5 tips mudah untuk Healthy Low Carb Grocery Shopping

I realised it all started with your grocery list..

Especially kalau yang keluarga kecil.

Imagine satu pack maggi akan beri impact pemakanan tak sihat kepada keluarga untuk berapa banyak dan berapa lama.

Satu pek Milo, kalau nak murah beli yang 1kg terus, tapi berapa banyak yg akan masuk ke dalam badan kita/ anak anak kita.

So saya yakin jika kita ubah cara kita shopping, we can achieve a healthy body, not just for us but for our family!

1. Tumpukan 70% masa di section barang2 segar

Di sini lah sebenarnya makanan yg sepatutnya kita makan. Penuhkan troli dengan sayur dan buah berwarna warni. Warna yg banyak mewakili vitamin dan nutrien berbeza beza yg kita perlukan.

Jika low carb, anda boleh beli cauliflower, broccoli untuk di “nasi”kan, terung, capsicum, bayam, kangkung, kobis, kekacang, cili. Buah pula anda boleh pilih tembikai, jambu batu atau honey dew, kalau ada bajet lebih sikit boleh beli buah berries yg rendah karbohidrat.

Selain itu anda boleh beli healthy fats seperti avocado dan santan

2. Di bahagian peti sejuk susu boleh dapatkan natural produce. Awas juga di sini ada banyak produk bergula dan tinggi karbohidrat. Susu walau tinggi karbohidrat, beli yg fresh sahaja. Low fat sering digelar “sihat” tapi sebenarnya ia tinggi kandungan gula. Jangan terperdaya tahu.

Untuk stay Low Carb, saya suka bahagian ni(walau banyak belanja di sini). Butter asli (bukan marjerin) merupakan healthy fat, whipped cream, cheese blocks. Pastikan anda baca label, dan pastikan isi kandungan nya tidak lebih dari 3 (lebih dari itu tandanya highly processed).

3. Di bahagian peti sejuk beku, awas sikit sebab ada banyak carb fest!!! Mcm nugget, fries, pre-packed meals. Di sini saya suka beli buah2an beku dan sayuran beku yang boleh digunakan untuk buat jus dan boleh simpan lama..

4. Daging, ayam, telur, seafood

Beli semua ini untuk sumber protein yang tinggi.

Telur merupakan satu gabungan protein+ lemak Omega3 yg baik dan murah dan mudah disediakan. Its so convenient to have at home!

Ia boleh dimasak untuk quick meal dan juga snacking (telur rebus).

Seafood pun sumber protein yg baik. Satu yg saya gemar beli dalam tin, adalah Tuna in olive oil. Make sure rule 1-3 ingredients terpakai dalam memilih tuna dalam tin.

5. SAY NO TO…

No no to

  • Mi Segera
  • Biskut
  • Makanan proses seperti nugget, hotdog
  • Jajan, snek, coklat
  • Susu pekat dalam tin
  • Susu krimer
  • Marjerin
  • Tepung gandum
  • Segala bentuk makanan dalam tin
  • Kicap manis, sos cili, sos tomato
  • Buah tinggi gula mcm durian, anggur, pisang

Paling penting make sure korang baca label sebelum membeli!

xoxo!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *