi ofis.aku make sure kita sampai situ pukul 12.30 sebab taknak lauk habis.

pukul 1 bila orang lain datang kami dua dah settle makan.

kawan jenis dua ni suka makan tapi body menten aje. kadang tu menyampah jugak. alien ke?

mana pergi makanan dia tu? sampai kadangkala aku fikir dia ni mesti ada cacing berselirat dalam perut. jahat gila.

aku ada tanya ko pergi gym ke? dia cakap “gila ke, mana sempat.. kita balik pejabat pukul berapa?”

kawan jenis dua ni sengih je ..sambil berkata..

“sebenarnya perut kempis tercipta di dapur, bukan di gym. Bila kau makan baru kau kurus…”

fuh apa makna semua ini?

—-

Baru aku sedar kau jadi kurus bila kau makan (dan kau pilih apa kau makan. )

Gym bukan penyelesaian utama masalah ..so sila perhatikan apa yang masuk ke dalam perut!

—-

Aktiviti terbaru Fit & Cun : Sembang Facebook LIVE setiap Jumaat malam. Jika anda ada akaun Facebook, boleh lah request akses ke group Fit & Cun Mommies : https://www.facebook.com/groups/1083040855140000/

Topik minggu ini : “Makan 6 kali sehari Untuk Kurus?”

 

Kita jumpa setiap Jumaat OK???

xoxo

4 Sebab Anda Tak Kurus- Kurus Walaupun Menyusu

Saya selalu fikir, saya la ibu yang malang tu.

Sana sini orang kata menyusu boleh cepat kurus, tapi kenapa baju saya semakin ketat, seluar jeans saya tak pernah boleh kancing? Saya menyusu penuh, mengepam, 2 tahun penuh..semua sekali. Satu kg pun susah nak turun.

Beyonce, penyanyi Holywood tu kata dia jadi cepat kurus dan seksi lepas bersalin sebab dia menyusu baby dia. Selama 10 minggu. *cries bucket*

Lisa Surihani. Saya macam bersyukur sebab ada rupanya orang yang tak boleh kurus balik lepas melahirkan. Dia pun mengaku dan redha dengan tubuhnya yang chubby chubby je, sebab Yusry pun OK je, yang penting anak dulu dapat khasiat susu ibu yang baik…Tapi lepas 2-3 bulan saya tengok, dia dah kembali cun dan langsing — eh apa jadi dengan redha semua haritu. #cheh

Sejak saya menemui kaedah Fit&Cun, saya temui 4 jenis masalah biasa yang dihadapi oleh ibu- ibu menyusu dan baru melahirkan dalam soal nak turunkan berat. Bila kita cuba untuk tackle masalah ini, mereka lebih berjaya nak kurus dengan sihat dan gembira.

Saya percaya waktu menyusu baby adalah waktu paling sesuai nak buang lemak lebihan yang dah berkumpul sekian lama. Kalau kena caranya, anda boleh turunkan berat menjadi ideal dan terus tukarkan habit tu sampai bila- bila.

Sekarang saya dah tahu sebab kenapa semasa dua anak pertama, saya menyusu tapi makin gemuk:

1.TAK MAKAN CUKUP KALORI & TAK CARI KESEIMBANGAN

Badan ibu menyusu dengan orang lain tak sama langsung. Jika dulu masa bujang kita kurangkan kalori je terus slim. Tapi lain cerita sewaktu menyusu baby.

Tubuh menyusu kita amat sukakan “lemak”. Kalau kita makan kalori terlalu rendah, badan kita akan serta merta “standby mode” dengan lemak sedia ada. Ia takkan bakar lemak tu, just in case ia perlukan.

Jadi kunci nak makan sewaktu breastfeeding ialah biar badan dalam keadaan tenang, relaks. Makan setiap 3 jam, jangan biar lebih 4 jam tanpa makanan. Kira kalori makanan betul- betul sebab anda tak mahu terkurang sangat atau terlebih. Jika ada satu regime menu yang anda dah selesa, stick kepada rejim tersebut.

Katakan anda perlukan 2,000 kcal sehari , pastikan anda tidak jatuh kurang 1,800 kcal.

Hmmm..tricky kan?

2. TERLALU STRICT DIET

Ini masalah yang meyebabkan ramai kecundang di tengah jalan. Siapa je yang boleh survive diet makan epal hijau, sayur hijau mentah dan ikan bakar di setiap hidangan?

Ibu menyusu adalah seorang yang beremosi bila bab makan. Saya pernah menangis bila anak- anak saya meragam dan saya sangat lapar, sedangkan makanan dah masak tinggal nak makan.

Saya juga pernah pesan 2 hidangan sekaligus semasa makan tengahari.

Jadi basic pemakanan diet ibu menyusu haruslah SEDAP, BERKHASIAT dan RENDAH KALORI. Tricknya ialah selepas anda selesai makan, anda tak perlukan snek2 seperti coklat, kerepek, aiskrim dan sebagainya.
Ni contoh menu yang saya cadangkan dalam Fit& Cun:

Pagi : Overnight oats dengan kismis dan susu segar, kopi O
Snek 10am : Roti bijirin penuh sekeping – sapu butter low fat
Makan Tengahari : Nasi segenggam, daging bakar air asam, separuh pinggan sayur bayam celur
Snek 4pm : Protein 2 sudu + pisang + susu + oats +aisΒ  = smoothie
Malam : Nasi segenggam + kerabu mangga + timun + tomato + ayam panggang 1/4

Amacam? sedap tak? yang penting kena tahu kalori, takleh lebih takleh kurang sangat, dan TINGGI NILAI NUTRISI di setiap hidangan. Makan nugget? Hot dog? sos, kuah terlebih? itu PANGKAH.

Jangan letak dalam minda yang makanan itu makanan ini semua jahat. Cari keseimbangan antara makanan yang sebenar dan kenikmatan hidup. Anda takkan teringin nak cheating selalu.

3. SANGKA KENA BERSENAM BERJAM-JAM

Sangkaan begini yang akan buat anda takkan bersenam FOREVER. Semua orang tahu seorang ibu dengan baby kecil mana ada masa lapang. Nak mandi pun tak sempat, inikan pula nak suruh bersenam. Sebab ramai guru fitness kata kena bersenam satu jam sekurang- kurangnya 5 kali seminggu. Mana nak cilok masa dik, nak dapat 10 minit tanpa tangisan anak pun dah kira bersyukur, betul tak?

Cuba ibu yang bekerja pejabat 9-5, ada baby dan ada anak- anak lain yang lebih tua. SORRY memang tak ada masa. Lebih baik saya teruskan je menjadi tembam dan tak sihat. tett..

Untuk klien fit&cun, saya berikan senaman 20 minit MAKSIMUM, tetapi ia adalah INTENSE. Sebab saya juga tak boleh lebih dari 20 minit. Saya pastikan 20minit sahaja tapi berkesan macam mereka berlari kickboxing selama sejam. Penting untuk ibu- ibu ni kembali mendapat bentuk badan anak dara kembali, itu sebab workout yang disediakan fokus ke arah tersebut.

Lepas tu mindset bersenam pun, jangan lah sebab nak cepat- cepat kurus. Memang ada yang lose seinci terus dekat pinggang, tapi kita paham tak semua menikmati kesan yang sama.

Nikmati side effect bersenam pada minggu pertama seperti tenaga tambahan, hormon endorfin yang terhasil buat kita gembira dan rasa sangat puas hati. Timbangan akan follow je lepas tu..

4. Mindset yang fokus nak kurus SAHAJA

Mindset lah cabaran utama dalam program nak kurangkan berat untuk ibu menyusu. Sebab kita extra lapar, kurang masa, kadangkala kurang sokongan keluarga, sangat sibuk dan selalu stress.Yang utama sekali haruslah sayangi diri sendiri, kita lakukan semua ini bukan semata mata untuk kurus sahaja. Kita juga menghasilkan susu yang sangat penting untuk si manja.

Kita juga tak mahulah penyakit kronik singgah di kala anak masih kecil..macam darah tinggi, kencing manis..jadi lakukan semua ini untuk perkara yang lebih besar dari sekadar jadi kurus.

Adakalanya kita akan ke laut..terhenti program senaman, terbabas jaga makan. Tapi jika kita pasakkan mindset yang betul, InshaAllah kita takkan kembali kepada tabiat lama yang membuatkan kita gemuk, kurang tenaga dan stress.

Perbetulkan mindset dulu, the rest will follow…

Jika anda berminat untuk mengetahui apa yang program Fit&Cun 30 hari tawarkan boleh klik link ini.

6 Tips Sertai Larian Untuk Mommies

December 14, 2016

tips-sertai-larianLarian-untuk-mommiesMinggu lepas, saya menyertai satu larian kelolaan Ice Watch. Ia merupakan milestone untuk saya yang baru berjinak jinak dengan fitness.
Saya pilih jarak larian paling minima iaitu 5km sahaja. Selalunya jarak 5-6 km ni mereka gelar “fun run”.

Bezanya bila lari sorang- sorang berbanding menyertai larian adalah ia sebahagian dari acara yang meriah. Selalunya kalau sertai acara ni kita akan mendapat goodies yang menarik, dan selalunya akan terima pingat bila berjaya habiskan larian. Untuk larian lebih jauh, ada juga hadiah- hadiah yang ditawarkan untuk tempat pertama, kedua dan ketiga. Jadi semangat nya sangat membara.

Ada banyak sangat acara larian kalau mommies tinggal di KL & lembah kelang.

Untuk saya yang tinggal di Shah Alam ni pun ada macam macam pilihan. Tinggal nak atau tidak sahaja.

Selalunya yuran penyertaan berharga antara RM20 hingga RM90. Selalunya tengok penganjurnya dan apa goodies yg akan diberikan.

Larian-untuk-mommies

Saya 5km, husband 10km – date night 😍😍

Acara larian macamni sangat sesuai untuk mereka yang dah lama rasa lemau tak beraktiviti cergas. Sebab bila kita daftar, kita akan terus berusaha untuk berlatih sikit sebelum acara larian, maka automatik kita bersenam dan berlari.

Kalau nak tengok acara lain yang ada tahun depan (kotlah azam tahun baru mommies untuk lebih cergas dan menawan), boleh ke website My Race Online atau Facebook page Malaysia Marathon.

Larian-untuk-mommies

Dengan member yg dah gojes &fit, Jamie

Ok harini saya suka nak kongsi tips untuk newbies acara larian, khususnya mommies beranak kecil.

1. Cari sesiapa yang sudi babysit anak, boleh juga dibawa.

Haritu saya sertai larian bersama suami, maka saya minta tolong ibu bapa dan adik untuk menjaga mereka. Tak lama pun sebab larian dalam 2 jam sahaja.

Ramai juga yang memilih untuk membawa anak. Nampak seronok anak2 kecil sertai fun run. Yang babies boleh dibawa dalam stroller jog, kalau ada lah.

2. Pilih waktu larian yang mesra-anak-kena-tinggal

Untuk saya, larian awal pagi memang tak begitu sesuai, kerana anak-anak perlu dipersiapkan.

Larian tempohari bermula jam 8malam dan anak-anak pun hampir waktu tidur mereka, so lebih selesa dan sesuai untuk saya & mereka.

3. Mommies yang bf, pam dulu

Kalau anda masih menyusu, make sure, pam dulu sebelum larian. Sebab agak tak berapa selesa nak berlari bila “engorge”.

4. Pakaian yang sesuai

Pastikan ada kasut yang elok dan selesa. Kalau belum beli, pilih yg jenis “running” kerana ia direka khas untuk berlari atas jalan atau trek.

Pakaian dalam sukan juga penting ya mommies. Labur sikit untuk beli Sports Bra πŸ˜‰

5. Makan yang ringan sebelum berlari

Suami saya makan nasi minyak beberapa jam sebelum larian menyebabkan perutnya terganggu, ketika berlari.

Seeloknya makan makanan yang bebas minyak dan seeloknya ringan seperti roti berserat, shake protein, biskut tinggi serat atau buah buahan. Lepas dah habis lari kalau nak makan apa pun silakan.

Oh jangan lupa minum air secukupnya sebelum berlari.

6. Berlatih 5 kali seminggu sebelum larian

Untuk mengelakkan kekejangan otot kerana tak pernah berlari terus nak buat 5km, pastikan otot kaki yang digunakan untuk berlari telah “dibiasakan” dan dilatih.

