5 Restoran Yang Anda Pilih Untuk “Berdiet” Sebenarnya…………

Hai semua,

Fuh saya baru saja balik dari bershopping di AEON Mall. Penat woo..

Shopping dekat AEON ni best sebab dia jual ikan salmon yang fresh dan fillet cut. Cuma kena bajet bajet la nak beli..Saya suka ikan Salmon ni sebab saya bole ratah dia lepas grill, dengan anak- anak pun suka. Lepas tu kalau kena dengan salad, gril bersama lobak merah, sedap sangat la..

BTW masa dekat AEON tadi saya dok pilih tempat nak makan yang sesuai dengan kondisi saya nak turunkan berat. Biasanya kalau pergi makan di luar, saya pilih makan nasi campur saja. Sebab portion nasi, protein dan sayur tu saya boleh tentukan, termasuk la jenis2 nya..ikan bakar ke, goreng ke..semua terletak di tangan kita.

So masa lalu lalang dekat Restoran tu, saya tengok beberapa tempat makan yang saya selalu pilih semasa saya berdiet yg lepas- lepas, semasa takde ilmu sangat pasal makanan. Kadang tu restoran ni memang iklan kan sebagai “healthy option”. Memang tak dinafikan betul, cuma sebagai pelanggan yang ada objektif mcm kita ni, wajib la paham macamana nak makan di restoran macam ini.

  1. Restoran SUBWAY
    subway-makanan-sihat
    Memang antara restoran “fast food” yang memberi pilihan sihat. Ada banyak tapi nya ya. Roti pilihan paling sihat pun ialah Honey Oat atau wheatmeal. Dan makan yang jenis FOOTLONG adalah portion besar gila yang tidak akan beri calorie defisit. Maka tidak akan membantu menurunkan berat.Korang tau Marinara Meatballs Sub tu ialah 511 kalori iaitu lebih dari jumlah kalori Big Mac..haha..ni saya tengok Youtube..jangan kecam ahkak..

    Semua bentuk pakej nya yang bersama cheese pun ada kalori yang tinggi. Dan daging terproses yang tinggi sodium juga digunakan (salami, crab stick). Pilih yang menggunakan daging segar lean seperti ayam atau daging panggang..itu sangat baik.

    Sayur saladnya adalah paling terbaik dan anda patut pilih SEMUA. Sos cili, mayonis, mustard tu pula jangan berlebih lebih.

    Lepas tu berpuas hatilah dengan air mineral sahaja. Tak payah ambik set, sebab set tu dapat air berkarbonat dengan gula yang tinggi, bersama potato chip (snek tinggi garam dan kalori ) atau soft cookies yang sedap gila dan takkan buat kau kurus forever.

  2. Restoran Steam Boat contoh : SEOUL GARDENseoul-garden
    Selalu kawan- kawan ajak makan steam boat untuk kasi ruang mereka yang berdiet tegar boleh join sama- sama. Memang boleh nak diet kat situ sebab kebanyakan daging + sayur dia mentah dan segar. Lepas tu cara nak masak pun merebus atau memanggang sahaja. Kedengaran seperti pilihan yang sangat sihat dan mendietkan.

    Ada suatu yang agak tricky bila restoran steam boat ni biasanya jual pakej buffet (semua anda boleh makan). Semua anda boleh makan dari sayur- sayuran segar, mi goreng, nasi goreng sehinggalah desert nya yang melimpah ruah, minuman minuman manis, semuanya termasuk. Kalau anda tak makan semua buat apa nak bayar RM45 sekali masuk.

    Memang punah la target #sukusukuseparuh pinggan jika anda dah melangkah masuk ke dalam restoran Seoul Garden. Orang pun taknak belanja lagi dah kalau anda makan seciput macamtu… HAHA

  3. Rojakrojak-subangFavorite saya dekat Shah Alam ni ialah Rojak Karim (truk di celah jalan bertentangan Plaza Shah Alam), atau Rojak Subang SS15. Setiap suapan rojak nya adalah SORGA.

    Kalau anda buka pek rojak ni anda akan dapati — SALAD– timun, lengkuas, telur rebus. Pilihan yang segar dah sihat..

