Diet Tinggi Lemak Untuk Buang Lemak?

Wow mengejutkan?

Tidak, inilah yang saya pelajari semasa Seminar Makanan Sebagai Penawar tempoh hari. Seminar ini memang sangat menarik minat saya sejak dari awal saya melihat poster yang ditularkan di ruangan whatsapp dan media sosial. Saya terus daftarkan diri bersama rakan- rakan yang juga berminat memperbaiki kesihatan diri dan keluarga melalui pemakanan yang baik.

Nak tahu tak, dulu saya ingat diabetes & obesiti adalah penyakit keturunan. Rupanya penyakitnya ialah diet dan gaya hidup yang diturunkan dan bukannya penyakit tersebut. Dr Bruce Daggy (Seorang saintis perubatan) pernah berkata dalam seminar yang saya hadiri

“it makes me sad when I hear people say that they will get diabetes/obesity because everyone in his family has it.trust me ..health can be built. work on it. you dont have to inherit your family diseases “

Oh macam tu ye?

So sebelum nak kawal sangat makan atau kawal sangat gula sampai tak menikmati kehidupan, eloklah faham dahulu bagaimana nak makan untuk sihat (elak obesiti dan diabetes).

Seminar ni mencadangkan diet cara Low Carbohydrates & Healthy Fats.

Saya rasa saya faham la bab Low Carbohydrates ni kan kaedah orang tak makan nasi, roti, mi, pasta semua. Tapi healthy fats tu yang mana? Sebab makanan kita ni semua rasanya lemak tak elok, berminyak, kolesterol bersantan all.

So low carb definasi dia kat sini adalah ambil sumber carb hanya dari sayuran sahaja. Antara sayuran tinggi carbs adalah bayam, lobak dan mushroom. Dengan meninggalkan sumber karbohidrat proses, dapat menormalkan gula dalam darah, maka menormalkan tahap insulin dan tubuh akan gunakan lemak untuk tenaga.

High Healthy Fat diperlukan

YB Dr Azman Ismail, MP Kuala Kedah seorang pengamal perubatan yang telah membuat kajian tentang lemak sihat bertahun- tahun lamanya. Dia juga pernah membentangkan isu ini di parlimen untuk cadangan memperbaiki pola makanan rakyat Malaysia.

ini piramid makanan yang kita belajar di sekolah. Sorry its not relevant anymore!

 

Kalau anda tanya sesiapa pun, antara kumpulan makanan mana yang harus dielakkan, mesti mereka jawab lemak. Walaupun kita tahu memang betul kebanyakan lemak sangat merbahaya kepada kesihatan (dan berat badan). Ada lemak yang sangat penting untuk diambil dari sumber makanan untuk mengelakkan ancaman penyakit kronik macam diabetes, jantung dan hati.

Antara nya asid lemak Omega-3 yang ditemui dalam rumpai laut, walnut, kuning telur, chia seed, sayuran hijau, ikan salmon dan daging lembu (yg makan rumput). Susah nak dapat lemak ni, dan pastikan ratio lemak ini 4 kepada 1 omega-6

Asid lemak Omega-6 juga sangat penting untuk kesihatan kulit, terdapat dalam jagung, minyak sayuran. Akan tetapi terlalu banyak Omega-6 akan menggalak keradangan yang merupakan elemen kanser.

The best cooking oil sebenarnya ada di negara sendiri 🙂

Kajian mendapati bila kita gunakan minyak sayuran, dan kurang pengambilan Omega-3, ratio tak seimbang akan menyebabkan banyak masalah kesihatan. Bila Omega-3 terlalu rendah maka akan mula penyakit jantung, mata. Terlebih Omega 6 akan menyebabkan depresi, dan mudah mendapat diabetes.

Lemak tepu adalah yang paling saya takuti sejak saya lahir, sebab saya dibagitahu, lemak ini lah yg akan tepu juga jadi lemak dalam badan, menyebabkan peningkatan kolesterol. Rupanya selama ini saya salah. Lemak inilah paling stabil untuk diambil .

Ada banyak kajian di Kepulauan Pasifik yang 30-60% pengambilan kalorinya dari minyak kelapa yang kaya lemak tepu. Menunjukkan tiada langsung masalah kardiovaskular, tiada masalah jerawat, dan tahap insulin sangat rendah.