InshaAllah kalau dah biasa otot tu tak terkejut dan mudah pulih selepas selesai acara larian.

Ohya, jangan lupa stretching sebelum mula berlari.

Ok tu je 5 tips perkongsian saya yang newbies ni. Next event saya “mungkin” akan berada di sini.

Larian-untuk-mommies

Cadbury Charity Run Jan 2017

Dan inshaallah dah mendaftar untuk yang ini.

Marathon-wanita

Malaysian Women Marathon, Mac 2017

Join community Fit&Cun untuk 2017 yang lebih slim, glowing dan cergas.

Cadangan Jadual dan Menu Kurus


πŸ•–7 pagi : telur dadar digoreng dengan minyak zaitun + sayur sayuran

βœ”οΈNote : pastikan makan secepat yang boleh lepas bangun pagi supaya metabolism badan terus cergas

πŸ•™10 pagi : serbuk protein blend dengan 1/4 cawan susu segar dan sebiji pisang dan sesudu oat

πŸ•1 tengahari : nasi 1/4 piring, sayur 1/2 piring dan ikan sebesar tapak tangan
πŸ•“4 petang : satu pek biskut oat (tanpa gula) dan sepotong buah tembikai πŸ‰

πŸ•–7 malam : nasi 1/4 piring, sayur 1/2 piring dan ikan/ayam sebesar tapak tangan.

Setiap kali makan – minum 2 cawan air kosong.🍡🍡

Nak banyak lagi tips macam ni? Join projek makeover 30-hari Fit & Cun so anda tak lagi berdiet dan gagal. Wajib kurus tahun 2017!

5 Restoran Yang Anda Pilih Untuk “Berdiet” Sebenarnya…………

Hai semua,

Fuh saya baru saja balik dari bershopping di AEON Mall. Penat woo..

Shopping dekat AEON ni best sebab dia jual ikan salmon yang fresh dan fillet cut. Cuma kena bajet bajet la nak beli..Saya suka ikan Salmon ni sebab saya bole ratah dia lepas grill, dengan anak- anak pun suka. Lepas tu kalau kena dengan salad, gril bersama lobak merah, sedap sangat la..

BTW masa dekat AEON tadi saya dok pilih tempat nak makan yang sesuai dengan kondisi saya nak turunkan berat. Biasanya kalau pergi makan di luar, saya pilih makan nasi campur saja. Sebab portion nasi, protein dan sayur tu saya boleh tentukan, termasuk la jenis2 nya..ikan bakar ke, goreng ke..semua terletak di tangan kita.

So masa lalu lalang dekat Restoran tu, saya tengok beberapa tempat makan yang saya selalu pilih semasa saya berdiet yg lepas- lepas, semasa takde ilmu sangat pasal makanan. Kadang tu restoran ni memang iklan kan sebagai “healthy option”. Memang tak dinafikan betul, cuma sebagai pelanggan yang ada objektif mcm kita ni, wajib la paham macamana nak makan di restoran macam ini.

  1. Restoran SUBWAY
    subway-makanan-sihat
    Memang antara restoran “fast food” yang memberi pilihan sihat. Ada banyak tapi nya ya. Roti pilihan paling sihat pun ialah Honey Oat atau wheatmeal. Dan makan yang jenis FOOTLONG adalah portion besar gila yang tidak akan beri calorie defisit. Maka tidak akan membantu menurunkan berat.Korang tau Marinara Meatballs Sub tu ialah 511 kalori iaitu lebih dari jumlah kalori Big Mac..haha..ni saya tengok Youtube..jangan kecam ahkak..

    Semua bentuk pakej nya yang bersama cheese pun ada kalori yang tinggi. Dan daging terproses yang tinggi sodium juga digunakan (salami, crab stick). Pilih yang menggunakan daging segar lean seperti ayam atau daging panggang..itu sangat baik.

    Sayur saladnya adalah paling terbaik dan anda patut pilih SEMUA. Sos cili, mayonis, mustard tu pula jangan berlebih lebih.

    Lepas tu berpuas hatilah dengan air mineral sahaja. Tak payah ambik set, sebab set tu dapat air berkarbonat dengan gula yang tinggi, bersama potato chip (snek tinggi garam dan kalori ) atau soft cookies yang sedap gila dan takkan buat kau kurus forever.

  2. Restoran Steam Boat contoh : SEOUL GARDENseoul-garden
    Selalu kawan- kawan ajak makan steam boat untuk kasi ruang mereka yang berdiet tegar boleh join sama- sama. Memang boleh nak diet kat situ sebab kebanyakan daging + sayur dia mentah dan segar. Lepas tu cara nak masak pun merebus atau memanggang sahaja. Kedengaran seperti pilihan yang sangat sihat dan mendietkan.

    Ada suatu yang agak tricky bila restoran steam boat ni biasanya jual pakej buffet (semua anda boleh makan). Semua anda boleh makan dari sayur- sayuran segar, mi goreng, nasi goreng sehinggalah desert nya yang melimpah ruah, minuman minuman manis, semuanya termasuk. Kalau anda tak makan semua buat apa nak bayar RM45 sekali masuk.

    Memang punah la target #sukusukuseparuh pinggan jika anda dah melangkah masuk ke dalam restoran Seoul Garden. Orang pun taknak belanja lagi dah kalau anda makan seciput macamtu… HAHA

  3. Rojakrojak-subangFavorite saya dekat Shah Alam ni ialah Rojak Karim (truk di celah jalan bertentangan Plaza Shah Alam), atau Rojak Subang SS15. Setiap suapan rojak nya adalah SORGA.

    Kalau anda buka pek rojak ni anda akan dapati — SALAD– timun, lengkuas, telur rebus. Pilihan yang segar dah sihat..

    Tetapi,,Yang sihat terhenti di situ…Bersama itu, ada juga keropok keropok garing, kuih vadey yg ditambah kelapa goreng, cucur, dihidang bersama kuah kacang yang lazat.

    Paling j***ke sekali dia jual pakej rojak tersebut dengan cendol. Yang diletak ais parut. Kadang- kadang tak sedar mulut TERRR order CENDOL DURIAN.

    Sadaqallahul azim…

    BTW, nasihat saya, kalau anda rasa pilihan order rojak untuk makan malam adalah bijak, sila kembali ke daratan dengan berkongsi hidangan tersebut dengan suami dan anak- anak. Makan 3-4 suap cukuplah..hehehe..

  4. YONG TAU FOO
    menu-sihatIni pun pilihan makanan saya bila feeling diet tau. Sebab apa? Sebab ia tofu la, direbus atau dihidang bersama sup sahaja. So nampak sihat, betul tak.

    Akan tetapi ketahuilah bahawasanya kebanyakan item pilihan adalah jenis terproses. Jauhi..segala macam fishball, hot dog, fish cake, crab sticks. Yang OK adalah tauhu, sayuran (bendi, kangkung, cili, peria), fucuk tu ok la ..kurangkan pengambilan kuetiau ya

    Dan sosnya saya taknak komen. Memang lazat bila campur kan yang original dengan yang pedas, ditabur bijan..Yang ini harus perhati lebih.

  5. Popiah SS ALImenu-sihat
    Popiah adalah antara kuih yang sangat baik untuk diet. Dan ia mengenyangkan jugak. Tetapi elakkan yang bergoreng ya.

    Popiah basah tu memang meletop..cumanya ada beberapa hal. Isi nya digoreng sebelum dibalut, dan kemudian di topkan dengan sambal tumis yang lezatt..

Bukannya tak boleh makan semua di atas ni. Hatta kalau nak makan KFC atau Pizza pun boleh, tapi benda paling penting kena faham adalah calorie defisit untuk kurangkan berat. Kalau nak kira nilai nutrisi makanan di atas dah OK sebab banyak sayuran, cumanya kena tahu mana yang patut dilebihkan dan mana yang patut dikurangkan.

Harus faham bagaimana nak pilih makanan, bila nak berusaha turunkan berat. Jika anda tak berapa mahir, boleh je belajar. Dan terus praktikkan, sebab bila dah tau, dan dah praktik, dah bijak memilih..pergilah makan di mana pun, anda masih boleh mencapai objektif dan tidak terus ke laut.

Selamat mencuba OK!

img_5405-1.jpg