    Tetapi,,Yang sihat terhenti di situ…Bersama itu, ada juga keropok keropok garing, kuih vadey yg ditambah kelapa goreng, cucur, dihidang bersama kuah kacang yang lazat.

    Paling j***ke sekali dia jual pakej rojak tersebut dengan cendol. Yang diletak ais parut. Kadang- kadang tak sedar mulut TERRR order CENDOL DURIAN.

    Sadaqallahul azim…

    BTW, nasihat saya, kalau anda rasa pilihan order rojak untuk makan malam adalah bijak, sila kembali ke daratan dengan berkongsi hidangan tersebut dengan suami dan anak- anak. Makan 3-4 suap cukuplah..hehehe..

  4. YONG TAU FOO
    menu-sihatIni pun pilihan makanan saya bila feeling diet tau. Sebab apa? Sebab ia tofu la, direbus atau dihidang bersama sup sahaja. So nampak sihat, betul tak.

    Akan tetapi ketahuilah bahawasanya kebanyakan item pilihan adalah jenis terproses. Jauhi..segala macam fishball, hot dog, fish cake, crab sticks. Yang OK adalah tauhu, sayuran (bendi, kangkung, cili, peria), fucuk tu ok la ..kurangkan pengambilan kuetiau ya

    Dan sosnya saya taknak komen. Memang lazat bila campur kan yang original dengan yang pedas, ditabur bijan..Yang ini harus perhati lebih.

  5. Popiah SS ALImenu-sihat
    Popiah adalah antara kuih yang sangat baik untuk diet. Dan ia mengenyangkan jugak. Tetapi elakkan yang bergoreng ya.

    Popiah basah tu memang meletop..cumanya ada beberapa hal. Isi nya digoreng sebelum dibalut, dan kemudian di topkan dengan sambal tumis yang lezatt..

Bukannya tak boleh makan semua di atas ni. Hatta kalau nak makan KFC atau Pizza pun boleh, tapi benda paling penting kena faham adalah calorie defisit untuk kurangkan berat. Kalau nak kira nilai nutrisi makanan di atas dah OK sebab banyak sayuran, cumanya kena tahu mana yang patut dilebihkan dan mana yang patut dikurangkan.

Harus faham bagaimana nak pilih makanan, bila nak berusaha turunkan berat. Jika anda tak berapa mahir, boleh je belajar. Dan terus praktikkan, sebab bila dah tau, dan dah praktik, dah bijak memilih..pergilah makan di mana pun, anda masih boleh mencapai objektif dan tidak terus ke laut.

Selamat mencuba OK!

img_5405-1.jpg

 

6 Tanda- tanda Senaman Berkesan

Peserta Fit&Cun New Year tanya saya apa hasil saya bersenam hari hari ni. So Sabtu lepas saya pergi ke HQ Shaklee untuk menimbang dan ukur lemak badan, setelah sebulan setengah lamanya saya bersenam secara harian. Nak tengok kesan dia tak?

Testimoni-kurus
Body fat analisis (sebelum)

Testimoni-kurus
Body fat analisis (semasa)

Sebenarnya saya agak kecewa. Sebab penurunan dia macam 1% je rata- rata. kalau ada pun.  Tapi yang saya gembira ialah saya lihat otot saya dah takde yg terkurang lebih lebih sgt(-2), dan lemak saya takde yg berlebih lebih (+2).
Sekarang masa untuk bergiat merubah bacaan % lemak dan otot tu.

BMR saya pun nampak macam jatuh..alahai sedihnya. Pakar nutrisi kata saya perlukan air yang cukup dan rehat yang cukup supaya metabolism rehat (BMR) boleh meningkat.

Yang saya suka sekali ialah degupan jantung saya yang sebelum ni 60+ degup seminit dah mempunyai bacaan 88 degup seminit. Atlit mempunyai 90+ degupan, so macam ala2 atlit la konon. Rasanya ini kesan positif bersenam setiap hari.

Kadang tu kena juga follow up bacaan ni, nak tahu berkesan ke apa kita buat selama sebulan lebih ni atau kena push lagi kuat ke, jaga makan lebih lagi ke. Bila tengok bacaan follow up baru la kita tahu bab mana nak perbaiki, kan.

