tips-shopping

6 Tips Beli Belah Untuk Turunkan Berat Badan

Pengurusan berat badan bermula dengan nutrisi dan pemakanan yang baik. Ia termasuklah membuat pemilihan yang tepat ketika membeli belah. Memasak makanan yang sihat agak mencabar jika bahan- bahan yang betul tidak ada di rumah.

Tetapi tak ramai yang boleh membuat keputusan yang tepat semasa membeli belah, kerana pilihan memang terlalu banyak di dalam pasaraya.

Susun atur di pasaraya memang direkabentuk untuk orang membeli belah dengan banyak, maka makan semua jenis makanan dengan lebih banyak. Dan ini selalunya menyebabkan kita sukar mengawal berat badan.

Sebenarnya tanpa pemahaman makanan/label yang baik, agak sukar nak membeli belah dengan bijak jika tujuan anda untuk menurunkan berat badan.

  1. Buat list beli belah

Menyediakan senarai belian adalah penting kerana biasanya tabiat kita akan tengok dan ambil barang sesuka hati tanpa panduan. Bila ada senarai yang tersedia, kita akan terus menuju ke barang yang dicari. Ini juga berkesan jika kita ada masa yang terhad untuk membeli belah.

  1. Letakkan bajet dan belanjakan 80% bajet pada makanan tidak berlabel

Section paling penting di sini ialah ayam, ikan, sayuran dan buah- buahan. Habiskan masa (dan duit) di sini berbanding di section biskut, coklat, kerepek dan snek.

  1. Belajar elakkan diri dari bahagian sejuk beku, tin dan snek

Dua bahagian ini dalam supermarket mungkin kita tak perlu masuk pun. Di bahagian sejuk beku terdapat banyak makanan segera dan terproses seperti nugget, hot dog, daging burger, aiskrim yang akan membantutkan proses detoks badan kita seterusnya menurunkan berat. Antara yang elok di bahagian sejuk beku ialah seperti sayuran beku, atau buah- buahan beku. Yang lain boleh skip! Bahagian makanan bertin pula ada sardin, buah-buahan manis, makanan dengan pengawet yang tinggi yang tidak baik untuk kesihatan. Bahagian snek pula terdapat biskut, kerepek, potato chips, coklat yang tinggi dengan perasa, gula dan lemak trans.

Always go for fresh food for weightloss!

  1. Beli secara online

Ada sesetengah orang bila mereka masuk ke pasaraya, mereka senang tergoda dengan Β coklat, snek, donat, kek, aiskrim, dan ini akan menyebabkan mereka tersasar dari belian makanan yang membantu misi turunkan berat badan. Jadi beli online lebih selamat.

  1. Jangan membeli belah sewaktu lapar

Orang yang lapar akan sukar membuat keputusan untuk membeli secara sihat. Jadi jika perut sudah diisi, lebih mudah untuk kita membuat pertimbangan yang baik ketika mengisi troli belian.

  1. Jangan membeli makanan berlabel. Jika mahu, ketahui apa yang tertera pada label.

Makanan yang berlabel selalunya telah diproses / terkilang. Jika anda mahu beli yang berlabel ada beberapa kriteria yang boleh dijadikan panduan. Pastikan bahan- bahan pada label tidak melebihi 3 jenis, dan lihat kandungan gula, fiber dan karbohidrat. Kandungan gula dan karbohidrat yang tinggi harus dielakkan sama sekali. Jika fibernya tinggi ia mungkin baik.

  1. Kitar semula senarai beli belah

Jika kita bertemu dengan keserasian dengan list beli belah yang dah digunakan bulan lepas, dan senarai shopping itu membuatkan pengendalian pemakanan dan diet anda bertambah baik, tak perlu buat senarai baru. Gunakan list yang lama dan ini akan hasilkan kitaran pemakanan yang sihat. Seperti saya, selalunya saya akan terus ambil pisang, tembikai, epal sebagai buah yang saya suka makan, tanpa perlu mencuba- cuba yang lain.

 

 

Diet Tinggi Lemak Untuk Buang Lemak?

Wow mengejutkan?

