tips-diet-tanpa-berlapar

5 Tips Diet Tanpa Berlapar

Masalah utama mereka yang nak berdiet adalah LAPAR. Lebih- lebih lagi masa awal- awal proses berdiet. Untuk turunkan berat badan, harus lah mula makan makanan berkalori rendah. Kalau tak biasa kurangkan kuantiti makanan, perubahan macamni akan membuatkan anda asyik terasa lapar. Tetapi bila tubuh dah biasa dengan pengambilan kalori rendah, masalah lapar ni dah semakin mudah diatasi. Belajar beberapa tips untuk mengendalikan selera, jadi mudah anda nak capai berat badan idaman.

  1.   Makan makanan Indeks Glisemik RendahIndeks Glisemik (GI) makanan akan menentukan berapa lama anda akan rasa kenyang. GI ni mewakili sepantas mana karbohidrat dalam makanan menaikkan kadar gula dalam darah. Indeks Glisemik yang tinggi akan menaikkan tahap gula dalam darah dengan pantas dan tinggi, manakala GI yang rendah akan menaikkan glukos secara beransur ansur, dan membantu kestabilan gula dalam darah dan mengurangkan rasa lapar yang amat sangat.Kalau nak bantu tahan selera, pilih makanan yang tidak menaikkan kadar gula dalam darah dengan cepat dengan memilih karbohidrat yang rendah indeks glisemik nya. Contohnya seperti sayuran hijau, kekacang, kebanyakan buah- buahan dan roti/oats berbijirin tinggi.
  2.   Fiber bantu kawal laparFiber bantu kawal lapar melalui beberapa cara. Pertama, ia melambatkan proses penghadaman, dan penyerapan gula, jadi tahap gula dalam darah lebih stabil. Fiber selalunya kita rasa makan banyak tetapi kalorinya rendah.Antara jenis fiber yang popular ialah beta-glucan. Banyak makanan berbijirin macam oat, barli mengandungi Beta Glucan, boleh memberikan rasa kenyang yang lama. Kajian mendapati Beta-Glucan menggalakkan sejenis hormon bernama cholecystokinin, yang mempengaruhi selera, dan memperlahankan proses pengosongan perut.Sayuran mengandungi fiber yang berkalori rendah. Maksudnya, anda boleh mengambil sayuran dengan banyak tanpa risau terhadap kalori. Nikmati sayuran pada setiap hidangan, jadikan snek antara waktu makan. Pastikan tak ambil dengan terlalu banyak sos yang tinggi kalori.
  3.  Lawan Kelaparan dengan PROTEINMakan protein dalam hidangan dan jadikan snek. Protein mengambil masa lebih panjang untuk dihadamkan, maka rasa kenyang tu akan berpanjangan. Asid amino dalam bantu kawal selera, dan bantu kalori terbakar jika pengambilan kalori defisit.Tambahkan protein yang “lean” dan nutrisi tinggi dalam senarai beli belah anda. Antara protein yang bagus ialah telur, ayam(dada), yogurt greek, keju cottage, tuna dan lain lain ikan, tahu dan protein soya.Ini adalah cara utama saya mengawal rasa lapar sehingga dapat mencapai berat idaman saya. Boleh baca kisah perjalanan saya di sini. Saya memilih supplement protein yang mampu dikira kalorinya (kalori rendah), tinggi fiber dan memberi rasa kenyang yang lama. Membolehkan saya mengawal kelaparan semasa makan nasi (tengahari dan malam).
  4.   Jangan Terlalu Rendahkan KaloriBagus kalau dapat mencapai berat badan ideal, sebab ia cara yang paling bijak nak memperbaiki tahap kesihatan. Amat perlu untuk kurang kan pengambilan perlu, tetapi amat penting untuk tidak mengambil kalori yang terlalu sedikit. Kalori yang rendah boleh menyebabkan anda terlalu lapar dan juga masalah kurang zat — dan akan menyebabkan masalah lain seperti Anemia (sel darah merah yang rendah dari normal).Jumlah kalori yang diperlukan bergantung kepada faktor- faktor seperti berat badan, jantina, umur. Wanita tiak boleh mengambil kurang dari 1,200 kalori sehari manakala 1,800 untuk lelaki.Banyak kalkulator online yang boleh digunakan untuk menentukan jumlah kalori yang diperlukan sehari. Pastikan anda tidak “membuang” terlalu banyak kalori dalam usaha nak mempercepatkan turun berat badan. Paling bagus cuma kurangkan antara 250-500 kalori sehari. Kalau anda rasa terlalu lapar bila kurangkan 500 kalori, adjust sikit. Berat mungkin turun perlahan tetapi pastikan anda tidak terlalu lapar dan lemah.
  5. Tambahkan LEMAK dalam dietBiasa kita dengar nasihat dan tips tips diet menyarankan untuk buang lemak sebanyak mungkin untuk turunkan berat badan. Sebenarnya, kadar lemak yang terlalu rendah tidak berkesan.Lemak bukan sahaja memberi rasa sedap kepada makanan tetapi ia penting kepada kesihatan dan membantu melambatkan proses penghadaman. Ia juga buat kita rasa sentiasa kenyang.Ambil lemak pada kadar sederhana dan pilih lemak tidak tepu sahaja. Untuk memastikan kesihatan terpelihara, gunakan lemak sihat seperti minyak ikan (Omega-3), kekacang, minyak zaitun, minyak bijan, saflower, dan canola.

