Tips Detoks Pada Musim Perayaan

Selamat Hari Raya!

Kalau tengok sepanjang minggu lepas punya pilihan makanan, memang pergh sangat. Ketupat, rendang, lemang, kuah kacang, nasi impit, pulut, soto, lontong, u name it. Even untuk orang yang paling kuat keimanan pun mesti goyah beb. Almaklum lah dah sebulan berpuasa Ramadan. Takkan lah nak tengok saja kan?

By the way, hari ini mostly orang dah kembali bekerja. Ada yang tobat, nak berpuasa semula. Ada yang dah renew membership di gym. Korang macamana lak?

FAKTA

Sistem pencernaan kita ni paling penting untuk kehidupan yang sihat dan selesa. Fungsi pencernaan dilakukan bersama oleh beberapa organ untuk memecahkan makanan, menyerap dan proses nutrien dari makanan yang kita makan.

Sepanjang minggu raya lepas, sistem pencernaan kita ni bekerja sangat keras, disebabkan segala macam makanan yang menyelerakan, berminyak dan berkolesterol tinggi terpaksa diproses.

Kalau kita tak jaga sistem pencernaan, dan selalu alami ketidakhadaman, badan kita boleh jadi kurang ber zat dan toksin boleh bertambah- tambah dan ini mempercepatkan penuaan. Say no to makcik makcik too early ya?

Ada beberapa cara untuk menyihatkan semula fungsi pencernaan kita, dengan herba- herba dan makanan- makanan segar terpilih, mari kita tengok pilihan detoks..

  1. TEH HERBA
    Teh herba tanpa kafein boleh kurangkan rasa kembung dan tak selesa.

    Bancuh dedaun dan herba di bawah ni dengan air suam, untuk rasa kelegaan.

    • Peppermint – Sangat bagus untuk sistem pencernaan. Bantu buang angin dan legakan ketidakhadaman.
    • Bunga Chamomile – Ada fungsi anti-keradangan, yang beri efek penenang. Juga anti stress yang selalunya dikaitkan dengan masalah ketidakhadaman.
    • Serai – Legakan sistem pencernaan dan menyegarkan tubuh.
  2. MINUMAN HIJAU
    Jus hijau sangat penuh dengan nutrisi. Ia boleh buang toksin yang tersekat dan tersimpan dalam badan kita. Jus hijau macamni boleh bersihkan sistem pencernaan, bantu pergerakan sistem tubuh, buang angin di samping meninggalkan nutrient yang sangat tinggi dalam badan.

    Untuk permulaan boleh blend bersama sayur yang lembut pada usus macam timun, pegaga, dan tambahkan buah epal untuk pemanis semulajadi.

  3. ENZIM SEMULAJADI
    Nenas ada enzim pencerna bernama bromelain. Manakala betik pula ada enzim Papain.

    Enzim semulajadi ini bantu sistem pencernaan memecah dan menyerap nutrien dari makanan kita yang kita makan.

    Cuba minum jus dari buah- buah ni dan ia akan bantu lepaskan angin, legakan perut yang meragam dan cirit birit.

  4. AIR DETOKS LEMON
    Air lemon suam banyak digunakan untuk kaedah tradisional bagi melegakan ketidakhadaman, bantu hati detoks toksin, menstabilkan jus pencernaan dan kurangkan kembung usus.

    Lemon mengaktifkan sistem hati untuk melepaskan toksin dan membersihkan kerak yang terbina dalam usus.

    Bancuh separuh buah lemon dengan 500ml air suam. Minum dengan perut kosong.

  5. HALIA AJAIB
    Halia bantu pencernaan lebih pantas dengan mempercepatkan perjalanan makanan dari perut ke usus kecil.

    Ia digunakan secara meluas di seluruh dunia untuk bantu melegakan gangguan usus. Halia ni ada properti yang memberi ketenangan kepada lapisan usus, di sampaing menstabilkan jus gastrik. Dan ia sangat mujarab untuk mereka yang terlebih makan sewaktu musim perayaan.

    Kupas dan hiris 2 inci halia. Masukkan dalam 3 cawan air mendidih. Biarkan selama 5 minit. Tapis dan minum perlahan- lahan.

  6. BAKTERIA BAIK
    Makanan yang secara semulajadi tinggi probiotik boleh berikan enzim yang berguna untuk perut. Bakteria baik ini akan menambah asid laktik dalam perut dan ia akan bantu pertumbuhan flora baik dalam usus yang melawan bakteria jahat, sambil membantu penyerapan nutrien lebih baik.