So kat bawah ni saya nak cerita apakah Tanda Senaman tu Berkesan Untuk Kecergasan/ Turunkan Berat Badan, kalau anda tak dapat 6 point ni maksudnya workout anda tak efektif dan harus tingkatkan intensiti nya OK:

  1. Awak tak boleh nak berbual, tak cukup nafasKalau nak tau senaman tu jenis yang akan mengubah tubuh atau berat, cuba masa tengah tengah bersenam berborak dengan orang sebelah. Kalau awak tercungap cungap tak boleh nak berkata- kata, atau jawab sepatah je boleh, itu maksudnya dah betul la tu.Cara yang lebih saintifik, kenalpasti Rate of Perceived Exertion (RPE). Guna skala 1 hingga 10 – 1 maksudnya berehat, 10 bekerja keras. Anda haruslah cuba berada di skala 6-7. Maksudnya anda bekerja lebih dari separuh nyawa. Dan bila macamtu awak tak cukup nafas maka susah nak berborak borak ..
  2. Rasa macam separuh mati masa pusingan terakhirNi siapa yang biasa buat Jillian Michaels macam saya. Anda akan buat circuit kan?..So kalau korang dah mula slow down masa last last tu, dan rasa macam takleh nak habis dah ni. Itu menandakan otot mula penat, dan ini adalah kejayaan yang superbbbb..Selalunya kita akan push gak yang paling last untuk kasi aummmm bila habis. Itu yang akan buat kita feeling puas. Betul tak?
  3. Tahu nombor yang anda nak skorContoh: Anda selalu lari 3km dalam 40minit. Next round anda harus cuba lari 3km dalam 30minit. Atau degupan jantung masa lari threadmill. Guna formula ni

    206.9 – (0.67 x umur)

    Akan dapat maksimum degupan jantung. Workout untuk sampai ke 80-90% rate ini.

  4. Mental rasa teruja walau badan penatSepatutnya selepas awak push kuat- kuat untuk workout, awak takkan rasa lunyai macam sayur. Patutnya masih ada tenaga at least untuk mental teruja nak buat lagi dan lagi besok. Kadang tu badan penat tapi mental rasa seronok gila.
  5. Otot bengkakLepas sesi senaman yang tegang, otot akan dibekalkan dengan aliran darah tambahan untuk bawak masuk oksigen dan nutrien, dan buang toksin, menyebabkan ia rasa bengkak sikit. Tapi sekejap je benda ni. Kalau korang rasa otot tu besar dan bengkak maksudnya betul la senaman tadi sangat efektif.
  6. Tido nyenyak macam babySatunya sebab letih la kan. Tapi semasa bersenam, badan kita akan lepaskan hormon yang berinteraksi dengan neurotransmitter otak yang menyokong tidur yang nyenyak. Selalunya kalau workout kita best dan intense, tidur malam kita lebih deep berkualiti dan tak terganggu.

Tu 6 tanda workout harian korang akan memberi kesan kepada berat badan dan tahap kecergasan. If you are doing it good, teruskan, dan kalau masih kurang, cuba tingkatkan intensity secara perlahan lahan. Tubuh anda akan berterimakasih kepada anda.

img_5405-1.jpg

 

6 Tips Untuk Mommies Yang Malas Bersenam

tips-bersenam-untuk-kurusSaya memang malas bersenam sebenarnya.

Maka kalau saya bersenam tu maksudnya awak tau ler saya push my limits.

Saya paling tak gemar berpeluh peluh, baju basah dan kena pergi mandi lepas tu.

Masa raya haji bulan September, saya suruh husband photoshoot saya dari arah belakang (duduk sambil pegang baby) tepi sawah padi. Konon nak efek pro la gambarnya.

Bila tengok gambar, kus semangat..saya terjerit kecil sebab saya nampak benjolan lemak yang agak hodoh di atas pinggul.

Why no one ever tell me this? Have this fat been here forever?

SAMPAI HATI!! *cry buckets*

Jadi saya mengambil keputusan bahawa lelemak degil di bahagian perut pinggang pinggul harus berambus dari hidup ini.