menu-detoks

7-Day Detox Challenge Dibuka

Punya ramai dah yang download detox meal plan, hampir 1,000 orang. Tetapi agak mengecewakan kerana tak ramai yang sanggup dan kuat semangat nak bermula. Almaklumlah menu nya agak berbeza daripada menu kebiasaan kita di gerai nasi campur ataupun yang dimasak oleh ibu di rumah.

Memang pun, masa saya buat detoks dulu pun, saya memang ada geng yang detoks bersama. Kongsi menu pilihan mereka, kasi boost semangat.

Untuk itu, minggu lepas, saya launch 7-Day Detox Challenge dan saya buka mengikut batch. Batch 1 dah pun bermula detoks minggu ini.

menu-detoks

Ada yang masih cuba- cuba tak berani nak mula, dan testing keimanan, pun dah boleh lost 700gram.

testimoni-detoks

Saya sedia guide anda untuk 2-minggu melalui whatsapp untuk bantu perubahan awal diri anda.

Saya tengok ramai yang tak berapa kisah akan sayur sayuran selama ini, terpaksa mencari sayur kegemaran baru mereka sebab selama ni “makan sayur cincai saja”..Now kena cari yang kena dengan selera dan tekak masing- masing. Haaa baru tahu kan. Actually saya pun sama..selama ni, sayur takde pun tak apa. Tetapi fikir beb, tanpa sayur, tiadalah fiber, dan antara penyebab penyakit mcm diabetes, kanser memang sebab tiada fiber dalam makanan.

So nak belajar makan sayur pun kena coaching haha..tapi sangat best sebab ada kawan- kawan yang melalui proses yang sama utk kasi galakan dan semangat.

Jika berminat, boleh download dulu menu detoks ini, dan tengok jika sesuai, kemudian hubungi saya di 012-2727995, untuk sertai batch seterusnya 7- Day Detox Challenge Fit&Cun. Setiap batch terhad kepada 20 orang sahaja.

Kenapa Wajah Lebih Tua Dari Umur Sebenar?

Bila ada kulit yang bermasalah mesti tension kan? Pernah tak rasa kecewa sangat bila rasa dah cukup jaga makan, kawal stress, guna pencuci yang mahal, tapi kulit ni suka hati dia je nak berupa macamana.

Ini sebab nya kulit kita ni adalah organ yang unik dan tersendiri. Perlu lebih kesabaran dan konsisten sahaja bila nak merawat atau memperbaikinya. Dah lah kulit kita ada banyak lapisan seperti epidermis, dermis dengan tisu luaran. Maka ia akan ambil masa sikit untuk pulih seterusnya bersih dan cantik.

Jadi kalau nak ambil produk luaran atau supplement pun haruslah bertabah antara 3 ke 6 bulan untuk nampak kesan yang sebenar.