Tidak, inilah yang saya pelajari semasa Seminar Makanan Sebagai Penawar tempoh hari. Seminar ini memang sangat menarik minat saya sejak dari awal saya melihat poster yang ditularkan di ruangan whatsapp dan media sosial. Saya terus daftarkan diri bersama rakan- rakan yang juga berminat memperbaiki kesihatan diri dan keluarga melalui pemakanan yang baik.

Nak tahu tak, dulu saya ingat diabetes & obesiti adalah penyakit keturunan. Rupanya penyakitnya ialah diet dan gaya hidup yang diturunkan dan bukannya penyakit tersebut. Dr Bruce Daggy (Seorang saintis perubatan) pernah berkata dalam seminar yang saya hadiri

“it makes me sad when I hear people say that they will get diabetes/obesity because everyone in his family has it.trust me ..health can be built. work on it. you dont have to inherit your family diseases “

Oh macam tu ye?

So sebelum nak kawal sangat makan atau kawal sangat gula sampai tak menikmati kehidupan, eloklah faham dahulu bagaimana nak makan untuk sihat (elak obesiti dan diabetes).

Seminar ni mencadangkan diet cara Low Carbohydrates & Healthy Fats.

Saya rasa saya faham la bab Low Carbohydrates ni kan kaedah orang tak makan nasi, roti, mi, pasta semua. Tapi healthy fats tu yang mana? Sebab makanan kita ni semua rasanya lemak tak elok, berminyak, kolesterol bersantan all.

So low carb definasi dia kat sini adalah ambil sumber carb hanya dari sayuran sahaja. Antara sayuran tinggi carbs adalah bayam, lobak dan mushroom. Dengan meninggalkan sumber karbohidrat proses, dapat menormalkan gula dalam darah, maka menormalkan tahap insulin dan tubuh akan gunakan lemak untuk tenaga.

High Healthy Fat diperlukan

YB Dr Azman Ismail, MP Kuala Kedah seorang pengamal perubatan yang telah membuat kajian tentang lemak sihat bertahun- tahun lamanya. Dia juga pernah membentangkan isu ini di parlimen untuk cadangan memperbaiki pola makanan rakyat Malaysia.

ini piramid makanan yang kita belajar di sekolah. Sorry its not relevant anymore!

 

Kalau anda tanya sesiapa pun, antara kumpulan makanan mana yang harus dielakkan, mesti mereka jawab lemak. Walaupun kita tahu memang betul kebanyakan lemak sangat merbahaya kepada kesihatan (dan berat badan). Ada lemak yang sangat penting untuk diambil dari sumber makanan untuk mengelakkan ancaman penyakit kronik macam diabetes, jantung dan hati.

Antara nya asid lemak Omega-3 yang ditemui dalam rumpai laut, walnut, kuning telur, chia seed, sayuran hijau, ikan salmon dan daging lembu (yg makan rumput). Susah nak dapat lemak ni, dan pastikan ratio lemak ini 4 kepada 1 omega-6

Asid lemak Omega-6 juga sangat penting untuk kesihatan kulit, terdapat dalam jagung, minyak sayuran. Akan tetapi terlalu banyak Omega-6 akan menggalak keradangan yang merupakan elemen kanser.

The best cooking oil sebenarnya ada di negara sendiri πŸ™‚

Kajian mendapati bila kita gunakan minyak sayuran, dan kurang pengambilan Omega-3, ratio tak seimbang akan menyebabkan banyak masalah kesihatan. Bila Omega-3 terlalu rendah maka akan mula penyakit jantung, mata. Terlebih Omega 6 akan menyebabkan depresi, dan mudah mendapat diabetes.

Lemak tepu adalah yang paling saya takuti sejak saya lahir, sebab saya dibagitahu, lemak ini lah yg akan tepu juga jadi lemak dalam badan, menyebabkan peningkatan kolesterol. Rupanya selama ini saya salah. Lemak inilah paling stabil untuk diambil .

Ada banyak kajian di Kepulauan Pasifik yang 30-60% pengambilan kalorinya dari minyak kelapa yang kaya lemak tepu. Menunjukkan tiada langsung masalah kardiovaskular, tiada masalah jerawat, dan tahap insulin sangat rendah.

So agak tricky bab pemilihan minyak ni, sebab minyak sayuran apabila sejuk ia sangat healthy tapi apabila dipanaskan terus jadi merbahaya. Ini termasuk minyak zaitun, macadamia.

Pengambilan Omega-6 harus dari makanan bukan dari minyak. Dan minyak jagung, sunflower, soya, bijan kesemuanya menambah ratio omega-6 dan melumpuhkan kesan Omega-3 bila tidak seimbang.

Lemak tepu sangat sihat dan ia stabil dengan pemanasan dan boleh ulang pakai (seperti minyak kelapa). Saturated fat dari binatang seperti daging, susu, butter dan keju sangat sihat tetapi harus dari sumber “grass-fed”.

Minyak sawit adalah stabil juga dengan pemanasan, maka elok untuk gorengan (cuma pakai sekali sahaja).

Akhirnya harus diingat, pengambilan high fat hanya sesuai dengan low carb, gabungan high fat dan high carb masih amat merbahaya dan tinggi dedahan kepada penyakit kronik.

Ini “piramid makanan” terbaru yang boleh membantu kita kekal sihat dan bebas penyakit kronik

Asid Lemak Omega-3 paling penting untuk kesihatan jantung, kesihatan mental, anti keradangan, kesihatan mata, dan ia hanya boleh diambil dari sumber makanan.

Saya selalu terfikir, mana kita nak dapat sumber Omega-3 yang murah sebab dekat negara ni walnut, chia seed, ikan salmon kesemuanya mahal- mahal belaka. Untuk mendapat kandungan Asid Lemak Omega-3 yg diperlukan badan, anda boleh cuba supplement Omega Guard dengan kos tak sampai RM5 sehari.

Harga cuma RM137 sebotol (tahan sebulan). Hubungi Aishah http://wasap.my/60122727995 untuk tempahan.

 

Cadangan Jadual dan Menu Kurus


πŸ•–7 pagi : telur dadar digoreng dengan minyak zaitun + sayur sayuran

βœ”οΈNote : pastikan makan secepat yang boleh lepas bangun pagi supaya metabolism badan terus cergas

πŸ•™10 pagi : serbuk protein blend dengan 1/4 cawan susu segar dan sebiji pisang dan sesudu oat

πŸ•1 tengahari : nasi 1/4 piring, sayur 1/2 piring dan ikan sebesar tapak tangan
πŸ•“4 petang : satu pek biskut oat (tanpa gula) dan sepotong buah tembikai πŸ‰

πŸ•–7 malam : nasi 1/4 piring, sayur 1/2 piring dan ikan/ayam sebesar tapak tangan.

Setiap kali makan – minum 2 cawan air kosong.🍡🍡

Nak banyak lagi tips macam ni? Join projek makeover 30-hari Fit & Cun so anda tak lagi berdiet dan gagal. Wajib kurus tahun 2017!

5 Restoran Yang Anda Pilih Untuk “Berdiet” Sebenarnya…………

Hai semua,

Fuh saya baru saja balik dari bershopping di AEON Mall. Penat woo..

Shopping dekat AEON ni best sebab dia jual ikan salmon yang fresh dan fillet cut. Cuma kena bajet bajet la nak beli..Saya suka ikan Salmon ni sebab saya bole ratah dia lepas grill, dengan anak- anak pun suka. Lepas tu kalau kena dengan salad, gril bersama lobak merah, sedap sangat la..

BTW masa dekat AEON tadi saya dok pilih tempat nak makan yang sesuai dengan kondisi saya nak turunkan berat. Biasanya kalau pergi makan di luar, saya pilih makan nasi campur saja. Sebab portion nasi, protein dan sayur tu saya boleh tentukan, termasuk la jenis2 nya..ikan bakar ke, goreng ke..semua terletak di tangan kita.

So masa lalu lalang dekat Restoran tu, saya tengok beberapa tempat makan yang saya selalu pilih semasa saya berdiet yg lepas- lepas, semasa takde ilmu sangat pasal makanan. Kadang tu restoran ni memang iklan kan sebagai “healthy option”. Memang tak dinafikan betul, cuma sebagai pelanggan yang ada objektif mcm kita ni, wajib la paham macamana nak makan di restoran macam ini.