Caranya : Detoks semula, eat clean dan benda yang saya paling benci — WORKOUT.

Maka sejak 21 September saya telah mula menjalankan senaman harian. Saya bermula 20minit sehari, sekarang sudah 30minit.

So dah lebih 30 hari nampaknya usaha saya ini.

Dan of course la nampak perubahan dari segi lemak perut pinggul pinggang (tu sy cerita next entri).

Tapi macamana saya dapatkan semangat nak buat workout harian? Sebab saya kan pemalas.

  1. Motivasi pertama tentulah gambar di kampung masa raya haji. Mana ye gambar tu? satu hari nanti bila saya dah kuat minda sikit boleh lah saya post sini HAHA..Pembakar semangat. Tanpa wake up call macamtu pasti saya akan selesa je dengan keadaan rasa dah kurus (masa tu baru loss 8kg tau). So feeling champion tu memang makan diri. So point kat sini ialah jangan rasa selesa.
  2. Pakai slogan Nike “Just Do It”. Memang ada harinya rasa nak bermalas menonton TV tu melebihi segalanya. Tetapi saya ambil kasut, dan bersiap untuk workout tanpa perasaan. Mula warm up tanpa perasaan. Perasaan akan mula tiba bila jantung berdegup kencang.
  3. Ya, saya bersiap untuk workout. Walau senaman dalam rumah. Maksudnya pakai kasut yang bagus, pakaian menyerap peluh, seluar yg bagus. Barulah feel workout datang. Memang tak pernah la berbaju kelawar sepanjang bersenam. Walau boleh saja, bukan ada sesiapa nampak pun. HAHA. Btw, nak bersenam kasut wajib pakai ya, dan wanita sekalian wajib kenakan sports bra. Sekian.
  4. Senaman yang berbaloi dalam masa yang singkat. Dah berpuluh2 senaman Youtube yang saya cuba. I will always go back to Jillian Michaels 30-day Shred (Level 2 & 3) untuk extra push extra kesakitan,maka extra perpeluhan. (Of cos extra feeling kurus selepas itu). Kalau saya rasa pemalas dah berhari2 tak ada kesakitan saya akan buka video tu. 20 minit yang menggelupur. The best!
  5. Pelbagaikan bentuk senaman. Sebab nak berkesan pun membentuk badan harus lah mix kan cardio dan toning exercise. Ada harinya saya workout di rumah. Hujung minggu saya buat larian di tasik (dalam 3km), atau 10 pusingan blok kondo saya. Atau jua threadmill di gym kondo saya. Adakalanya tak sempat, saya pilih saja beberapa pusingan workout yang dicari dari Pinterest. Ada banyak sangat lah. Memang tiada alasan.
    Kalau dah tak sempat sangat, boleh cuba plank challenge. Yang ni tak yah bersiap sangat pun ok. Just time kan plank, setiap hari. Buat sampai kuat kau plank selama 4-minit. Nak tau tak benda ni nampak cam senang tapi boleh menangis, sekali dgn lelemak perut tu menangis. Baca artikel ni.
  6. Bagitau seluruh dunia anda sedang workout untuk turunkan berat badan. Senang je bagitau seluruh dunia. FACEBOOK!! haha.. dengan cara itu, anda takkan sanggup nak cheating tuang workout sebab semua orang tau projek anda. Kalau terserempak tengah makan nasi beriyani pun kantoi kan. Lagi2 kalau terserempak dengan FB fren sedangkan anda masih bam bam seperti dulu. (cakap diri sendiri ni)..

Nak tukar2 tips sambil enjoy turunkan berat badan? Takut hilang motivasi dan 2017 anda masih seperti sekarang. Mahu ubah saiz pakaian dan ubah taraf kesihatan dan penampilan??

Saya buka 20 pendaftaran Fit&Cun Mommies Edisi Tahun Baru 2017. Kesemua Mommies akan dikumpulkan dalam satu telegram channel. Dan proses Detoks bermula pada 14 November ini.

Make sure korang tak terlepas la OK?! Kita semua harus menjadi mommies yang HOTNESS tahun depan. Join Coach korang yang separa hawt nihhhh…