Kulit boleh jadi penanda dan punca orang lain meneka umur kita. Kalau nak teka umur, orang akan tengok garisan yang timbul pada kulit wajah, di bucu mata, sekitar senyuman. Kalau kulit masih bouncy macam spring di usia 30-an dan 40-an mesti akan nampak muda dari usia sebenar. Tapi kalau baru 20-an dan 30-an pun dah nampak mcm makcik- makcik, mungkin anda harus lakukan sesuatu segera!

Tapi saya sarankan anda buat satu perkara asas untuk RESET tabiat yang sekian lama menyebabkan kulit anda bermasalah, mulakan DIET DETOKS. Boleh download diet Detoks 7-hari percuma di sini.

Banyak punca masalah kulit kita adalah dari pemakanan. Contoh nya makanan manis, produk tenusu, makanan berminyak, makanan terproses.

Jadi elemen detoks untuk kulit haruslah memandang 3 ciri utama di bawah:

  1. BUANG GULA DARI PEMAKANAN
    Gula lah yang mepercepatkan proses AGE (Advanced Glycation End Product) badan kita. Simple term yg saya boleh beri pasal AGE ni ialah proses pengaratan atau pereputan. Proses AGE ni lah yang menyebabkan kita tua sebelum usia, dan mendapat penyakit kronik seperti diabetes, sakit jantung, sebelum waktunya. Untuk kulit, proses AGE ni dia akan rosakkan collagen/elastin dalam kulit dan menyebabkan lebih cepat garisan penuaan terhasil. So tak guna kalau ambil produk collagen yang mahal, tetapi masih mengamalkan makanan manis.
  2. PILIH PROTEIN DENGAN BIJAK
    Hormon yang terdapat dalam produk tenusu dan daging boleh menyebabkan kekacauan pada kulit. Kadangkala akan muncul cela, sebum berlebihan pada kulit wajah yang menyebabkan jerawat dan pori pori tersumbat. Saya sangat sarankan pilih protein dari sumber bukan hidup. Jika anda ada supplement protein kegemaran, pastikan anda mengambil yang plant based. Sumber soya seperti tempe dan tahu sangat bagus untuk kulit juga.
  3. MAKAN BERASASKAN ALKALI
    Bila kita sentiasa makan makanan terproses, makanan manis, manisan, air manis (yang berasid tinggi), tubuh juga menjadi kurang keseimbangan maka ia terpancar pada wajah. Banyakkan hidangan sayuran (5-6 kali sehari) dan buah- buahan. Buah seperti lemon mempunyai kealkalian yang tinggi, yang boleh beri lebih balance kepada tubuh berasid hasil diet yang tak sihat. Jika anda ada supplement berasaskan resveratrol yang kaya polifenol seperti Vivix dari Shaklee, sila amalkan dari sekarang. Kulit anda confirm mudah sangat nak jaga dan muda sentiasa.

Itu 3 elemen utama bila nak mula detoks untuk kulit lebih sihat dan muda. Jika anda dah biasa amalkan pemakanan sihat, kulit pun akan sentiasa follow untuk lebih tampak muda dari usia.

tips-perut-buncit-untuk-ibu-ibu

“Perut Kempis Tercipta di Dapur”

Dalam hidup aku, ada dua jenis kawan.


kawan jenis satu .. bila ajak makan mesti menolak. jenis ni memang pesen tak pernah lapar. kalau dia makan pun dia beli roti- roti krim gardenia. ada yang inti vanilla,coklat, jagung tu .. settle.

kalau pagi pagi tu masuk ofis bancuh nescafe 3 in 1 dah kenyang.
bila aku offer nasi lemak kongsi- kongsi aku punya..memang dia tolak baik- baik.
“takmolah aku dah makan roti “..
(boring pun ada)
ada kalanya tu dalam IG ada gambar meter basikal gym dengan caption ” burnt 187kcal.. feeling good ” hashtag #azamkurus #prayformestruggle sangat doooo nak kurus.
berbeza dengan kawan jenis kedua.
kalau buka Instagram, hashtag #foodporn tu memang dia lah ratu.
makan dengan dia ni best.. suka adventure.Kalau lunch time kita suka serang gerai nasi campur warung kak shimah dekat simpang jalan pergi ofis.aku make sure kita sampai situ pukul 12.30 sebab taknak lauk habis.

pukul 1 bila orang lain datang kami dua dah settle makan.

kawan jenis dua ni suka makan tapi body menten aje. kadang tu menyampah jugak. alien ke?

mana pergi makanan dia tu? sampai kadangkala aku fikir dia ni mesti ada cacing berselirat dalam perut. jahat gila.

aku ada tanya ko pergi gym ke? dia cakap “gila ke, mana sempat.. kita balik pejabat pukul berapa?”

kawan jenis dua ni sengih je ..sambil berkata..