  1. Restoran SUBWAY
    subway-makanan-sihat
    Memang antara restoran “fast food” yang memberi pilihan sihat. Ada banyak tapi nya ya. Roti pilihan paling sihat pun ialah Honey Oat atau wheatmeal. Dan makan yang jenis FOOTLONG adalah portion besar gila yang tidak akan beri calorie defisit. Maka tidak akan membantu menurunkan berat.Korang tau Marinara Meatballs Sub tu ialah 511 kalori iaitu lebih dari jumlah kalori Big Mac..haha..ni saya tengok Youtube..jangan kecam ahkak..

    Semua bentuk pakej nya yang bersama cheese pun ada kalori yang tinggi. Dan daging terproses yang tinggi sodium juga digunakan (salami, crab stick). Pilih yang menggunakan daging segar lean seperti ayam atau daging panggang..itu sangat baik.

    Sayur saladnya adalah paling terbaik dan anda patut pilih SEMUA. Sos cili, mayonis, mustard tu pula jangan berlebih lebih.

    Lepas tu berpuas hatilah dengan air mineral sahaja. Tak payah ambik set, sebab set tu dapat air berkarbonat dengan gula yang tinggi, bersama potato chip (snek tinggi garam dan kalori ) atau soft cookies yang sedap gila dan takkan buat kau kurus forever.

  2. Restoran Steam Boat contoh : SEOUL GARDENseoul-garden
    Selalu kawan- kawan ajak makan steam boat untuk kasi ruang mereka yang berdiet tegar boleh join sama- sama. Memang boleh nak diet kat situ sebab kebanyakan daging + sayur dia mentah dan segar. Lepas tu cara nak masak pun merebus atau memanggang sahaja. Kedengaran seperti pilihan yang sangat sihat dan mendietkan.

    Ada suatu yang agak tricky bila restoran steam boat ni biasanya jual pakej buffet (semua anda boleh makan). Semua anda boleh makan dari sayur- sayuran segar, mi goreng, nasi goreng sehinggalah desert nya yang melimpah ruah, minuman minuman manis, semuanya termasuk. Kalau anda tak makan semua buat apa nak bayar RM45 sekali masuk.

    Memang punah la target #sukusukuseparuh pinggan jika anda dah melangkah masuk ke dalam restoran Seoul Garden. Orang pun taknak belanja lagi dah kalau anda makan seciput macamtu… HAHA

  3. Rojakrojak-subangFavorite saya dekat Shah Alam ni ialah Rojak Karim (truk di celah jalan bertentangan Plaza Shah Alam), atau Rojak Subang SS15. Setiap suapan rojak nya adalah SORGA.

    Kalau anda buka pek rojak ni anda akan dapati — SALAD– timun, lengkuas, telur rebus. Pilihan yang segar dah sihat..

    Tetapi,,Yang sihat terhenti di situ…Bersama itu, ada juga keropok keropok garing, kuih vadey yg ditambah kelapa goreng, cucur, dihidang bersama kuah kacang yang lazat.

    Paling j***ke sekali dia jual pakej rojak tersebut dengan cendol. Yang diletak ais parut. Kadang- kadang tak sedar mulut TERRR order CENDOL DURIAN.

    Sadaqallahul azim…

    BTW, nasihat saya, kalau anda rasa pilihan order rojak untuk makan malam adalah bijak, sila kembali ke daratan dengan berkongsi hidangan tersebut dengan suami dan anak- anak. Makan 3-4 suap cukuplah..hehehe..

  4. YONG TAU FOO
    menu-sihatIni pun pilihan makanan saya bila feeling diet tau. Sebab apa? Sebab ia tofu la, direbus atau dihidang bersama sup sahaja. So nampak sihat, betul tak.

    Akan tetapi ketahuilah bahawasanya kebanyakan item pilihan adalah jenis terproses. Jauhi..segala macam fishball, hot dog, fish cake, crab sticks. Yang OK adalah tauhu, sayuran (bendi, kangkung, cili, peria), fucuk tu ok la ..kurangkan pengambilan kuetiau ya

    Dan sosnya saya taknak komen. Memang lazat bila campur kan yang original dengan yang pedas, ditabur bijan..Yang ini harus perhati lebih.

  5. Popiah SS ALImenu-sihat
    Popiah adalah antara kuih yang sangat baik untuk diet. Dan ia mengenyangkan jugak. Tetapi elakkan yang bergoreng ya.

