2 Cara Utama Mengetahui Jika Anda Terlebih Berat Badan

berat-badan-idealAnda tahu tak cara paling mudah nak kira berat badan paling ideal untuk anda. Katakan anda mempunyai ketinggian 150cm, berat badan ideal memang tak sama dengan sesiapa yang mempunyai ketinggian 160cm.

Jadi bagaimana nak mengukur, berat badan paling ideal untuk anda?

Cara pertama ialah dengan mengira Body Mass Index atau BMI.

Ini formulanya

BMI = Berat (dalam kg)
             Ketinggian (dalam m) x Ketinggian (dalam m)

Cuba guna kalkulator di bawah:

BMI anda ialah

Powered by BMI Calculator

 

Jikalau BMI anda:

Kurang dari 17.0 (Anda terlalu kurus)
17.0 – 18.5 (Kurus)
18.5 – 25.0 (Berat Ideal)
25.0-27.0 (Terlebih berat)
27 ke atas (Obese)

Buat pemeriksaan jika berat anda sudah ideal menggunakan formula di atas.

Cara kedua untuk mengetahui berat anda ideal atau tidak ialah dengan mengambil ukur lilit pinggang.

Seorang yang terlebih berat badan pasti akan ada lemak yang terkumpul di bahagian perut.

Cara- cara mengambil ukuran pinggang :

  1. Cari tulang pinggul paling atas, dan tulang rusuk paling bawah
  2. Bernafas secara normal
  3. Letakkan tape pengukur di antara dua bahagian tersebut
  4. Ambil ukuran

Anda berisiko kesihatan jikalau:

Lelaki : Lebih dari 94cm ukurlilit (37 inci)

Perempuan : Lebih dari 80cm ukurlilit (31.5 inci)

Jadi, gunakan kedua- dua formula di atas untuk mengetahui tahap berat badan anda, samada ia normal atau perlu diperbaiki. Ingat, BMI dan ukurlilit pinggang adalah indikator tahap kesihatan anda juga.

Kami di Fit&Cun nak ucapkan selamat mengira!

 

8 Jenis Senaman Yang Membentuk Tubuh

Saya selalu ingat kalau bersenam tu setakat berlari, nanti badan kita kurus dan cantik. Bila dah buat senaman harian baru saya tahu ada senaman spesifik yang bermanfaat untuk bahagian bahagian tubuh yang tertentu.

Kat sini saya nak kongsi beberapa jenis senaman yang sangat efektif untuk membentuk badan kita supaya lebih cantik (bukan sekadar kurus).

  1. Jumping Jack
    Gerakan ini akan buatkan lengan jadi bertambah cantik, dan lower abs jadi kempis sikit dalam dua minggu. Sangat bagus untuk kesihatan jantung. Dalam 4 minggu, punggung, pinggul dan peha akan jadi lebih toned. Kalau teruskan dalam 6 minggu, badan kita akan jadi lebih kecik secara keseluruhan (bila kita jaga pemakanan  betul- betul). Buat 4 hari seminggu!
  2. Squat dan Shoulder Press
    Yang ini khusus untuk punggung, peha dan lengan sekaligus.
    Buka sikit kaki, dan cangkung. Mata pandang ke depan, jangan bongkok, berhenti sikit, kemudian berdiri dan angkat dumb bell (dalam 1.5kg setiap satu)
    Buat 8-12 ulangan sehari.
  3. Crossover Lunges
    Yang ni pulak untuk perut, punggung dan hamstring
    Silangkan kaki dan bengok ke tepi dan piuh kan perut ke arah bertentangan. Lepas tu ulang pada bahagian sebelah lagi. Kalau boleh lagi dekat dengan lantai lagi bagus. Ulang 8-12 kali sehari.
  4. Plank Jacks
    Yang ni dibuat dalam kedudukan seakan merangkak. Kaki dibuka dan tutup macam jumping jack, cuma ia dibuat dalam kedudukan plank. Fuh memang berpeluh. Senaman ni sangat efektif untuk lengan, abs, punggung dan kaki. Buat 8-12 ulangan sehari.
  5. Bicep Curl
    Pegang dumb bell sambil berdiri tegak dan bengkokkan siku, angkat dumb bell ke arah bahu. Yang ini akan bentuk lengan, bahu dan belakang. Buat 8-12 ulangan sehari.
  6. Bicycle Crunch
    Yang ni sangat bagus untuk tone abs, punggung dan peha. Buat selama 1 minit secara perlahan lahan. Jangan jatuh kan badan. Baring dan angkat kaki 90 darjah, kemudian angkat leher ke arah lutut bertentangan secara berselang seli.
  7. Plank Twist
    Dalam kedudukan plank, bengkokkan kaki ke arah tangan yang bertentangan. Pastikan pinggang terasa dipusing setiap pergerakan. Sangat sesuai membentu abs, lengan dan bahu.