“sebenarnya perut kempis tercipta di dapur, bukan di gym. Bila kau makan baru kau kurus…”

fuh apa makna semua ini?

—-

Baru aku sedar kau jadi kurus bila kau makan (dan kau pilih apa kau makan. )

Gym bukan penyelesaian utama masalah ..so sila perhatikan apa yang masuk ke dalam perut!

—-

Aktiviti terbaru Fit & Cun : Sembang Facebook LIVE setiap Jumaat malam. Jika anda ada akaun Facebook, boleh lah request akses ke group Fit & Cun Mommies : https://www.facebook.com/groups/1083040855140000/

Topik minggu ini : “Makan 6 kali sehari Untuk Kurus?”

 

Kita jumpa setiap Jumaat OK???

xoxo

kurus-sambil-menyusu

4 Sebab Anda Tak Kurus- Kurus Walaupun Menyusu

Saya selalu fikir, saya la ibu yang malang tu.

Sana sini orang kata menyusu boleh cepat kurus, tapi kenapa baju saya semakin ketat, seluar jeans saya tak pernah boleh kancing? Saya menyusu penuh, mengepam, 2 tahun penuh..semua sekali. Satu kg pun susah nak turun.

Beyonce, penyanyi Holywood tu kata dia jadi cepat kurus dan seksi lepas bersalin sebab dia menyusu baby dia. Selama 10 minggu. *cries bucket*

Lisa Surihani. Saya macam bersyukur sebab ada rupanya orang yang tak boleh kurus balik lepas melahirkan. Dia pun mengaku dan redha dengan tubuhnya yang chubby chubby je, sebab Yusry pun OK je, yang penting anak dulu dapat khasiat susu ibu yang baik…Tapi lepas 2-3 bulan saya tengok, dia dah kembali cun dan langsing — eh apa jadi dengan redha semua haritu. #cheh

Sejak saya menemui kaedah Fit&Cun, saya temui 4 jenis masalah biasa yang dihadapi oleh ibu- ibu menyusu dan baru melahirkan dalam soal nak turunkan berat. Bila kita cuba untuk tackle masalah ini, mereka lebih berjaya nak kurus dengan sihat dan gembira.

Saya percaya waktu menyusu baby adalah waktu paling sesuai nak buang lemak lebihan yang dah berkumpul sekian lama. Kalau kena caranya, anda boleh turunkan berat menjadi ideal dan terus tukarkan habit tu sampai bila- bila.

Sekarang saya dah tahu sebab kenapa semasa dua anak pertama, saya menyusu tapi makin gemuk:

1.TAK MAKAN CUKUP KALORI & TAK CARI KESEIMBANGAN

Badan ibu menyusu dengan orang lain tak sama langsung. Jika dulu masa bujang kita kurangkan kalori je terus slim. Tapi lain cerita sewaktu menyusu baby.

Tubuh menyusu kita amat sukakan “lemak”. Kalau kita makan kalori terlalu rendah, badan kita akan serta merta “standby mode” dengan lemak sedia ada. Ia takkan bakar lemak tu, just in case ia perlukan.

Jadi kunci nak makan sewaktu breastfeeding ialah biar badan dalam keadaan tenang, relaks. Makan setiap 3 jam, jangan biar lebih 4 jam tanpa makanan. Kira kalori makanan betul- betul sebab anda tak mahu terkurang sangat atau terlebih. Jika ada satu regime menu yang anda dah selesa, stick kepada rejim tersebut.

Katakan anda perlukan 2,000 kcal sehari , pastikan anda tidak jatuh kurang 1,800 kcal.

Hmmm..tricky kan?

2. TERLALU STRICT DIET

Ini masalah yang meyebabkan ramai kecundang di tengah jalan. Siapa je yang boleh survive diet makan epal hijau, sayur hijau mentah dan ikan bakar di setiap hidangan?

Ibu menyusu adalah seorang yang beremosi bila bab makan. Saya pernah menangis bila anak- anak saya meragam dan saya sangat lapar, sedangkan makanan dah masak tinggal nak makan.

Saya juga pernah pesan 2 hidangan sekaligus semasa makan tengahari.

Jadi basic pemakanan diet ibu menyusu haruslah SEDAP, BERKHASIAT dan RENDAH KALORI. Tricknya ialah selepas anda selesai makan, anda tak perlukan snek2 seperti coklat, kerepek, aiskrim dan sebagainya.
Ni contoh menu yang saya cadangkan dalam Fit& Cun:

Pagi : Overnight oats dengan kismis dan susu segar, kopi O
Snek 10am : Roti bijirin penuh sekeping – sapu butter low fat
Makan Tengahari : Nasi segenggam, daging bakar air asam, separuh pinggan sayur bayam celur
Snek 4pm : Protein 2 sudu + pisang + susu + oats +ais  = smoothie
Malam : Nasi segenggam + kerabu mangga + timun + tomato + ayam panggang 1/4

Amacam? sedap tak? yang penting kena tahu kalori, takleh lebih takleh kurang sangat, dan TINGGI NILAI NUTRISI di setiap hidangan. Makan nugget? Hot dog? sos, kuah terlebih? itu PANGKAH.

Jangan letak dalam minda yang makanan itu makanan ini semua jahat. Cari keseimbangan antara makanan yang sebenar dan kenikmatan hidup. Anda takkan teringin nak cheating selalu.

3. SANGKA KENA BERSENAM BERJAM-JAM

Sangkaan begini yang akan buat anda takkan bersenam FOREVER. Semua orang tahu seorang ibu dengan baby kecil mana ada masa lapang. Nak mandi pun tak sempat, inikan pula nak suruh bersenam. Sebab ramai guru fitness kata kena bersenam satu jam sekurang- kurangnya 5 kali seminggu. Mana nak cilok masa dik, nak dapat 10 minit tanpa tangisan anak pun dah kira bersyukur, betul tak?

Cuba ibu yang bekerja pejabat 9-5, ada baby dan ada anak- anak lain yang lebih tua. SORRY memang tak ada masa. Lebih baik saya teruskan je menjadi tembam dan tak sihat. tett..

Untuk klien fit&cun, saya berikan senaman 20 minit MAKSIMUM, tetapi ia adalah INTENSE. Sebab saya juga tak boleh lebih dari 20 minit. Saya pastikan 20minit sahaja tapi berkesan macam mereka berlari kickboxing selama sejam. Penting untuk ibu- ibu ni kembali mendapat bentuk badan anak dara kembali, itu sebab workout yang disediakan fokus ke arah tersebut.

Lepas tu mindset bersenam pun, jangan lah sebab nak cepat- cepat kurus. Memang ada yang lose seinci terus dekat pinggang, tapi kita paham tak semua menikmati kesan yang sama.

Nikmati side effect bersenam pada minggu pertama seperti tenaga tambahan, hormon endorfin yang terhasil buat kita gembira dan rasa sangat puas hati. Timbangan akan follow je lepas tu..

4. Mindset yang fokus nak kurus SAHAJA

Mindset lah cabaran utama dalam program nak kurangkan berat untuk ibu menyusu. Sebab kita extra lapar, kurang masa, kadangkala kurang sokongan keluarga, sangat sibuk dan selalu stress.Yang utama sekali haruslah sayangi diri sendiri, kita lakukan semua ini bukan semata mata untuk kurus sahaja. Kita juga menghasilkan susu yang sangat penting untuk si manja.

Kita juga tak mahulah penyakit kronik singgah di kala anak masih kecil..macam darah tinggi, kencing manis..jadi lakukan semua ini untuk perkara yang lebih besar dari sekadar jadi kurus.

Adakalanya kita akan ke laut..terhenti program senaman, terbabas jaga makan. Tapi jika kita pasakkan mindset yang betul, InshaAllah kita takkan kembali kepada tabiat lama yang membuatkan kita gemuk, kurang tenaga dan stress.

Perbetulkan mindset dulu, the rest will follow…

Jika anda berminat untuk mengetahui apa yang program Fit&Cun 30 hari tawarkan boleh klik link ini.