    Popiah basah tu memang meletop..cumanya ada beberapa hal. Isi nya digoreng sebelum dibalut, dan kemudian di topkan dengan sambal tumis yang lezatt..

Bukannya tak boleh makan semua di atas ni. Hatta kalau nak makan KFC atau Pizza pun boleh, tapi benda paling penting kena faham adalah calorie defisit untuk kurangkan berat. Kalau nak kira nilai nutrisi makanan di atas dah OK sebab banyak sayuran, cumanya kena tahu mana yang patut dilebihkan dan mana yang patut dikurangkan.

Harus faham bagaimana nak pilih makanan, bila nak berusaha turunkan berat. Jika anda tak berapa mahir, boleh je belajar. Dan terus praktikkan, sebab bila dah tau, dan dah praktik, dah bijak memilih..pergilah makan di mana pun, anda masih boleh mencapai objektif dan tidak terus ke laut.

Selamat mencuba OK!

img_5405-1.jpg

 

Apa perancangan Diet Hari Raya?

diet-lepas-raya

Cikdetoks kira tinggal seminggu je lagi nak raya ni. Dah bersedia tak nak serang rendang, lemang, ketupat, soto, masak lodeh, kuah kacang, nasi impit, sup tulang, laksa, pulut kuning, kuih muih, biskut biskut, kek, air manis…

PITAM…

Tapi, eh jangan risau. Setelah elok eat clean bagai sepanjang bulan Ramadan, apa salahnya kita berhari raya sikit.

Strategi diet pada hari raya ; MAINTAIN BERAT JANGAN TAMBAH BERAT

Tu je dah cukup OK!!

Satu benda yang biasa anda akan rasa ialah rasa senak dan pedih ulu hati. Sebab selama 30 hari tubuh kita detoks dengan cuma sedikit makanan, dan kurang lemak. Tiba tiba sahaja macam macam kita makan pada hari raya. Jadi perlahan lahan ya. Terkejut badan karang.

Jom kita peringat macamana nak makan semasa hari raya, supaya berat kekal dan tak bertambah.

Tips maintain berat di aidilfitri:

1. Sila Makan semua Juadah yang anda suka
Hoyeahhh,,best kan tips ni. Siapa yang taknak. Dah sebulan berpuasa, takkan tak boleh. Tapi ada syarat. Ikut semua syarat selepas ini.

2. Makan ikut portion
Karbohidrat tetap segenggam, dan gantikan dengan sayuran. Saya perasan memang sukar nak cari sayuran di kala hari raya. Yang ada cuma dalam kuah santan (kuah lodeh). Cuba usahakan salad, timun dan tomato utk dimakan bersama nasi impit dan kuah kacang. Amacam…rare kan???

3. Makan sup dahulu
Boleh hirup kuah soto dulu, kasi separa kenyang sebelum teruskan dengan juadah lain lain.

4. Jangan minum air gas
Ini je jangan. Air gas sangat tinggi kandungan gula. Kalau bukan sebab makanan, anda boleh jadi gemuk (dan tak sihat) jika ambil minuman berkarbonat. Gantikan dengan air masak yang banyak. Penting juga untuk pencernaan dan pelawasan sempurna

5. Selit protein shake antara waktu juadah
Boring nya..raya pun nak ambil protein?..Ya memang juadah raya sangat rendah protein. Teruskan pengambilan shake ini dan ia juga boleh kawal kelaparan dan kemaruk.

6. Banyakkan aktiviti
Memang sangat sibuk kalau raya pertama sampai keempat. Bekerja di dapur, menerima kunjungan tetamu, pergi beraya. Pastikan anda banyak berjalan dan beraktiviti. Bakar la kalori dari lemang tu sikit!

7. Hadkan beraya sampai 7 hari sahaja!!
Lepas hari ketujuh, anda boleh mulakan puasa enam, atau Detoks semula kembali ke program eat clean. Detoks maksudnya ambil pelan pemakanan sihat beserta supplemen yang sesuai.

Oh ya! Saya ada grup telegram yang akan bermula pada 12 Julai ini, untuk membantu anda dalam program detoks dan eat celan selepas musim perayaan.

Hubungi saya untuk dimasukkan dalam grup Telegram itu ya.. we gonna have FUN!