     

    Pastikan diet anda mengandungi makanan yang kaya dengan probiotik seperti produk tenusu yang melalui proses fermentasi (contohnya yogurt, minuman susu berkultur, kefir) dan produk kacang soya yang melalui proses fermentasi (contohnya tempe, miso dan natto).

    Jadi, walaupun musim raya dan open house akan buatkan kita makan lebih banyak, jangan lupa amalkan 6 jenis remedi di atas untuk bantu perut kita lebih sihat sepanjang proses ini.

    Detoks Raya Challenge Fit& Cun DIBUKA. Penyertaan cuma RM20 SAHAJA. KLIK SINI UNTUK MAKLUMAT LANJUT

 

5 perkara penting sebelum DETOKS

Harini saya nak kongsi 5 perkara penting untuk anda buat sebelum bermula dengan program detoks ini.

1. Fikir kenapa anda nak detoks sebenarnya?
Adakah anda nak rasa lebih baik, dengan program semula pemakanan? Adakah anda nak rasa lebih sihat dari penyakit penyakit dari pemakanan e.g gastrik, migrain, kencing manis, kolesterol? Adakah anda mahu turunkan berat badan? Adakah anda mahu kulit yang lebih cantik?
Pada mula saya berdetoks, saya cuma mahu lebih sihat kerana saya risaukan organ dalaman saya yang harus bekerja keras memproses makanan yang tidak terkawal. Rupanya saya juga dapat bonus turunkan berat badan. Jadi make sure anda tahu spesifik apa yang anda mahu dari program ini.

2. Fikir, apa akan jadi lepas detoks berakhir?
Fikir tentang tabiat pemakanan anda sekarang. Adakah anda cuma mahu detoks dan kembali kepada cara yang lama? Saya juga mula berubah kepada “eat clean” selepas detoks. Kerana saya sayangkan tubuh saya, dan tabiat pemakanan baru saya. Bayangkan sepanjang Ramadan anda mempunyai tabiat pemakanan yang sihat, dan kemudian tiba hari raya. Kesemuanya punah…
Apa sebenarnya tabiat yang anda ingin ubah. Selama lamanya?

3. Kenali tubuh anda
Ini penting kerana lain orang lain situasi nya. Seperti saya, adalah ibu menyusu eksklusif. Maka saya harus mengambil protein tambahan 2-3 hidangan. Atau anda seorang yang aktif bersukan, kadar nutrient yang anda perlukan mungkin berbeza dari orang yang tidak begitu aktif.

4. Ketahui status kesihatan
Mungkin elok untuk anda periksa kadar gula dalam darah, tahap kolesterol, tekanan darah, BMI, % lemak dan sebagainya. Ini untuk mengetahui bagaimana detoks boleh memperbaiki status kesihatan anda dan beri motivasi untuk anda teruskan gaya hidup sihat selepas ini.

5. Mula perlahan lahan ubah diet sebelum detoks
Jangan kejutkan tubuh anda dengan detoks secara tiba2. Mungkin boleh mula kurangkan gula dari sekarang, atau mula snack buah buahan. Supaya terbiasa bila program detoks bermula nanti.

Itu 5 perkara yang anda mungkin nak buat sebelum mula program detoks ini.

xx

“Eat Clean” tu apa?

Macam gini

“Eat Clean” tu adalah amalan diet yang menolak makanan terproses dan refined. Diet ini menggalakkan makanan sebenar. Makanan asli.

Tanpa kita sedari, banyak unsur makanan kita seharian datang dari sumber yang dipermudahkan dan terproses, contohnya gula putih, nasi putih, roti putih, makanan dalam tin.
Amalan “eat clean” sangat fleksibel sebab boleh strukturkan sendiri cara pemakanan untuk dapatkan lebih nutrisi dalam kadar kalori rendah, boleh elakkan penyakit kronik bercambah, buang toksin, kurangkan berat badan, atau cuma nak rasa segar dan sihat sentiasa, pun boleh.

 5 panduan asas pemakanan “Eat Clean”

1. Makan makanan sebenar/asli. 
Makanan asli ini tak melalui makmal atau kilang. Dari ladang terus ke pinggan anda, haha. Contohnya : buah- buahan, sayur sayuran, kekacang, daging, ikan, telur, produk tenusu.

2. Elakkan Makanan Terproses
Makanan terproses adalah apa sahaja makanan yang mempunyai label. Bila ada label, ia bermaksud ada lebih dari satu jenis bahan digunakan untuk menghasilkan produk itu. Anda boleh pilih makanan terproses contohnya beras perang sebab takkan nak terus makan selepas padi dituai ye tak. Tapi cuba baca label pada makanan itu, kalau ada bahan yang anda tak boleh sebut, jangan masukkan makanan tu dalam troli!

3. Elakkan gula putih
Gula putih tak beri apa apa manfaat kecuali kalori. Gantikan dengan madu atau pemanis stevia (dalam kuantiti yang sedikit). Tapi pengalaman saya, lepas saya makan buah buahan, gula putih memang tak ada tempat dalam diet saya.

4. Makan 5-6 hidangan kecil sehari
Makan cara begini akan mengelakkan anda tak boleh kawal nafsu bila lapar. Saya kalau makan 3 kali sahaja, memang akan terbabas snacking etc. Tetapi cara saya mengawal kelaparan adalah dengan smoothie protein dan buah. MashaAllah sedap dan InshaAllah tak terbabas makan kerepek ubi, kerepek pisang, biskut dan sebagainya haha!

OH BTW, protein tu saya jual, saya boleh tunjukkan bagaimana nak kasi kenyang dan tak terbabas makan burger, kek, nasi goreng dan sebagainya. email saya k aishah.amin@gmail.com

5. Masak sendiri 
Heee nak masak sendiri memang lah susah kan? Nak tau tak pengalaman saya bertukar cara makan dari eat dirty ke eat clean. Kalau dulu, dapur saya akan terpercik banyak minyak, banyak kena kopek bawang etc. Tetapi sejak eat clean, saya cuma guna kuali non stick, perap perap sikit bahan dan masak. Siap!! Sayur pula, jerang air, campak2..5-minit pun dah boleh makan OK.

Tu dia 5 panduan asas eat clean. tak lama lagi saya akan hasilkan E-Book Detoks Ramadhan, khusus untuk mereka yang mahu berpuasa sambil detoks diet, tetapi masih mahu bertenaga dan sihat, dan yang penting KURUS. Kalau berminat email saya di aishah.amin@gmail.com supaya senang saya emailkan saja nanti.

10 Peraturan Sewaktu Detoks, Patuh ini Anda Pasti Berjaya :)

OK saya ada buat list macamana nak survive program detoks. Sebab detoks program atau program body cleanse ni sebenarnya agak sukar dan kdang kadang bikin stress sebab kena tinggalkan makanan makanan biasa kita makan.

Macam saya, saya detoks sebab berat saya memang susah nak turun, dan kemaruk makanan atas lesen menyusu tu memang la teruk. Jadi saya nak tolong anda supaya tak berhenti program ni separuh jalan, dengan menyenaraikan 10 peraturan. Haip saya yang menyusu pun boleh buat, takkan uol tak boleh kan..haha.

1. Pilih Meal Plan yang Anda boleh ikut dan patuh
Mungkin minum jus selama 10 hari akan buat anda tertekan? Anda boleh ikut plan 7 hari yang saya ada ni. Tapi apa pun ini semua berbalik kepada individu itu sendiri. Seeloknya pilih pelan yang ada makanan solid seperti buah dan sayuran. Dengan mengurangkan kerja kerja pencernaan, tubuh ada lebih banyak tenaga untuk benda lain.

2. Psiko diri sendiri 3 hari sebelum mula pelan detoks
Sebenarnya berdetoks tu lebih banyak pakai kekuatan mental dari kekuatan fizikal. Kalau minda tak bersedia, tubuh akan gagal dengan sendirinya.

3. Berehat
Cuba bayangkan tubuh kita macam tangki minyak kereta. Kurang minyak maka kuranglah tenaga- lebih lebih lagi 3 hari pertama detoks. Waktu ni elakkan bekerja terlalu kuat, atau mungkin nak masuk larian marathon? no no..pastikan anda dapat 8 jam tidur malam dan jangan berlebih lebihan pakai tenaga di siang hari.

4. Hidrasi
Kalau biasanya anda minum 8 gelas air sepanjang hari, semasa detoks patut up kan jadi 2L sehari. Fungsi tubuh akan jadi lebih baik dan akan keluarkan lebih banyka toksin.