So agak tricky bab pemilihan minyak ni, sebab minyak sayuran apabila sejuk ia sangat healthy tapi apabila dipanaskan terus jadi merbahaya. Ini termasuk minyak zaitun, macadamia.

Pengambilan Omega-6 harus dari makanan bukan dari minyak. Dan minyak jagung, sunflower, soya, bijan kesemuanya menambah ratio omega-6 dan melumpuhkan kesan Omega-3 bila tidak seimbang.

Lemak tepu sangat sihat dan ia stabil dengan pemanasan dan boleh ulang pakai (seperti minyak kelapa). Saturated fat dari binatang seperti daging, susu, butter dan keju sangat sihat tetapi harus dari sumber “grass-fed”.

Minyak sawit adalah stabil juga dengan pemanasan, maka elok untuk gorengan (cuma pakai sekali sahaja).

Akhirnya harus diingat, pengambilan high fat hanya sesuai dengan low carb, gabungan high fat dan high carb masih amat merbahaya dan tinggi dedahan kepada penyakit kronik.

Ini “piramid makanan” terbaru yang boleh membantu kita kekal sihat dan bebas penyakit kronik

Asid Lemak Omega-3 paling penting untuk kesihatan jantung, kesihatan mental, anti keradangan, kesihatan mata, dan ia hanya boleh diambil dari sumber makanan.

Saya selalu terfikir, mana kita nak dapat sumber Omega-3 yang murah sebab dekat negara ni walnut, chia seed, ikan salmon kesemuanya mahal- mahal belaka. Untuk mendapat kandungan Asid Lemak Omega-3 yg diperlukan badan, anda boleh cuba supplement Omega Guard dengan kos tak sampai RM5 sehari.

Harga cuma RM137 sebotol (tahan sebulan). Hubungi Aishah http://wasap.my/60122727995 untuk tempahan.

 

Jamie Azma, Journey from 61kg to 46kg

By: Jamie Azma

Mengimbau perjalanan eat clean daku tahun lepas. Dah start konsisten exercise sejak Jan 2016 tapi belum lagi sedar utk eat clean masa tu. Bila measure mula2 dah kategori overweight dahh iaitu 61kg..daku ni comel jer 153cm jer.. so kalau berat tu dah terlebeyy sudah. Lelemak di perut mmg amat ketara..kalau pakai seluar sure ada lemak tersembul di pinggang tu..lagi plak peha dah berlaga2 bila berjalan. Rupa2 nya body fat daku dah 35% dah.. oh my god tinggi tu.

Start 2/1/2016 aku dah mulakan langkah komited dgn exercise di gym 3-4 kali seminggu. Jan – March aku nampak penurunan saiz yang amat sedikit dlm beberapa area tubuh badanku tapi berat tak byk beza..turun 1 kg pastu naik balik! Aku gagal pada percubaan pertama!

Fit & Cun journey kurekodkan dalam excel spreadsheet macamni

Ish tak boleh jadi ni..aku berazam utk eat clean diet bermula 5/4/2016. Daku mmg strict eat clean dgn 5-6 kali sehari dan selama 39 hari..iaitu pada 13/5/2016 aku dpt turun 7 kg..perghh happy sgt sbb tak pernah ada penurunan berat banyak cam ni.

Wahhh rupanya eat clean dan exercise barulah kombinasi yg tepat & sgt berhasil! Ku teruskan utk capai target weight daku 50 kg sampai hari terakhir puasa iaitu pada 6/7/2016.

Drpd overweight skrg sudah capai ideal weight! Perubahan saiz pun nampak sgt ketara. Setiap bulan ada perubahan positif yg ketara. Tapi body fat ku kena turunkan lagi baru 30%. Ku aim sampai 23% at least.

nampak berbeza kan hehe..

Nak capai 50 kg tu mencabar sbb pastu ada hari raya plak menjelang turun naik lahh beratku sbb dah tak strict eat clean cam 3 bulan pertama tempoh hari tapi skrg ku dah pandai control portion makananku walau dah ada cheat day skrg.. mentang2 dah capai ideal weight.