Kalau perhatikan utk total body workout ada beberapa jenis yang utama, dan ia boleh dicampur adukkan untuk menjadi circuit training. Contoh :
a. Cardio Workout (buat selama 2 minit tanpa henti)
Kemudian campur adukkan beberapa senaman di bawah.

b. Squat – mencangkung

c. Lunges, bengkok kan kaki ke depan dan belakang

d. Plank – macam push ups, dan semua senaman dalam kedudukan itu ..semuanya berkesan

e. Abs – dalam keadaan berbaring, selalunya pelbagai senaman crunches

Selamat Mencuba!!

Hilang 3KG selepas seminggu Fit&Cun

testimoni-kurus
Dr. Suhana

Harini saya nak kongsi kisah seorang ibu muda beranak dua. Beliau bertugas sebagai seorang doktor perubatan dan kerjaya nya membuatkan beliau sangat sibuk. Adakalanya terpaksa on call lebih 24 jam.

Kerjayanya yang sibuk menyebabkan dirinya susah hendak makan dengan betul serta bersenam. Badan mula terasa berat dan asyik letih. Bila makan dan tidur tak menentu, badan mudah nak naik. Sampai sukar nak kawal.

Dr. Suhana ambil keputusan yang perkara ini tak patut berlarutan dan terus menyertai program Fit&Cun.

Selepas 2 minggu saya bertemu beliau dan menyedari perubahan yang sangat menyerlah.

Kulit nya cerah glowing dan kemerah merahan. Tak sangka pula kesannya secepat itu.

Jadi saya tanya dia bagaimana program Fit&Cun bantu beliau lebih slim dan cergas.

” Saya tak sangka sangat Program Fit&Cun sangat mudah di follow, cuma ikut sahaja pelan yang diberikan tak perlu susah susah nak rancang apa yang perlu dilakukan. Almaklum saya memang takde masa nk fikir nak prepare apa, makan apa pukul berapa.. so saya suka sangat!

Selain hilang 3kg setakat ini, badan saya terasa makin ringan dan stamina makin bertambah.. so saya rasa puas hati lah..

Saya juga dah berjaya menamatkan acara larian 5km so saya berazam untuk lebih aktif untuk menjaga kesihatan.

Program Fit & Cun bantu saya mulakan program kecergasan dan kesihatan diri selama 30-hari dengan tips tips yang sangat mudah nak ikut. Tak perlu fikir banyak- banyak. Follow je apa yang telah disediakan dari segi pelan menu, fitness dan sebagainya.

Lepas habis program ni kita teruskan je, sebab dah biasa.”

Thank you Doc for your feedback 🙂

Resipi Salsa Ikan Tenggiri

Eat Clean merupakan elemen paling penting bila nak turunkan berat badan. Untuk menurunkan berat dengan sihat, tanpa berlapar, saya cadangkan anda apply kaedah eat clean. Saya dah cuba dan sangat best sebab makanan tu buat saya rasa lebih sedap badan.

Saya ada cerita dalam post ini mengenai apa itu Eat Clean sebenarnya.

Basically, anda makan macamni:

  • Makanan asli bukan yang terproses. Makan ayam bukan nugget, makan daging bukan hot dog.
  • Makan sayuran segar atau rebus atau stim atau grill, dan ambil separuh dari hidangan
  • Makan kesemua jenis makanan dalam piramid makanan
  • Makan sikit tetapi banyak kali

Nak tengok tak pinggan makan saya harini?

menu-diet menu-diet

Harini saya buat Salsa Ikan Tenggiri. Sebab dah bosan sangat rasanya makan ikan seketul. Cara buatnya pun mudah. Meh saya kongsi resipi.