5. Bersenam ringan, tapi jangan berlebih lebihan
Senaman paling sesuai ialah yoga, pilates atau berjalan jalan di taman. Saya kata berehat tapi tak bermakna anda kena tidur atas katil sepanjang hari. Tubuh kita masa detoks masih perlukan pergerakan dan regangan.

6. Buang apa saja makanan yang mengganggu fokus detoks
Makanan dalam tin, dessert, nugget, aiskrim, coklat semuanya harus dikeluarkan dari rumah/dapur. Gantikan dengan makanan sesuai detoks sahaja.Ini semua akan mengganggu konsentrasi.

7. Rancang nak buat apa kalau ada masa terluang
Selalunya bila ada masa terluang kita akan pergi ke dapur untuk bikin teh tarik atau sandwich cheese. Jadi semasa detoks , masa lapang ni nak buat apa ya. Mungkin boleh mula main game candy crush ke haha?

8. Side effect – Ia memang ada!
Tengok diet asal anda lah. Apa yang anda buang bila berdetoks? Selalunya siapa yang berhenti minum kopi, akan merasa sakit kepala pada hari hari awal. Tapi kalau anda teruskan sahaja pelan itu, lama lama anda akan rasa makin baik. Macam saya, saya banyak ke tandas, naik ruam dan gatal kulit, berkahak dan sakit kepala jugak.

9. Kurangkan stress sepanjang tempoh detoks.
Ini khusus untuk mereka yang suka makan bila rasa stress. Kalau sakit kepala memang ramai akan give up dan makan je makanan kegemaran. Mungkin anda nak mulakan detoks di hujung minggu jadi stress tak teruk sangat pada hari pertama dan kedua. Kemudian dah boleh manage.

10. Jangan la makan nasi lemak terus lepas habis program detoks!
Sayang sahaja selepas seminggu makan makanan yang bersih dan segar. Dan dah lose pun kg. feeling pun rasa syok. Pada pengalaman saya lepas habis detoks, saya tak teringin pun nak makan makanan terproses. Badan dah terbiasa dengan makanan semulajadi dan bersih, bila makan benda yg tak berapa bersih — terus badan mengamuk, berangin dan sebagainya.

Jangan Risau, Ia Cuma 6 Simptom Biasa Detoks

Anda mungkin terpaksa mengharungi tempoh yang agak kurang selesa sepanjang tempoh detoks. Saya nak berkongsi 6 simptom biasa semasa proses detoks berjalan.

  • Pening, sakit sakit dan mual.

Jika anda peminum kopi, anda mungkin terpaksa menghadapi sakit kepala untuk beberapa hari pertama. Bergantung kepada berapa banyak toksin yang berkumpul di dalam badan. Mungkin juga sakit sakit badan, sendi atau mual mual. Jika sakit kepala bertambah buruk, boleh lah ambil panadol jika anda mahu.

  • Cravings atau kemaruk

Bila tubuh mendetoksifikasi, tubuh kita akan meronta ronta meminta makanan yang kita biasa seperti daging, susu, gula dan kafein. Cravings biasanya akan berlarutan beberapa jam atau beberapa hari, tetapi ia akan mula berkurangan seiring pengurangan toksin dalam tubuh.

  • Keletihan

Beri peluang diri anda untuk berehat sepanjang temph detoks. Membuang toksin dari tubuh bukan mudah, dan ini memerlukan kerja keras tubuh, ia akan menyebabkan anda letih dan penat. Relax dan rehat ya.

  • Sakit Otot

Anda mungkin akan merasa sakit sakit badan, seperti nak demam/selesema. Mungkin juga anda akan berkahak, dan berhingus sikit.

  • Ruam/ jerawat di kulit

Ruam di kulit, atau jerawat, adalah tanda tanda tubuh sedang mengeluarkan toksin melalui kulit. Kulit kan organ yang terbesar, dan ia adalah organ detoks paling besar. Jika anda ambil produk membersih usus seperti Herblax, anda boleh mengurangkan ruam atau breakouts.

  • Kerengsaan

Bila kita tak dapat ambil makanan kegemaran dalam tempoh ini, kita akan rasa merengsa, resah dan bosan, jadi kita akan jadi moody dan senang marah. Seeloknya anda tidak pergi ke majlis sosial seperti kenduri dan sebagainya. 

 
http://fitcun.com/p/cadangan-set-detoks.html