Tapi aku tak stop sampai sini.. ku teruskan healthy lifestyle dgn konsisten exercise dan jaga portion pemakananku. Mmg lama beratku stay pada 50-51kg.

Jgn risau korang akan ada satu masa berat korang stay lama pada sesuatu berat tu.. itu maknanya body korang dah imun dgn exercise dan pemakanan. Cuba ubah pemakanan dan cara exercise korang. Daku start detox dan cara GM diet plak.. exercise plak cuba segala mcm bentuk exercise..

oh yer daku start masuk running event! Drpd 5km dan boleh berani 10km sbb fitness level meningkat sejak konsisten hari tu.. berhasil turunkan body fat dan berat ku dpt cecah angka 49 kg setelah sekian lama berat 50-51 kg. Ku capai 49kg pada 12/11/2016 dan body fat masa tu dah 27%. Oh seronok plak dpt cecah 4 angka tu.. tak pernah terfikir leh capai umur2 begini.

Apa ku buat… teruss jalan terus.. daku dah jadikan amalan sihat ni sampai sekarang.. bila ku jalan terus..berat turun tanpa effort dah sbb daku dah up aktiviti fizikal dan terus control portion mkn utk eat clean daku. Masa bulan March 2017 ku perasan berat turun 48kg sampai 46kg tanpa berusaha sgt sbb body dah capai fasa never regain & burn more calories. Body fat pun makin berkurangan sampai capai 23% dah skrg.. level fitness utk wanita seusia ku! Yes! Target tercapai. Skrg daku tgh membimbing rakan2 yg berstatus ibu utk berjaya dlm healthy lifestyle mereka.

Now berat ku stay 46kg dgn body fat 19-20%. Alhamdulillah…syukur pada Allah yg berikan semangat yg kuat dan Istiqamah sampai hari ini.


DO and DON’T

👉🏻Cari BIG WHY ? Kenapa nak berubah , setiap kali rasa nak berputus asa , fikir balik BIG WHY!

👉🏻Set small goal , contoh 3kg Dalam masa sebulan
👉🏻Beginner , boleh buat kalori count guna application MyFitnessPal

👉🏻Katakan tidak kepada minuman manis (membazir kalori , better you eat than you drink your kalori)

👉🏻Stop makan makanan berat before 8pm, boleh amik snack or light food kalau lapar.

👉🏻Senaman sekurang-kurangnya 3-4 kali seminggu. Setiap sesi senaman 1 jam cukup
👉🏻Pastikan pembuangan besar lancar setiap hari.

👉🏻Big NO to junks food , process food and fast food and aneka sos .

👉🏻Kurangkan makanan berminyak, berkuah santan terutamanya

👉🏻Jgn takut dengan penimbang, timbang pada waktu pagi setelah mandi dan membuang air besar & kecil…untuk monitor berat dan focus on your goal. Daku buat measurement setiap minggu ke dua di gym utk dapatkan progress setiap bulan.


Contoh meal plan

🔷Pagi 
Telur rebus 2 biji + 2 roti wholemeal bersama salad

🔷Snack
Green apple

🔷Lunch
Nasi berang perang/basmathi senggengam atau kurang , lauk ayam/salmon/daging grill dan ulam-ulaman/salad

🔷Snack
Kekacang contohnya Almond 10bji

🔷Dinner ( before 8pm) sup sayur bersama ayam @ ceaser salad bersama grilled chicken @ Cinch Shakes

🔷Supper 
Red apple

 


Shah Alam Residents!

Kami ingin membuka peluang kepada ibu2 yg ingin memulakan langkah ke arah amalan sihat dengan mengikuti ‘Fit&Fab Mom Group Workout’ kami setiap Isnin,Rabu & Jumaat malam untuk bersenam di kalangan ibu2 yang mempunyai matlamat yang sama. Kami juga memberi khidmat nasihat dari segi pemakanan eat clean secara online dan offline yang mana kami ada sukses stories di antara kami yang berjaya daripada overweight kepada ideal weight.

Terhad kepada 15 orang sahaja..siapa cepat dia dapat results. Sore today strong tomorrow 💪👍👍

Daripada:
Coach Aida: Trainer exercise terlatih
Jamie: Eat clean success journey (offline & online guidance).