Bahan- bahan:

2 keping ikan tenggiri
1 biji bawang besar
1 biji cili merah
5 biji cili padi hijau
2 biji limau kasturi
sedikit olive oil
sedikit garam
sedikit lada hitam

Cara- caranya:
1. Rebus ikan tenggiri
2. Pecah- pecahkan isi ikan menjadi cebisan
3. Racik bawang besar, cili merah dan cili padi, campurkan ke dalam cebisan ikan
4. Masukkan garam, lada hitam dan olive oil
5. Perahkan limau kasturi
6. Gaulkan sampai sebati

Rasanya amat sedap! Dan penghasilan cara yang clean dan tak membosankan.
Anda boleh cuba di rumah tau.

Nanti saya kongsi lagi resipi resipi diet yang boleh bantu turunkan berat dengan selamat dan sihat. Daaa..

Punca Perut Buncit Macam Mengandung 4 Bulan

Selalunya lepas bersalin, badan kita akan ambil masa nak kembali ke asal. Jadi sepanjang masa berpantang tu kita memang nampak hamil. Except for a few aliens i know 😉

Tapi apa jadi bila kita sentiasa nampak seperti mengandung 4 bulan. Oh itu dah macam suami kita!

Saya pernah je alami insiden memalukan, bila orang tanya,

bila due date awak?

atau

tahniah, xxx nak dapat adik nampaknya.

Padahal hmmm kosong je pun. Sabar je lah.

Tapi secara serius, kita mungkin mengalami suatu fenomena yang dianggil Diastasis Recti. Perut ni nampak ke depan sebab bahagian abdomen/perut kiri dan kanan telah menjarak antara satu sama lain. So bila otot perut ni dah meregang, ada cuma lapisan tisu yang nipis yang boleh “pegang” uterus, dubur dan lantai pelvis.

perut-buncit-macam-mengandung
macam yang belah kanan tu

Sebenarnya ia sangat biasa sebab 2 dari 3 wanita mengandung akan mengalami Diastasis Recti.

Masalah ini bukan menyebabkan buncit sahaja tau.

66% daripada wanita yang mengalami Diastasis Recti juga mengalami masalah lantai pelvik yang lemah, dan menyebabkan:

  • Buang air besar tak lawas
  • Lemah daya kawalan kencing
  • Sakit belakang tanpa sebab
  • Sakit semasa bersama dengan suami.

Macamana nak tahu kita ada masalah Diastasis Recti?

Selalunya masalah ni akan tampak seperti anda mengandung beberapa bulan. Kemudian nampak macam buncit yang menggelebeh di bahagian tengah perut, lebih lebih lagi bila berdiri. Selalunya ia juga menyebabkan bahagian tengah badan tak berapa kuat dan stabil.

Macamana nak uji Diastasis Recti?

Baring di atas lantai yang rata dengan membengkokkan lutut. Tapak kaki di lantai. Letakkan tapak tangan betul2 di bahagian atas pusat. Angkat sikit kepala dan leher dari lantai dan tekan sikit tapak tangan pada perut. Jangan angkat bahu.

Kalau rasa ada jarak di antara kiri dan kanan perut dalam jarak 1-2 jari, itulah Diastasis.

Kalau pakai korset boleh baik tak?

Pakai korset  boleh jadikannya nampak elok buat sementara waktu. Tetapi selepas pemakai membuka korset, keadaan akan kembali ke asal.

Bagaimana nak pulih dari Diastasis Recti?

  • Fokus kepada postur yang baik
    Postur yang baik akan membantu menguatkan bahagian belakang dan otot teras. Postur yang elok juga bantu anda nampak lebih kurus tau.
  • Bila mula nak bersenam, ingatlah bahawa bukan senaman perut tu yang penting. Sebenarnya kehilangan keseluruhan berat badan dan juga lemak yang membantu perut kempis kembali ke asal.
  • Bila bersenam, uji dahulu jika ia membantu atau membuatkan keadaan jadi lebih teruk.
    Ini beberapa senaman teras yang anda boleh lakukan.
    senaman-perut-buncit
  • Masa bersenam, elok pakai belt, supaya semua berada di tempat yang betul. Kalau tiada belt, latih pernafasan dengan cara yang betul sewaktu bersenam.